Mer pengar åt ridsporten!

2013-11-25 | 13:29:00 | Åsikter | 3 Kommentarer

Trots att ridsporten är en av Sveriges största sport har den länge varit underskattad, inte minst av politiker. Men nu är det dags att ridsporten får lika stor del bidrag som andra sporter med lika stor driftskostnad och lika många aktiva.

 

Om man idag skulle jämföra hockey och ridsport, som är två sporter med ungefär lika många medlemmar i Sverige och som har ungefär lika stora driftskostnader, skulle resultatet bli skrämmande! Just denna jämförelse som tas upp i artikeln ”Tjejer får mindre del av kakan” (Dagens Nyheter 2009-05-14). Det visade sig att ishockeyklubben fick mer än det dubbla i bidrag av det klubbarna kostar i drift som är ungefär lika.

Vad ger det för signaler till dagens ungdomar? Att ishockey skulle vara ”bättre” att utöva eftersom dom får mer bidrag? Dags för rättvisa! Ridsporten är Sveriges tredje största sport och det är dags att den behandlas därefter också.

Visserligen kan det vara en tolkningsfråga hur mycket bidrag som ska delas ut, men delas det väl ut ska det göras rättvist! Om kommunerna kan ge ofattbara summor till fotbollen för att dom ska ha en ny konstgräsplan och stora lyxiga strålkastare, då borde dom kunna ge bidrag till ridsporten för att inte hundratals elever ska behöva vistas i fallfärdiga stallar och ridhus. Åtminstone kunde bidragen jämnas ut så att det blir mer jämnlikt.  Kan möjligen det faktum att ridklubbar får mindre i bidrag, ha lite att göra med könsdiskrimineringen? För det är trots allt mest tjejer som rider.

 

Ridning är en mycket dyr sport, det går inte att förbise. Ridklubbarnas pengar ska inte bara räcka till att hålla byggnader i skick, köpa utrustning och anställa tränare, som hos vilken annan klubb, utan de ska också stå för foderkostnader för hästarna, lön till de anställda som sköter hästarna, veterinärskostnader ifall de skadas och emellanåt täcka kostnader för köp av nya hästar. Var ska en ridklubb kunna få tag i pengar till detta när de i jämförelse nästan inte får något i bidrag? Jo, det blir naturligtvis de ridande som får betala. Just därför är det många som inte har möjlighet att ta del av ridsporten, det är helt enkelt för dyrt.

 

Ridsporten är viktig för många och om det inte skulle vara för de stora kostnaderna skulle ridsporten vara något för alla. Ridningen kan erbjuda en större bredd än de flesta andra sporter. Här kan barn och vuxna tävla emot varandra på samma nivå och samma villkor, tävlingarna är varken indelade efter vikt, kön eller antal år man varit verksam, man får lära sig att ta ansvar och samspel mellan djur och människa. Det är långt mycket mer än vad många andra sporter kan erbjuda, alltså ännu en anledning till att satsa mer pengar på ridsporten.

 

Detta är en debattartikel som jag har skrivit i skolan.

 
 

Kommentarer
» Friskey

Mycket bra skrivet och jag håller med dig fullt ut!
Blir så less på att ingen vill satsa eller lägga pengar på ridsporten..

Återkom gärna sen med vad du fick för betyg på artikeln! Jag tycker den var riktigt bra skriven!

2013-11-25 | 17:28:16
URL: http://friskey.horseworld.se
» Wilma

Jättefin bild! :D

2013-11-28 | 20:58:47
URL: http://wilmafur.se
» Linda Andersson

Bra skrivet. Stämmer bra! Sedan är det många som ser ner på ridsporten och att det är hästarna som gör jobbet (som man fått höra). Enormt frustrerande! För min del så är hästarna och det livet mer än ett intresse/sport. Det är en hel livsstil och man lägger ner hela sin själ i det och sliter verkligen som ett djur. Mer pengar till ridsporten och att den ska bli mer jämställd i status som de andra sporterna!

2013-12-01 | 10:26:57
URL: http://mylifeandbrian.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback