Föreläsning med Ulf Johansson

2013-10-28 | 17:20:49 | Åsikter | 0 Kommentarer
Igår var jag på föreläsning med bland annat folk från future eventers -men även en del hopp- och dressyrryttare. Föreläsningen var det ridsportsförbundets som hade fixat och hölls av fd fälttävlansryttaren Ulf Johansson som bland annat varit coach åt Young rider landslaget på Irland, är A-tränare i fälttävlan och även har skrivit en bok: "Ryttate är idrottare". Denna bok fick vi efteråt. 

Innehållet i denna boken var i princip det föreläsningen handlade om, alltså vikten av att själv som ryttare vara vältränad och vilken skillnad det faktiskt gör att man fystränar regelbundet. Som exempel för detta tog han sin tid som coach på Irland. Första året han var där blev EM (2006) en katastrof med avtrillningar och uteslutningar, som till stor del berodde på otränade ryttare som helt enkelt inte orkade få det att hålla ihop hela vägen i terrängen. Efter det försökte han få ryttarna att ändra sina matvanor som till stor del bestod av skräpmat och framför allt la han upp ett träningsschema som varje ryttare skulle göra varje dag! Några månader senare i januari samlades dom igen och gjorde fystest för att se resultatet, och det hade faktiskt blivit lite bättre. Samma år skulle EM gå på ett ställe som var känt för att ha en riktigt tuff terräng, Ulf tryckte då ännu hårdare på träningen och sa att om de ville ta sig runt var de tvungna att träna ännu hårdare. Förbundet var dessutom tveksamma till att skicka ett lag över huvud taget med tanke på föregående års resultat, dessutom var tre av de bästa hästarna skadade så tre reservhästar hade fått hoppa in. Men de åkte i alla fall och resultatet blev helt annat, denna gången var de bara några få straff utanför placering! Så hur kunde resultatet bli så mycket bättre trots sämre förutsättningar? Jo, denna gången hade de ryttare som som kunde ta sina hästar runt alla tre moment för de var själva vältränade och orkade. 

Ulf gav även en del tips på hur man kan träna själv och övningar som är bra för ryttare, och så listade han några enkla redskap som är bra att ha hemma för träning:
• Skivstång 
• Hantlar
• Balansplatta
• Gumniband (sånt långt som finns i sportaffärer)
• Pilatesboll
(Pilatesboll och gummiband var de redskap han främst rekommenderade).

Om man inte själv är i god kondition och styrka kan man inte heller begära att hästen ska prestera, oavsett nivå! 




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback