Skillnaden mellan rollkur och low-deep-round

2013-06-07 | 17:27:39 | Åsikter | 1 Kommentarer

Har länge tänkt skriva ett inlägg angående detta ämne, men har helt enkelt bara inte gjort det. Under förra årets OS blev det ett himla liv i media angående rollkur. Patrik Kittel anklagades för att rida rollkur och i bloggvärlden skrevs det ena arga inlägget efter det andra. Men det var inte bara Kittel som blev smutskastad, många gånger läste jag om hur man även smutskastade dressyren i allmänhet, framför allt dressyren på elitnivå. Något som jag då reagerade på var hur lite kunskap folk egentligen hade, och vilka stora faktamissar många gjorde.

Först och främst är jag ytterst tveksam till att Kittel red rollkur. Det var EN bild, sen drog folk egna slutsatser. Utan att riktigt tänka efter eller ha någon riktig fakta till grund. Patrik har själv förklarat att Scandic blev rädd och Patrik då var tvungen att ta tag i honom för att få stopp på honom. Sen kom en massa anklagelser om att Kittel brukar rida sina hästar i rollkur och sen gick det vidare till att vissa fick för sig att halva dressyreliten plågade sina hästar och då red rollkur....

Visst det finns de som rider rollkur, men jag är rätt säker på att de som rider på elitnivå inte gör det. Rollkur är nämligen när man med hjälp av aggressiva hjälper tvingar hästen att gå i en extrem form bakom lodplan. Men för att få en häst att gå som hästarna på exempelvis OS krävs FÖRTROENDE. Vilket man inte får genom rollkur.

Men de som då tror att många elitryttare rider rollkur, har dom helt fel? Nej i många fall har dom inte det men dom har däremot förmodligen missuppfattat det. Det finns nämligen något som heter low-deep-round, vilket många ryttare på högre nivå utövar. Och det är något helt annan än rollkur. När man rider hästen KORREKT i low deep round ska den söka sig framåt nedåt på bettet och sträcka ut sin överlinje. Ryttaren visar hästen att den får lov att sträcka ut nacke och rygg och gå i en lägre form, men den ska fortfarande jobba genom kroppen.

Googlar man low-deep-round kan man hitta massor av bra förklaringar på vad det är. Men jag skulle inte rekommendera att man som amatörryttare försöker sig på att rida sin häst på detta sätt då det kräver mycket erfarenhet och är svårt att göra på rätt sätt.


Kommentarer
» Frida

Fin blogg:)

2013-04-09 | 17:33:45
URL: http://fridaaaxelsson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback