Bilder från lag SM del 2
Dessa bilder är det Frida (ccriders.blogg.se) som har fotat. Frida var med i laget och var gullig och fotade min i alla tre moment!
För att lyckas måste man misslyckas
Jag tror att för att lyckas inom ridsporten, eller vad som helst. Så måste man också misslyckas, det kan inte bara gå perfekt käpprätt mot stjärnorna hela tiden. Två steg fram, ett tillbaka. What doesn't kill you makes you stronger. Eller vad är det man brukar säga?!
Att lära sig av sina misstag tycker jag är ett felaktig påstående. Man ska lära sig av sina framgångar, försöka komma ihåg känslan och hur man gjorde när det gick bra. Däremot måste man lära sig att ta sig igenom de där förargliga misslyckandena, för de går inte att undvika. Man kommer gång på gång att stöta på problem och då tror jag det är viktigt att försöka gå vidare så fort som möjligt. Lägga det bakom sig, försöka igen och förhoppningsvis göra bättre ifrån sig nästa gång.
Vad som än händer så finns det bara en sak att göra, fortsätta kämpa för att nå sitt mål!
Hösten är på väg!
Det känns verkligen att sommaren går mot sitt slut och att hösten är på väg med stormsteg! Jag cyklar till bussen vid halv sju på morgonen och då är det under 10 grader. Det märks även på att mörkret börjar komma krypande, när man vaknar är det fortfarande mörkt och solen går ner mycket tidigare. Men det kanske främsta tecknet på att hösten är på väg är nog ändå att fälttävlanssäsongen går mot sitt slut, en fälttävlan kvar i år! Jag kan inte förstå att det har gått så otroligt fort.
Gårdagens terrängträning













Bra dag på Flyinge
Hittills har denna dagen verkligen varit jättebra! Vår vanliga ridlärare var borta så vi hade vikarie, Elin hette hon och är dressyrstependiat på Flyinge. Vi kommer i några veckor att ha fokus på sitsen så idag var det lite teori om det innan vi red.
Jag blev tilldelad att rida Tokaj, en stor brun med ganska bra gångarter, luftigt steg hade han i alla fall. Han var nog den lugnaste häst jag hanterat, han stod och sov när jag gjorde honom iordning. Först tänkte jag, usch han är säkert jätteslö! Men det var han faktiskt inte. Det var mycket häst att rida och få ihop. Emellanåt fick jag väcka honom lite och sen rida ihop för att få tryck i honom. Men han lyssnade bra och hade hyfsad energi. Jag tyckte i alla fall han var rolig att rida!
Elin var jättebra som ridlärare, hon gav både positivt och negativ kritik och förklarade hur man skulle göra för att förbättra olika saker.
Sen hade vi lektion med Birgitta Wallet, intressanta diskussioner om etik. Och innan vi slutade hade vi stalltjänst. En bra dag!
Mål för terrängträningen
Ikväll är det terrängträning i Dagstorp, sista träningen inför DM som även i år hålls av hemmaföreningen Dagstorp. Jag vill inte träna för hårt idag med tanke på att tävlingen är nästa helg. Men jag har ändå lite mål för idag.
• Få honom att lyssna på mig hela tiden, vara noga med att han tar förhållningar och inte blir lång och låg.
• Träna på att hoppa både ner och ur vatten, det blir till att göra det nu vartenda träning tills han slutar fjanta sig.
• Hoppa tekniskt, finns några hinderkombinationen som har varit med i bland annat storhäst enstjärnig som jag skulle vilja testa.
• Och kanske det främsta målet. Att han ska vara med mig hela tiden, framme för skänkeln och ta tag i hinderna!
Bra avslut på dagen
Det har varit en lång dag idag, många och långa lektioner från åtta till fyra. Dessutom blev det lite strul med bussen så jag var hemma halv sex i ställer för fem som jag brukar. Men att lata sig finns det inte tid för när man kommer hem, äta, plugga och sen äntligen ut i stallet. Pelle gick en runda i skogen och runt fältet. Han kändes fin men var som vanligt lite på tårna och flög i luften några gånger.
Sen avslutade jag med ett härligt pass med Texas på stubbåkern. Riktigt mysigt var det, och Texas var för ovanlighetens skull både pigg och lydig! Jag älskar att rida så sent på kvällen eller tidigt på morgonen. Allt känns så stilla och lugnt då. Så det blev ett perfekt avslut på dagen!
I morgon är det Flyinge igen, åtta till halv fem. Sen är det terrängträning i Dagstorp för Magnus.
Vadå snygg?!



Bilder från lag SM del 1








Lite från framridningen till terrängen
Började i toppen, slutade i botten
Så kan man sammanfatta årets lag SM. Efter dressyren och hoppningen låg jag i toppen både individuellt och med laget. Tyvärr blev det ett mindre roligt avslut.
Det var en svår terräng, maxade hinder och väldigt mycket tekniska svårigheter. Dessutom var det en lång bana, över två kilometer. Men jag gick ändå ut med en bra känsla, jag visste precis hur jag skulle rida till varje hinder och var riktigt taggad.
På framridningen till terrängen kändes Texas jättefin, han var lite tjurig och hingstig men hoppade fint på alla framhoppningshinder och det kändes för en gång skull att han var på tårna och på i bettet. Första halvan av banan gick riktigt bra, de största hindren (bland annat en häck på 1.20 m) flög han över. Men så kom vi till vattnet med smalhinder upp. Texas fjantar sig alltid på vatten, men den här gången var det extremt! Han tänkte absolut inte gå i, flera meter innan började han krångla, försökte stanna och springa förbi. Det var efter mycket om och men som jag tillslut fick i honom, då i seg tveksam skritt. Inte förens jag var tre/fyra meter från hindret så fick jag upp honom i trav. Men då var jag så nära hindret att han omöjligt kunde hoppa. Jag red runt genom vattnet igen, den här gången galopperade han, men hoppa hindret tänkte han absolut inte göra. Eller han var precis i avtrampet när han hoppade åt sidan. Där kunde jag ridit bättre, samlat ihop honom mer och inte stressat iväg full så mycket. Men på tredje försöket så hoppade han. Jag fortsatte över sex hinder till, utan problem. Men så kom jag till en kombination där man hoppade sista hindret nerför en backe. Jag var väldigt nöjd med anridningen, jag fick in precis den linje jag planerat och kom i rätt tempo. Första hindret hoppade han fint och han hoppade bokstavligt talat av till andra hindret också, men ångrade sig och liksom la sig över hindret. Och så var vi uteslutna.
Jag var så otroligt besviken och arg. Jag brukar inte skylla på hästen när någon går fel och han som i detta fallet stoppar på hinder, men den här gången vet jag att jag kunde inte gjort mer. Alla som såg mig tyckte att det såg jättebra ut och att det syntet att jag red och gjorde allt jag kunde för att få honom att hoppa. Att han stoppade berodde denna gången på ren istadighet. Han var tjurig och hingstig på framridningen och 30 sekunder innan start ställde han sig och skulle kissa. Men det fanns inte tid för det då så han fick helt enkelt gå ändå. Och då blir han ännu surare.
Men jag var i alla fall inte ensam om att ha problem med vattnet, det var många över lag i hela klassen som inte tog sig runt. Tråkigt när det blir ett sånt avslut men så är det, jag har ändå haft väldigt roligt resten av helgen!
Liten filmsnutt från hoppningen
En litet snutt från hoppningen, mobilen fick slut på minnet så det blev tyvärr inte mer. Men jag har bilder som ni får lite senare.
Jag gick nolla och ligger tvåa!
Dressyren- Lag SM 2013
Vår prestation i dressyren idag kan man sammanfatta med ett ord, bergochdalbana! Travprogramet var så långt ifrån bra man kan komma. Redan på framridningen var Texas seg som sirap och inne på banan blev det ännu värre. När han blir så seg så är det som om han går in i sig själv och liksom stänger av, slutar jag driva så saktar han av och han reagerar knappt på mina hjälper. Detta resulterade i ett par grova missar. Andra skänkelvikningen existerade nästan inte, han flyttade sig åt sidan men det gick så långsamt så att vi lika bra kunnat göra det i skritt. Den andra och grövsta missen var första galoppfattningen. Jag kände redan i hörnan att han inte var med mig och gick helt i sin egen värld. Så jag försökte börja tagga honom långt innan, gnugga lite med skänkeln och trycka i tygeln. Men det hjälpte inte alls. Han lyssnade inte i fattningen utan fortsatte i seg trav, och när jag tryckte till honom ordentligt så rusade han iväg ett par meter innan jag fick över honom i galopp. Det gjorde att jag missade nästan hela den förvända bågen som skulle vara direkt efter fattningen vid A. Men efter det så vaknade han till! Resten av programmet i galopp gick som på räls. Han lyssnade på mig, ökade när jag bad honom och samlade när jag satt till.
När jag red ut från banan var jag väldigt missnöjd. Det kändes som om jag hade ridit bort mig totalt. Men efter ett litet tag så samlade jag tankarna och kom fram till att det var faktiskt saker som hade gått riktigt bra också! Jag fick 69,048% = 46.4 straff. Så ett helt okej resultat, just nu ligger jag trea av 21som har startat än så länge.




Häftig känsla!
Idag var första riktiga dagen på Flyinge. Jag började vid halv nio och slutade ungefär klockan fyra. De andra slutade någon timme tidigare. Jag är nämligen i grupp B, grupp A hade stalltjänst i morse så därför hade vi på eftermiddagen. Vi gjorde ingenting idag, stallchefen gick bara igenom de dagliga rutinerna, vad vi ska göra, och presenterade hästar.
Dagen började med mentorstid med Kia. Sen gick körgruppen och hade lektion och ridgruppen där jag är med fick en genomgång av allt, blev tilldelade hästar och red. Vi är två på varje häst så vi rider i två grupper.
Senare efter lunchen hade vi teori, även där var det mest genomgång. Men vi fick även igång en liten diskussion om avel och etik. Sen var det slut för 3/4 av klassen. Resten, innefattande mig. Fick vänta en timme och sen stalltjänst.
Jag måste säga att det känns lite speciellt och häftigt att vara här på Flyinge. Visst har jag varit här många gånger innan. Men det är ändå en häftig känsla att verkligen gå här och tänk att här ska jag vara i tre år nu!
Att vara medveten
Något jag hela tiden försöker vara när jag rider är medveten, tänka på vad jag gör, vad hästen gör och varför hästen och jag själv gör som vi gör. Att efter varje ridpass reflektera över hur det gick och varför det gick så. Jag tycker det är jättesvårt, men sen jag började göra det har jag faktiskt utvecklats.
Något som jag har märkt att jag gör är att jag har en tendens att dra bak min högra hand lite mer än den vänstra och tjuvhåller lite för mycket i den. Sen lägger jag ibland huvudet på sned åt vänster och viker mig i vänstersidan, och som en följd av det skjuter jag över höfter till höger vilket gör att vikten hamnar fel. På grund av detta vill framför allt Texas ställa sig till höger. Men jag jobbar på det så förhoppningsvis slutar jag med det snart.
Laddar inför SM!
Igår var sista hårdträningen inför lag SM. Idag ska Texas skrittas en lång runda i skogen, få sträcka på benen och röra lite på sig. I morgon blir det ingen träning för Catharina, jag tyckte det blev lite för mycket. I stället ska jag köra ett kortare men ordentligt lösgörande pass själv. Mycket sidvärtsrörelser och "de fyra franska". Tror jag har förklarar vad det är i ett tidigare inlägg.
Och sen på torsdag, dagen innan det börjar. Då ska han få vila som vanligt. Han går bäst då, när han får vila sig i form.
Första dagen på Flyinge
Idag har jag varit på en liten introduktionsdag på Flyinge. Vi började så sent som tio och slutade redan vid två. Första timmarna innan lunch var det mest genomgångar av scheman och vad som kommer att hända under terminen. Lärare som presenterade sig osv. Sen åt vi uppe i restaurangen som även är där man äter de dagar man går i skolan där. En timmes rast och ytterligare lite genomgångar. Sen delades vi upp i grupper med tvåor- och treorna, varje grupp fick en tejprulle och sen fick vi i uppgift att med vad vi än kunde hitta göra en så fin häst som möjligt. I vissa fall gick kreativiteten lite över styr... Haha.
Det har i alla fall varit en rolig dag. Men i morgon börjar det på riktigt. 08.10 börjar första lektionen, matte. Och så slutar jag 15.55.
Första skoldagen
Snart ska jag gå och lägga mig för att äntligen få sova, jag är så otroligt trött! Men först ska ni få en liten uppdatering om min dag, första dagen på gymnasiet!
Jag går som sagt på Flyinges Hippologigymnasium (Na1H). Det innebär att jag läser naturvetenskap på Polhem i Lund fyra dagar i veckan, och hippologi en dag i veckan på Flyinge. Vi är vad jag har förstått en ovanligt stor klass för hippologiprogrammet, runt 30 stycken är vi, varav en kille. Vi är dessutom en minst sagt mixad klass med folk från hela Sverige, eller kanske jag ska säga Norden! Vi har flera från Sundsvall, någon från Luleå, Stockholm osv. Sen är det en från Norge och en från Finland. Roligt tycker jag!
Jag pratade med flera stycken och tycker alla i klassen verkar trevliga. Det var mycket att ta in i dag, många nya människor och namn att lära sig. Mycket information att ta in. Och inte minst något förvirrande att försöka hitta. Det är trots allt en enorm skola med över 2 000 elever! Jag är i alla fall väldigt trött! Men det ska nog gå bra.
När jag kom hem var det full fart, in och äta, byta om och iväg med Texas för dressyrtäning som vår lagledare för SM har fixat med Anna Pålsson. Det gick väldigt bra bortsätt från att jag fick jobba halv ihjäl mig för att få den latmasken att röra sig framåt! Han var som ni förstår väldigt seg idag, mer än vanligt. Det kan bero på att han har gått rätt intensivt den senaste tiden. Så nu ska han få ta det lite lugnt sista dagarna innan SM.
Pelle gick också idag. Lite miljöträning blev det idag. Bonden tröskade bara några hundra meter ifrån och precis bredvid ridbanan sprutade grannen (som har banan) ogräset med ättika, det stank så att Pelle blev lite vild och spänd. Men efter ett tag så lugnade han sig och gick fint. Jag provade även att galoppera honom lite innan jag avslutade.
Ny design!
Superduktiga Ella (ellennilsson.blo.gg) har hjälpt mig att fixa en ny design. Jag skissade upp den själv och sen har hon gjort den perfekt efter det!
Vad tycker ni? Hiss eller diss?
Texas för- och nackdelar som fälttävlanshäst
Fördelar:
- Rider man rätt så är han väldigt fin i dressyren.
- Säker på hinder. Nu menar jag inte att han hoppar i alla lägen, tvärt om. Känner han att nu är inte ryttaren med där uppe, då hoppar han inte.
- Är inte tittig
- Får man allt att stämma perfekt så går han som en klocka i alla moment.
Nackdelar:
- Blir lätt slarvig i banhoppningen och droppar ett ben över hindret.
- Är ofta alldeles för lugn, det är liksom svårt att få igång honom.
- Har svårt att hålla tiden i terrängen. Texas har väldigt stor galopp, men den går mer uppåt än framåt.
- Han kan vara bra på alla moment, men det är väldigt sällan han är det på tävling. Ofta är det tyvärr ett av momenten som går mindre bra. Vilket naturligtvis beror på mig också.
Planering-Texas
Söndag: Tempoträning
Måndag: Dressyrtäning med SM- laget för Anna Pålsson.
Tisdag: 1 timmes skritt
Onsdag: Dressyrträning för Catharina
Torsdag: Vila
Fredag: Lag SM börjar, dressyren.
Lördag: Hoppningen
Söndag: Terrängen
Film- Bästa passet hittills!
Bästa passet hittills!
Pelle gick verkligen jättebra idag! Han var mycket lugnare än vad han brukar vara och lyssnade nästan hela tiden på mina förhållningar. När jag travat honom i båda varven och gjort en del övergångar så bestämde vi oss för att prova utan linan eftersom han var så lugn. Och det gick superbra! Första varvet var han lite osäker och försökte springa iväg och skaka lite på huvudet, men sen lugnade han sig och gick bättre än någonsin! Han var så lugn, lyssnade hela tiden och jag behövde bara sitta till med sätet så saktade han av.
Känns som detta var ett stort framsteg i Pelles utveckling. Det är klart att det går lite upp och ner, i morgon kan han vara helstirrig och bocka fastän han gick så bra idag. Men det kommer med tiden, de bra ridpassen kommer så småningom bli fler.
Två fälttävlan kvar...
Den här sommaren har verkligen flugit förbi i racer fart! Och nu är det helt plötsligt bara två fälttävlan kvar i år, två av de tre jag sett fram emot mest. Stil-SM har ju redan varit så nu närmast är det lag-SM och sen DM som rids både i lag och individuellt. Jag såg fram emot denna sommaren jättemycket, och faktiskt så har den blivit precis så bra som jag hoppats på! Jag har gjort massor både med hästarna och med kompisar. Och kanske framför allt så känner jag verkligen att jag har utvecklats mycket som ryttare i år. Dressyren går bara bättre och bättre, hoppningen börjar gå riktigt bra, Texas river inte alls så ofta som innan. Och sen jag började träna för Magnus har vår utveckling i terrängen tagit fart ordentligt. Det är så att det känns att vi utvecklas för varje träning!
På fredag går dressyren i lag-SM, snacka om att jag är taggad!
Beslutsångest, hjälp!!!!
Jag fyller snart år och önskar mig ett par snygga höstskor. Problemet är att det finns två som jag är helt kära i, och jag vet inte vilka jag vill ha mest!
Så hjälp mig, bruna Dr martens eller ursnygga Jeffrey campbell?!?
Jobba med hästar?
Vill jag jobba med hästar på heltid i framtiden? Svaret är att jag vet inte. Det skulle naturligtvis vara fantastiskt att få hålla på med det jag älskar mest av allt, men samtidigt finns det andra saker jag också skulle vilja göra. Helst skulle jag vilja hålla på med hästar och tävla mycket samtidigt som det andra, problemet är bara att det kan vara svårt att få ihop allt.
I åttan praoade jag på min grannes veterinärklinik för hundar och katter. Det var både roligt och lärorikt men kanske inte något jag skulle vilja göra själv. Att sitta med och kolla vid operationerna var roligt, men utöver det var det mycket tid då det inte hände något alls och jag trivdes inte så bra med att bara sitta inne på kliniken hela dagarna. I nian praoade jag hos distriktsveterinärerna i Flyinge, oj vilken skillnad det var! Visst var det tid då jag inte hade så mycket att göra när veterinärerna fixade med papper och hade telefontid. Men jag trivdes jättebra där och lärde mig verkligen massor samtidigt som jag hade roligt. Det som gjorde att jag trivdes så bra där tror jag var att det var så varierande arbete, precis som veterinärerna var jag både inne på kliniken och ute i så kallat ”fält” och följde med på hembesök och när någon veterinär hade jour. Att följa med ut var naturligtvis roligast, det var dräktiga kor, besiktning av hästar, förkylda hönor, kolikfall, en häst med en mystisk böld i kinden som visade sig vara foder som fastnat, bronkit som skulle botas osv. Jag fick faktiskt hjälpa till ganska mycket både inne på kliniken och ute på hembesök. Inga supersvåra uppgifter men ändå så att jag fick känna på lite vad det innebär. Hålla undan tungan när veterinären skulle kolla hästens tänder, fixa med droppåsar och försöka komma på bra lösningar för att få saker att fungera så bra som möjligt utan lyxen som finns på kliniken, tvätta instrument och hjälpa till vid operationer. Bland det roligaste jag gjorde på kliniken var faktiskt att hjälpa en av veterinärassistenterna att göra bajsprov (kolla efter mask i hästbajs). Det var en kvinna som kom med två ica-kassar fulla med mindre påsar innehållande hästbajs från hennes islandshästar som skulle få avmaskningsmedel utskrivet. Och då fick jag hjälpa till. Främst med att sortera allt och blanda upp bajset med en vätska som skulle få det flytande och hålla koll på vilket prov som tillhörde vilken häst. Men även titta i mikroskåpet. Det var inte så svårt som jag trott, om man hade utrustning till det skulle det inte vara några problem att göra själv. Man tittar nämligen efter maskäggen som är ganska lätta att upptäcka genom mikroskåpet, sen räknar man ett visst antal maskar per ägg. Nog om det, ni förstår nog redan att jag tyckte det var roligt.
Att jobba enbart med hästar då, skulle jag vilja de? Det beror på vilket sätt, att tävla på hög nivå själv och verkligen satsa men att ha tillridning och sälja unghästar samtidigt tror jag skulle vara jätteroligt. Mycket hårt jobb och en lång väg dit naturligtvis, men något som skulle kunna passa mig bra. Att däremot jobba som hästskötare enbart och då inte rida alls utan bara hålla på och fixa inför tävling osv. Det är inget som lockar mig. Att göra det en viss tid för att sen kunna gå vidare och komma upp ett steg mot sitt mål skulle jag kunna göra och kanske till och med tycka vara kul. Men då har man ändå ett mål med något annat, det andra är bara en bit av resan dit.
Hur kommer veterinäryrket med i bilden här då? Jo det är så att jag på ett sätt skulle vilja bli veterinär, men eftersom jag ännu hellre vill satsa helt på hästarna så är jag ändå väldigt osäker på det. Bara att bli veterinär tar flera år av hårt plugg som kommer hindra mycket av ridningen. Och att sen fortsätta satsa när man jobbar som veterinär, det är inte många som kan. Om ens någon.
Jag får helt enkelt vänta och se vad jag vill göra med mitt liv.

Terrängträning
Terrängträningen idag gick verkligen superbra! Han var som vanligt lite seg och svårstartad i början när vi hoppade fram första rundan. När det är så små hinder går han precis som om han tänker ”Tråååkigt, varför ska vi hoppa de här det är ju inte lönt, kan vi inte skritta i stället?!”. Men sen när hindren blev lite större så kom han igång!
Vi tränade på flera saker och övningar som är precis det Texas behöver, och jag också för den delen. En övning var speciellt bra. Vi kom först på en trakehner (Upphöjd stock med grav), red sen en båge tillbaka, runt och upp på en kulle och hoppa stock, ner och högersväng och hoppa häck. Mycket bågar är bra för Texas då han lätt vill falla ut på ytter så i sådana övningar är det viktigt att ha hästen med sig och svänga med ytterskänkeln och knappt någon innerhand alls. Sen hoppade vi en linje ner i vatten också. Stock i nerförsbacke ner i vatten, litet hus i vatten och stock med räcke upp. Texas tycker inte om att springa i vatten, han vill inte att det stänker upp på magen så han försöker alltid bryta av till trav och blir därför lätt lång vilket kan göra det svårt att hoppa i vatten. Så det var bra att få träna lite mer på det.
Sen hoppade vi så klart massa annat också men ska jag förklara allt så kommer det ta hela dagen! Ni får titta på bilderna i stället. ;)












Lugnet efter stormen
Igår åskade det hela dagen, och regnet vräkte ner konstant så att det kändes som om huset skulle flyta iväg när som helst! Men idag skiner solen! Jag var ute och sprang en runda i skogen i morse efter att ha tagit ut hästarna, riktigt härligt var det. Förhoppningsvis håller det fina (men lite kalla) vädret i sig tills i kväll, då är det dags för sista terrängträningen inför lag SM.
Massmord
Så här såg vår transport ut på framsidan efter att vi hämtat halm. Massmordsplats för flugor eller??
Tio lag anmälda
Som det ser ut nu är det tio lag anmälda till lag SM, förhoppningsvis blir det fler som det var 2011. Då var det runt 20 lag från hela Sverige!
Programridning
Idag var det som jag redan nämnt programridning för Maria Carlsson inför lag-SM. Jag har tränat för Maria innan och jag vet att hon är väldigt duktig på programridning och att bedöma. Hon vet hur det ska se ut och bedömer varje rörelse efter dess kvalité. Ofta känns det som att många domare är rädda för att använda hela skalan och ge för högt betalt. Så de ligger på runt sex, sju genom hela programmet på alla ryttare. Men så är verkligen inte Maria så det var roligt att rida program för henne. Även om det inte gick så bra. Det gick inte dåligt men absolut inte bra heller. Och det är bara mitt fel. Det blev helt enkelt alldeles för kort framridning och då gå inte Texas så bra som han kan. Han behöver en halvtimme på sig att bli mjuk och komma igång med baken, och det fick han inte. Vissa saker gick bra men andra gick riktigt dåligt. Skänkelvikningarna är ett exempel, jag fick för lite energi in och därför kom inte baken med för jag kunde inte plocka upp tillräckligt på ytter. Men när jag ridit programmet en gång så gick vi igenom det som gått dåligt och Maria hjälpte mig. och då fungerade det betydligt bättre och jag fick till några som blev riktigt bra!
69.28% blev det. Ett helt okej resultat, ska man vara positiv kan i alla fall man tänka att vår lägstanivå har blivit betydligt högre.




Mina tränare
Dressyr: Catharina Almroth började jag träna för förra året och har tack vare henne utvecklats jättemycket! Med hennes hjälp har jag lärt mig rida på ett helt annat sätt, att få hästen att vilja jobba och tycka det är roligt utan grova hjälper och att på något sätt försöka forcera fram något. Den bästa dressyrtränaren jag någonsin tränat för, hon är alltid otroligt engagerad och har full fokus på en hela lektionstiden. Hon ser de där små sakerna som verkligen gör skillnad och är noga med att grunderna ska sitta perfekt innan man börjar med skolor.
Hoppning: Lena Rosenqvist. Henne har jag bara tränat för två gånger men är ändå så nöjd jag kan bli! Hon lägger ner mycket tid på markarbete och de små detaljerna och ser vad varje ekipage kan och anpassar träningen efter det.
Terräng: Magnus Gällerdahl. Honom är det säkert flera som har hört talas om. En duktig fälttävlansryttare som bland annat har deltagit i OS. Precis som Lena är han noga med de små detaljerna och är dessutom otroligt pedagogisk och bra på att förklara. Han skulle kunna stå i timmar och förklara hur man ska rida an ett visst hinder. Vilket tempo man ska hålla på de olika ställena i anridningen, var man ska ta förhållningen, var ryttaren ska ha blicken, hur mycket man ska sitta upp, om man ska driva osv osv. Riktigt bra är han!
Ursäkta min frånvaro!
Anledningen till att bloggen inte uppdaterades igår var för att jag var på Tivoli i Köpenhamn med några vänner. Vi hade så sjukt roligt. Trots att magen förmodligen aldrig kommer bli sig själv igen och halsen känns lite konstig efter allt skrikande så kunde det inte blivit ett bättre avslut på sommarlovet! Det där med magen förstår nog alla som har åkt så kallat "vertigo" eller flygplanen.
Men nu är jag hemma igen. Idag är det programridning för Maria Carlsson inför Lag SM så det får ni en liten uppdatering om ikväll!
Alltid är det något...
Jag var och red Pelle på ridbanan idag. Han var väldigt på i början och brallade iväg emellanåt när han tyckte det var jobbigt, lite unghästfasoner. Sen efter några varv så slappnade han av bättre och vilade på steget. Han lyssnade ovanligt fint på avsaktningar till skritt idag och mot slutet lossade han superbra och slutade försöka springa iväg.
Men så händer det. Jag skulle precis avsluta när han snubblar lite, inte mycket alls. Det märktes knappt. Men när jag ska sätta igång honom igen så hör jag att det klonkar... Tappsko!!! Klumphästen hade lyckats dra av skon och dessutom böja till den ordentligt. Förhoppningsvis kan hovis komma om ett par dagar så det är ju inte hela världen, men det är liksom inte första gången han drar av sig skon! Så är det med hästar, alltid är det något.
Ändrade planer
Ser ut som om jag får ändra lite på planeringen, tyvärr. Dagstorp ska inte ha någon enstjärnig klass för ponny under DM helgen i September. Jag hade tänkt debutera CNCP* då det hade varit perfekt att göra det på hemmaplan. Men vi får väl skjuta upp det till nästa år. Ska man se något positivt med det så skulle det väl vara att jag kan vara med i laget då lag DM bara går i P80 och P90.
Bild från DM förra året då vi tog silver.
Dagens ridpass- Sack

Ryttare som jag inspireras av
Charlotte Dujardin: En helt otroligt talangfull ryttare! Hon rider med så små hjälper att de nästan inte syns och ändå får hon hästarna att dansa. OS guld 2012 är väl ett rätt bra bevis på det!
Minna Telde: Precis som Charlotte så rider hon otroligt mjukt och har en nästintill perfekt sits. Sen är det beundransvärt så som hon har kämpat för att ta sig dit hon är idag.
Magnus Gällerdahl: Min terrängtränare som jag har tränat för sen förra året. Han är otroligt duktig som både ryttare och tränare och har själv ridit bla. OS i fälttävlan. Han är bra på att se precis alla små detaljer. Och sen så är han väldigt pedagogisk och bra på att förklara.
Carl Hester: En väldigt duktig ryttare, man kan väl säga att det är tack vare honom som Charlotte kommit så långt. Jag gillar även hans sätt att se på saker, att inte stressa och inte glömma att ha kul på vägen till framgången.
Rolf Göran Bengtsson & Malin Baryard: Båda är otroligt duktiga och rider verkligen med stil. Mjukt och snyggt fast att dom sitter på både stora och svåra hästar.
Sara Algotsson Ostolth: Henne måste jag ju också nämna. Talangfull och med nerver av stål!
Magnus Gällerdahl:
Tar in halm
Inte ett moln i sikte, perfekt dag att ta in halm. Vi ska försöka få in så mycket som möjligt idag men förmodligen får vi ta lite i morgon också. Det tar så lång tid att lava upp det på loftet. Än så länge har vi fått in 200 balar så det är cirka 500 kvar. Det är i alla fall mindre än förra året då vi tog in runt 1200 balar, men det är rätt mycket kvar från det så det behövs inte lika mycket i år. Men det är ju alltid bra att ha lite extra i fall halmen regnar bort nästa år.
Jag hade ju aldrig någon B ponny...
Så stackars Sack får stå ut med att springa runt i ljusrosa lindor. Jag tycker i alla fall att han är väldigt söt i dom, nu ska jag bara få tag i ett rosa schabrak... ;)
Byta design eller inte?!
Jag har lite beslutsångest just nu. Jag har varit sugen på att byta design ett tag nu då jag har tröttnat lite på den jag har nu. Tycker den är för rörig och "pimpad". Jag kommer förmodligen ha samma bilder i headern då jag tycker det representerar det jag gör så bra (fälttävlan). Men det andra skulle jag vilja ändra till något mer stilrent. Jag har lite idéer på gång men kan ändå inte bestämma mig.
Vad tycker ni, ska jag byta design, kanske headern också?
Markarbete på ängen







Dagens ridpass-Sack



Tänk på vad du slänger i gödselstacken!
När exempelvis hovslagaren har varit och skott hästarna så är det lätt att man bara sopar ihop allt spill från hovarna i en hög och slänger ut på gödselstacken. Men tänk på att plocka bort all metall som kan finnas där. Hovslagaren klipper nämligen av små bitar från sömmarna som kan vara svåra se, men orsaka mycket skada. Gödseln från stacken hamnar på åkern, på många åkrar odlad sådant som senare blir foder till hästar. Vilket innebär att om en liten bit metall eller annat vasst hamnar på åkern är det lätt att det följer med i hästens foder. Jag vågar inte ens tänka på vad en liten bit söm kan orsaka när hästen får det i sig!
Så tänk på vad ni slänger i gödselstacken!
Det närmar sig

Mycket att göra men ändå inte
Det känns som man gör massor om dagarna, men samtidigt gör man nästan samma saker som man gör när det är skola men på betydligt mindre tid. Förmodligen tar det längre tid nu på sommaren för att det inte finns någon anledning att stressa. Man rider sen tar man det lite lugnt, fixar stallet, sitter lite vid datorn, snackar med kompisar, kanske åker till stranden. Man drar liksom ut på det mer än vad man gör annars. Men nu när skolan börjar får det bli ändring på det, då är det full fart som gäller!
Idag har det mest blivit lite skogsmulle ridning. I morse red jag ut med Amanda på Sack. Vi red ner till sjöarna och plaskade lite. Texas red jag en runda barbacka i skogen. Så fort jag är klar med stallet tänkte jag att Pelle skulle gå lite också. Sen är det möte inför Lag SM.
Texas utveckling




Dagens ridpass- Sack
Denna veckan blir det hårdträning för Sack. På söndag ska vi nämligen tävla, för första gången på vad som känns som en evighet. Jag ska rida Lätt A:1 och Lätt A:P1. Så idag hjälpte mamma mig nere vid ridhuset, vi tränade på alla rörelser från L A:P1 och det gick riktigt bra. Trots att Sack har förvandlats från en tjock ponny till en vandrande tunna medan jag har varit borta. Och då har ändå morfar longerat honom några dagar så att han inte har vilat helt.
Jag började med att lösgöra honom i båda varven och sen rida övergångar till skritt. Sen plockade jag upp honom lite mer i form och red enkla byten och serpentiner med andra bågen i förvänd galopp. Bytena gick förvånansvärt bra, han blev lite framtung precis i övergången några gånger men han lyssnade fint och samlade sig. Sen tränade vi öppnor och slutor. Öppnorna satt super men slutorna hade vi lite mer problem med. Vi fick börja med att göra det i skritt och gå från en liten volt i i slutan och bara några få steg sedan rakt ut. Det gjorde vi tills han förstod vad det handlade om sen gjorde vi samma sak i trav och till sist fick vi till några riktigt bra!
Fullt upp
Idag har jag verkligen haft fullt upp, därav frånvaron här. Vi orkade inte packa ur bilen i går natt när vi kom hem så jag och pappa gjorde det i morse. Eller morgon var det ju inte, snarare middag... Sen fick jag ett ryck och storstädade sadelkammaren och röjde ut därifrån. Det tog tid men fint blev det! Sen har mormor och morfar varit här en stund och så har jag ridit och fixat i stallet. Nu är dagen nästan slut och dags för sen kvällsmat och James Bond.
Godmorgon
Vi hade egentligen tänkt åka hem idag, men vi gjorde det igår eftermiddag i stället. Det kändes lika bra att köra hem direkt. Det var en lång och tråkig resa. Vi körde vid fyra och var hemma runt halv tre på natten. Texas blev helt överlycklig av att äntligen vara hemma! Han rullade sig i boxen nästan direkt och det riktigt syntes hur han njöt!
Jag får också själv erkänna att det var väldigt skönt att komma hem igen. Att kombinera semester med familjen med häst och tävling tar på krafterna. ;) Men det blir ingen vila idag för det. Texas ska visserligen få vila men det finns två andra hästar som behöver ridas och tas om hand, och ett stall att fixa. Kommer kännas ovant att mocka fyra boxar i stället för en som det har blivit den senaste veckan...
Utvärdering av tävlingsplatsen
Utvärdering av hoppmomentet
Som jag redan har skrivit så var det väldigt dåligt med information idag. Ingen hade någon riktig information att komma med. Så efter en del letande så visste jag ändå inte mer än att jag skulle starta som nummer två i min klass och att det var sju ekipage innan mig varav fyra storhästar. Så jag fick helt enkelt börja rida fram lite smått och vänta och se. Men bara för det så visade det sig helt plötsligt att mellan varje klass skulle det vara 20 minuter paus. (Den informationen fick man när första klassen var klar!). Vilket resulterade i att jag fick vänta 40 minuter extra! Och Texas ska inte ha mer än 30 minuters framridning. Som om inte detta var tillräckligt så var det väldigt rörigt på framridningen som också var framhoppning. Cirka 15 ekipage red- och hoppade fram samtidigt.
Allt detta resulterade i att både jag och Texas inte var helt 100% samspelta vilket krävs för att han över huvud taget ska hoppa. Det gick inte särskilt bra när vi hoppade fram. Jag red inte alls bra och därför struntade helt enkelt Texas i att ens försöka och stoppade några gånger. När första ekipaget i min klass gått in på banan och det snart var min tur så bara tänkte jag för mig själv att nu får jag skärpa mig annars kan vi lika bra strunta i det! Jag galopperade några varv och gjorde övergångar och bara fokuserade på mig och min häst. Sen provade jag att hoppa igen och då gick det! Och inne på banan så bara flöt det! Jag red precis så som jag kan och Texas skötte sig efter förutsättningarna. Det blev ett pet men vaddå, så som det gick när vi hoppade fram så känns det som om jag ska vara väldigt nöjd med det!






Hoppningen SM
Dålig planering
Jag måste säga att idag känns det mesta här på tävlingen väldigt oorganiserat och dåligt planerat. För det första så finns det INGENTING ute på equipe om att ens denna dagen existerar, inga startlistor eller något. Det enda information som finns är att besiktningen börjar 9.20 och hoppningen 10.00 och går i ordning klass 4, 1, 2 och 3. Om det är paus eller i vilken ordning ekipagen startar står ingenting om. Och när vi kom hit och skulle gå banan så gick inte det för den var inte uppbyggd. Det var bara storhästarnas som var färdig, vi som skulle rida efter i andra klasser fick gå banan senare. Men eftersom man inte vet om det är pauser eller ens när man ska starta så är det rätt svårt att veta när man ska gå banan! Känns lite sådär, det är ju ändå SM!
Terrängprovet










Resultat dressyren




Terränghinderna

















Dressyrmomentet SM
Jag är jättenöjd med denna ritten, trots över 25 graders värme så skötte sig Texas super! Dock klantade sig ryttaren (jag) och red fel en gång. Men jag är ändå otroligt nöjd!
Tidsprogram under SM
l 09.00 Hästbesiktning av ground jury i startnummerordning. Klass 1 därefter klass 2 och klass 3
kl 10.00 Dressyr klass 1, bana A. domare Roger Ohlsson, Molly Hedqvist och Jenny Harrysson
kl 12.00 Dressyr klass 4, bana B. domare Christina Lundin
kl 13.00 Dressyr klass 2, bana A. domare Christina Lundin och Jenny Harrysson
kl 13.00 Dressyr klass 3, bana B. domare Roger Ohlsson och Molly Hedqvist
kl 14.00 Terrängbanan öppnas, samling vid starten där skisser delas ut, kan också hämtas i sekretariatet fr. o. m nu
kl 18.00 Invigning, samtliga SM deltagare till fots. Presentation och utdelning av minnesplakett. Ridbanan
kl 19.00 Visning av terrängbanan samtliga klasser.
kl 20.00 Sekretariatet stänger
Lördag 3/8
kl 08.30 Sekretariatet öppnar
kl 09.00 Hästbesiktning klass 4. Klass 5, 6, 7 och 8 kan besiktiga fr.o.m nu fram till start
kl 10.00 Terrängprov klass 4 CNC*
ca 10.30 Terrängprov klass 1 CNCP* PonnySM
ca 11.30 Stilterrängritt 100 och terränghästprov 100
ca 12.00 Stilterrängritt 90 och terränghästprov 90
ca 13.00 Terrängprov klass 2 Mountain Horse stilSM-18 P90
ca 14.00 Terrängprov klass 3 Mountain Horse stilSM-13 P80
Sekretariatet stänger 1 timme efter sista ponny gått i mål på terrängen
kl 18.30 Ryttarfest med mat och underhållning i Ridhuset. Egen dryck kan medtagas. För er som missat att boka finns ett begränsat antal biljetter att köpa i sekretariatet torsdag 15.00-22.00
Söndag 4/8
kl 08.30 Sekretariatet öppnar
kl 09.00 Hästbesiktning av veterinären i resultatordning. Klass 4
kl 09.10 Hästbesiktning av ground jury i resultatordning. Klass 1 därefter klass 2 och klass 3
kl 10.00 Banhoppningsprov klass 4, 1, 2 och 3. klass 4 prisutdelning direkt efter hoppningen
ca 13.00 Gemensam prisutdelning för SM klasserna
Sekretariatet stänger 30 min efter avslutad prisutdelning
Morgondagen
I morgon går dressyren i fälttävlans SM (ponny). Jag startar klockan 14.25 men det blir ändå till att gå upp tidigt.
09.00 börjar nämligen besiktningen och på så här lite större tävlingar i fälttävlan är besiktningen innan dressyren extra speciell. Man ska vara snyggt klädd och hästen fixad. Därför hade jag tänkt knoppa manen innan det.
Senare på kvällen är det bangång till terrängen som går på lördag, så det blir fullt ös hela dagen.
Mot stallet!
Nu bär det av mot stallet för en morgonrunda med Texas. Jag ska rida ut med dottern till hon som har stallet, roligt! Jag kan ju inte några ridvägar här så det kan ju dessutom vara bra att ha någon med som vet. Tyvärr så vräker regnet mer men vi får hoppas att det slutar snart!