Dödsfall skakar ridsports världen - ifrågasättande av sporten

2014-06-15 | 15:15:22 | Fälttävlan | 0 Kommentarer

Den avslutande banhoppningen under tävlingarna i Luhmühlen skuggades idag av den tragiska olyckan där Benjamin Winter igår avled efter ett rotationsfall i terrängen som skakat hela ridsports världen. Även kanadensaren Jordan McDonald avled samma dag under Nunney International Horse Trials i Storbritannien, han ska under terrängritten ha drabbats av en hjärtattack och föll där efter ur sadeln.

 

Dessa dödsfall är verkligen tragiska för sporten, även om det i dessa fall var olyckor som om inte i en annan skepnad likväl kunnat inträffa när som helst, var som helst, på ridbanan eller hemma i stallet. Vi måste vara medvetna om att det är stora levande djur vi har att göra med som enkelt kan döda oss med dess kraft.

 

Det var på hinder 20 som Benjamin Winters häst inte riktigt fick ordning på benen och hakade i hindret, samma hinder som använts tidigare i flera år utan missöden, men kanske tog turen slut efter den fyrstjärniga terrängen i Badminton med skrämmande många omkullridningar och totalt 43 uteslutna men trots det inga allvarliga skador! I och med detta känns det som ett passande tillfälle att se över banbyggnaden, jag vet att fälttävlanssporten redan arbetar hårt för att göra inte minst terrängen säkrare, med bättre säkerhetsutrustning och rivbara hinder, men jag tror det finns mer att göra. 43 uteslutningar i Badminton känns som ett bra exempel för det, Badminton räknas som världens svåraste fälttävlan, det är inte vem som helst som tar sig dit, endast ekipage i absolut världsklass klarar av att kvala in. Det är inte som OS där ryttare som egentligen inte riktigt är redo kan delta pga. låg konkurrens i hemlandet, de som rider Badminton vet vad de gör och det begås inga onödiga misstag, ändå händer det här. Varför?

 

Varje hinder kan ses som en fråga, det finns lätta och svåra frågor som alla måste besvaras rätt för att komma vidare, sen finns det också de frågor som blivit fel ställda, kuggfrågor där svaret för en kan verka självklart men så när som omöjligt för en annan. Det är dessa frågor (hinder) som gör terrängen farlig och det är banbyggarens uppgift att bedöma om en sådan fråga är lämplig eller ej, det är även banbyggarens uppgift att anpassa frågeställningen efter förhållandena. Om det som i Badminton är oväder som gör underlaget till sumpmark kanske man måste plocka bort en del hinder, använda sig av mer teknisk svårighet snarare än fysisk.

 

Fälttävlan är en fantastisk sport som jag älskar med allt vad det innebär och jag kan knappt vänta till den dag då jag är tillbaka på tävlingsbanan igen, men det innebär även vissa säkerhetsrisker. Som ryttare kan man undvika många men ett stort ansvar vilar även på arrangörerna och banbyggarna. 

R.I.P Benjamin Winter och Jordan McDonald

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback