Gårdagens ridpass - Castello

2014-10-22 | 17:13:25 | Träning | 1 Kommentarer
På tisdagar brukar jag i vanliga fall träna dressyr för Hege men igår regnade det så mycket så vi ställde faktiskt in det då Hege inte har något ridhus, i stället skjutsade pappa upp mig till ridhuset så tränade jag markarbete där i stället. 
 
Trots att det smattrade ordentligt på plåttaket och droppade in på sina ställen så var Castello hur cool som helst, vinklade inte ett öra trots att det dropade vatten på nosen flera gånger! I början fokuserade jag på att få honom lyhörd och framme för skänkeln genom att rida mycket övergångar och se till så att det hela tiden hände saker så att han häll sig aktiv. Det här med att stanna när ryttaren ber honom börjar han ta riktigt bra nu, visst är det lite upp och ner från dag till dag men jag tycker ändp han blivit betydligt lydigare och känslig för hjälperna. Igår gjorde han riktigt bra övergångar till skritt, han börjar dessutom förstå att han ska vara kvar i låg form även i övergången och inte dra upp huvudet så det går verkligen framåt! 
 
Innan jag avslutade tränade jag galoppfattningar, jag red på en stor volt och tänkte som att jag delade in volten i fyra bitar, när jag var på första biten fattade jag galopp, galopperade till fjärde biten där jag saktade av till trav, travade fram till andra biten, fattade galopp, saktade av vid första osv. Galoppfattning har han nämligen fortfarande lite svårt för då han inte riktigt vill ta hjälpen men jag var riktigt nöjd och tycker han skötte sig bra!
 
 
 

Hoppträning- Texas

2014-10-15 | 21:13:08 | videor | 0 Kommentarer

Tyvärr tog minnet slut innan jag hann hoppa klart sista rundan...


Gårdagens dressyrträning- Castello

2014-10-15 | 16:57:28 | Träning-dressyr | 1 Kommentarer
Igår på dressyrträningen för Hege la vi mycket fokus på att få honom fram för skänkeln och få energi och bli lätt i steget då han gärna blir lite tung. Jag fick rida med ett spö och emellanåt när han inte riktigt svarade för skänkeln petade vi honom, eller snarare viftade lite med spöet för att få honom att svara framåt, då var det viktigt att ta bort allt annat tryck så att jag inte använde skänklarna alls och så fort han gick fram fick han beröm. Efter ett tag gjorde vi samma sak fast med skänklarna, några snabba lätta tryck med skänkeln och sedan släppa och berömma när han gick fram. Han svarade jättebra för detta och blev betydligt lättare i framdelen! 
 
Mot slutet tränade vi byten, något Castello tycker är absolut jätteroligt! Vi kom då från diagonalen, jag hade spöet i innerhanden och la överdrivet mycket vikt åt ittersidan (alltså åt den galoppen han skulle byta från), dvs. om jag kom i höger varv la jag vikten åt höger när jag red in på diagonalen, när jag skulle göra bytet bytte jag då och la vikten åt andra sidan, vänster, la om skänkeln och petade till med spöet för att få med bakdelen. Det gick verkligen jättebra, han bytte alla gånger och var bara lite efter med bak eller fram ett par gånger! Vi höll även ett ganska högt tempo just för att få energi och luft i bytet, samt för att göra det lättare för honom så att det inte blir tungt och jobbigt, det är viktigt att han tycker det är roligt!
 
Planen var egentligen att han skulle gå på hoppträningen för Lena idag men då han gick så hårt (och bra) igår bestämde jag mig för att ta Texas i stället. 
 
 
 

Disikering av hästben

2014-10-15 | 12:43:17 | Hippolologigymnasiet Flyinge | 0 Kommentarer
Innan du scrollar ner vill jag varna för att bilderna kan vara lite obehagliga! 
 

Igår på hippologilektionen disikerade vi hästben, vi håller just nu på med anatomi så det passade bra. Jag var inte så jättenervös inför det då jag inte är känslig för blod, men visst var det lite obehagligt när man kom in i salen och det låg två hästben på varje bänk, fint inlindade i vetrap och nyskodda hovar. Anledningen till att dom var noskodda var för att hovslagarna har benen till att träna skoning tills det att hovarna blivit för dåliga, då får vi dom att tina upp och disikera. 
 
Vi tog på oss förkläden och sen var det bara att sätta igång. Det var faktiskt värst i början innan man fått bort all hud, sen kom man in i det och det var riktigt intressant! Lukten var egentligen det enda som faktiskt var lite äckligt, framför allt benet jag och de i min grupp hade luktade förfärligt, det var i äldsta laget och hade påbörjat lite ruttningsprocess.
 
Vi började med att flå, alltså ta bort all hud. Det långa lite vita som syns tydligt mitt på längst hela benet är långa tåsträckaren. 
 
 
När all hud var borta började vi titta närmre på senorna, tog bort tåsträckaren (långa och sidliga tåsträckaren ligger på bordet på 3:e bilden).
 
 
Ytliga och djupa böjsenan.
 
En bit av griffelbenet. 
 
Ytliga och djupa böjsenan, tåsträckaren, kotsenskidan och resterande delar av benet. 
 
 
Sen hade vi lite kul med att såga bort benet från hoven... Titta så tydligt man ser "gångjärnet"!
 
 
Förlåt om någon blev illamående, jag själv gick runt med liklukt i näsan resten av dagen men roligt var det!
 
 
 

Tävling

2014-10-15 | 10:33:30 | Allmänt | 0 Kommentarer
enewe.se
 

Terrängtrning och dagens ridpass

2014-10-12 | 19:58:22 | Vardag | 0 Kommentarer
Först ut idag var Castello som gick ett rätt så ordentligt dressyrpass på banan. Han har bara gått tre dagar denna veckan så jag la mycket fokus på hålla honom aktiv, framför skänklarna och ta mina förhållningar. Han blir gärna lite ofokuserad och okkänslig för mina hjälper så i början gjorde jag massor med övergångar, skritt, trav skritt trav osv. I galoppen lät jag honom först komma igång när jag stod i lätt sits, sedan började jag variera tempot, rida på stora volter med lite mer samling och länga på långsidorna. 
 
Är överlag väldigt nöjd med honom, på onsdag ska jag hoppträna honom för Lena på gruppträningen för första gången på länge så får vi se hur det går! 
 
 
 
För Texas del stod det terrängträning på schemat, mamma följde med mig ner till ridhuset och så hoppade jag lite där. Tränade väl egentligen inte på något speciellt, mest på att rida på linjer och kortare banor och hoppa på lite större hinder så att han fick ta i lite. Texas var taggad och låg på bra i bettet, hoppade bra på allt och av en riktigt bra känsla hela träningen! På ett hinder, en stor låda slog han i frambenen i framkant första gången så jag kom på det en gång till och himmel vad han tog i då, jag riktigt kände hur han drog upp frambenen för att inte slå i igen. Svårt att tro att han är hela 20 år som han går, härliga ponny!
 
Tyvärr bestämde sig min mobil för att lägga av så det blev inget på film mer än ett litet klipp:(https://www.youtube.com/watch?v=UDMyqNqi83g )
 
 
 
 
 
 
 

En häst mindre...

2014-10-11 | 19:33:43 | Allmänt | 1 Kommentarer
Efter en lång dag och många timmar i bilen är vi nu hemma igen. Vi körde hemmifrån i morse med en häst i släpet och kom tillbaka med en tom släp.. Sack står nu hos sin nya ägare och jag tror verkligen att det kommer bli jättebra! Stora hagar med en liten shettis som hag-kompis, mysigt stall med en stor box och en ny, eller förresten två nya små ryttare (en flicka på 10 år och hennes lillebror) som jag vet kommer ta hand om honom och älska honom precis lika mycket som jag har gjort! 
 
All lycka till de nya ägarna och Sack, jag kommer aldrig glömma dig min fina lilla ponny!
 
 

En häst mindre...

2014-10-11 | 19:33:40 | Allmänt | 0 Kommentarer
Efter en lång dag och många timmar i bilen är vi nu hemma igen. Vi körde hemmifrån i morse med en häst i släpet och kom tillbaka med en tom släp.. Sack står nu hos sin nya ägare och jag tror verkligen att det kommer bli jättebra! Stora hagar med en liten shettis som hag-kompis, mysigt stall med en stor box och en ny, eller förresten två nya små ryttare (en flicka på 10 år och hennes lillebror) som jag vet kommer ta hand om honom och älska honom precis lika mycket som jag har gjort! 
 
All lycka till de nya ägarna och Sack, jag kommer aldrig glömma dig min fina lilla ponny!
 
 

Utan anmärkningar

2014-10-10 | 22:19:31 | Norrhaga Sack | 3 Kommentarer
Idag besiktigades Sack, han gick igenom helt utan anmärkningar, inte så mycket som ett litet överben kunde veterinären hitta och massor av beröm fick han, han stod lydigt och fint hela tiden, inte ens munnstegen blev han särskilt bekymrad över och veterinären tyckte han hade ett fantastiskt temperament! 
 
Så ja nu är det ingen återvändo, i morgon kör jag och mamma upp honom till hans nya ägare, måste säga att det känns vemodigt efter alla dessa år tillsammans...
 
 
Så många fina minnen vi har tillsammans!
 

Sista ridlektionen- Flyinge

2014-10-09 | 10:46:08 | Hippolologigymnasiet Flyinge | 0 Kommentarer
I tisdags var sista ridlektionen på Flyinge för denna terminen, nästa vecka börjar körningen igen, vi red dressyr i stora ridhuset (första gången vi red där!) och eftersom det var sista gången red vi samma hästar som vi haft de senaste gångerna så jag red Jane. Jane är verkligen jättemysig, jag har bara ridit henne i hoppning innan och då har det varit full fart, men trots att det var dressyr hade hon precis lika mycket energi som vanligt! 
 
Jag skulle säga att hon är ganska svårriden, lite stel i början och känslig i munnen och vill inte riktigt söka sig neråt och ta stöd i bettet, det är därför viktigt att tänka på att vara mjuk och följsam i handen, låta henne ta lite tid för ju mer du drar, ju mer kommer hon dra emot och bli stressad. Men när hon väl är uppmjukad och kommit igång och känner att det inte är någon som kommer dra henne i munnen så lossnar hon och går jättefint!
 
Vi tränade bland annat på framdelsvändningar och halvhalter men hade även en del självständigt arbete. På ridteorin fortsatte vi att prata om utvecklingsskalan och på hippologin gick vi igenom hovens anatomi och lite sjukdommar. Vi fick även ut ett nytt arbete som vi ska jobba med fram till v. 49 där vi kommer få arbeta ganska fritt med hästens exteriör och anatomi som grund. Jag kan säga att jag har en idé som jag tror kan bli rolig att jobba med... 
 
Nästa vecka börjar som sagt körningen igen, det ska bli riktigt roligt att få köra igen! På hippologin ska vi disikera hästben nu när vi jobbar med anatomi, det kan bli intressant, får se hur många som svimmar... 

Hoppträning- Texas

2014-10-09 | 10:19:55 | Allmänt | 0 Kommentarer
Igår på hoppträningen hade Lena hämtat inspiration från samma övning som Maria Gretzer hade på sin clinic i Dagstorp i måndags, Vi höll hinderna relativt låga och fokuserade i stället på att få hästarna riktigt lydiga och rida perfekta vägar, mycket lydnadsträning och gymnastikhoppning.
 
Som framridning red vi över cavaletti på en volt i både trav och galopp och i hörnorna på fyrkantspåret skulle vi rida så långt ut som möjligt och forma kring innerskänkeln. Vi fortsatte sedan med att hoppa delar av banan åt olika håll osv. Som avslut red vi igenom hela banan (se film).
 
Texas var jätteduktig och jag kände att jag verkligen red precis som jag skulle, höll honom aktiv och mellan hjälperna, red noggranna vägar och red effektivt till varje hinder. 
 
 

Terrängträning med Sack

2014-10-08 | 22:15:57 | Norrhaga Sack | 0 Kommentarer
I måndags tränade jag terräng med Sack för sista gången innan han åker på lördag! Vi skuttade på små hinder, red lite bana och avslutade sedan på en något större stock så att han fick ta i lite. Sack verkade tycka det var roligt att få komma ut och hoppa och springa av sig och skuttade jätteduktigt på allt!
 
 

Gårdagens dressyrträning- Castello

2014-10-08 | 10:52:25 | Träning-dressyr | 0 Kommentarer
Regnet fullkomligt vräkte ner igår men inte hindrade det oss från att åka iväg och träna dressyr hos Hege (utomhus)! 
 
Castello var verkligen jätteduktig, det var första gången han reds i sånt regn och jag kan säga att han var inte glad,  i början blev det en del små arga bocksprång och försök till att resa sig och gå med rumpan mot regnet, men när träningen väl kom igång glömde han bort att fjanta sig ganska fort. Innan vi åkte var jag så smart så jag smorde sadeln, ni an ju tänka er hur halt det blev när både sadel och ridbyxor var genomblöta... inte lätt att sitta ner!
 
Jag var faktiskt lite förvånad över hur duktig han var, Hege hade spänt upp en pressening över hörnan där hon brukar sitta, jag trodde han skulle reagera ganska starkt på den men han titta det knappt! Jag antar att han hade fullt upp med regnet och blåsten. 
 
Vi tränade inte på något nytt utan fokuserade mest på att hålla bra energi och schvung i steget, få honom att söka sig neråt och lossa i nacken samt flytta honom lite för skänklarna i hörnorna. 
 
Jag är nöjd med träningen, även om det blev lite som det blev under omständigheterna så känns det som bra träning, han behöver lära sig att kunna gå och fokusera även när det är dåligt väder vilket han gjorde förvånansvärt bra igår! 
 
 
 


 

Det fabulösa livet som hästägare

2014-10-03 | 13:10:58 | Allmänt | 0 Kommentarer

Igår när jag i beckmörker och ösregn var inne på sista hästen för dagen satt jag och tänkte på hur mycket jag faktiskt älskar allt det här, trots att man är blöt in på skinnet och det för länge sedan hunnit bli mörkt så sitter jag där och små ler lite när jag trimmar markarbete, för det är faktiskt roligt. Aldrig i mitt liv skulle jag vilja byta ut de där sena kalla höstkvällarna i stallet mot något annat! Här om dagen när jag var hemma och var sjuk så gick jag ut i stallet för att lägga ut hö till Texas och tro det eller ej, när jag la in höpåsen igen och tittade in i de tomma boxarna fick jag någon konstig längtan efter att mocka(!) snacka om att vara miljöskadad!

 

Naturligtvis klagar man ibland, det är för varmt på sommaren och kallt på vintern, hästarna får styltor och ska man kunna rida i någon högre gångart än skritt måste man åka till ridhuset (relaterar till den skånska vintern), det är jobbigt att mocka och tråkigt att putsa sadeln, men någonstans när man tänker efter är det ändå alla de där små sakerna som gör det roligt, att gå runt i smutsiga ridbyxor och trasiga naglar blir en del av det man tycker så mycket om, åtminstone är det så jag känner.

 

Hästar och allt vad det innebär är roligt, när skola och jobb går på högvarv blir det lätt att vardagen går lite på löpande band och någonstans mitt i all stress tappar man glädjen, så jag tror det är viktigt att stanna upp ibland och fråga sig själv ”varför gör jag det här?” Är svaret för att det är roligt är det uppenbarligen inget mer att fundera över, gör det du älskar och älska det du gör!

 

 

Dressyrträning- Castello

2014-10-03 | 08:05:26 | Träning-dressyr | 0 Kommentarer
30/9 
Hege Rosland
 
Idag var första gången jag tränade med Castello för Hege, hon tyckte han var jättefin och tyckte det skulle bli kul att få träna mig och Castello och se hur han utvecklas. 
 
Utvärdering: I början var han lite spänd och tittade på allt nytt och konstigt men allt eftersom slappnade han av och blev mjukare och mot slutet gick han riktigt fint! 
 
Övningar: Fokus låg mycket på att få energi i gången samt det lösgörande arbetet. Bland annat ökade och minskade vi volten, flyttade bakbenen utanför och innanför voltspåret, kortade och längde galoppen och formade kring innerskänkeln i hörnor. 
 
Syfte: Syftet var ju då som sagt att få honom lösgjord och jobba i en avslappnad låg form, genom att rida mycket i lätt sits och varva med högt och lågt tempo ville vi få ordentlig energi i allt arbete och därmed få lite schvung i steget.