Så var det helg igen!

2014-02-28 | 14:37:27 | Vardag | 0 Kommentarer
Äntligen är helgen här, den här veckan har verkligen varit fullproppad med saker att göra, inlämningar till skolan, en clinic, träning och så det vanliga med hästarna. Även helgen kommer fortsätta i samma mönster, idag ska Sack och Castello till ridhuset, Texas ska linas och jag ska helst hinna med lite fredagsmys också. Morgondagen börjar tidigt då jag och mamma ska upp till Göteborg och vara där över dagen, sen åker vi hem sent på kvällen och lär väl vara hemma någon gång vid midnatt. Även söndag är fullproppad med aktiviteter, fixardag med fälttävlanssektionen på förmiddagen och sen sadelutprovning, Castello ska få en ny sadel och vi ska kolla Texas hoppsadel då den eventuellt behöver stoppas om. 

Men nu är jag i alla fall snart hemma och helgen kan börja! 




Lotta ut en häst? Rätt eller fel?

2014-02-27 | 08:21:41 | Åsikter | 2 Kommentarer
Antar att ingen är förvånad eller har missat den pågående debatten angående Göteborg horse shows lotterihäst, ska man verkligen få lotta ut ett levande djur, är det etiskt rätt ur djurets synvinkel?
 
Jag kan helt ärligt säga att jag i detta fallet inte ser något fel i det, de ansvariga på ghs kollar upp vinnaren noga och säkrar att denne är kapabel att ta hand om hästen. Om det visar sig att så inte är fallet eller vinnaren inte vill ha hästen så hjälper ghs till att sälja den. Det finns uppenbart en ordentlig plan för hur allt ska gå till och hästens välbefinnande är det som står i centrum, så då ser jag inget fel i det. 
 
Om man å andra sidan bara skulle lottat ut en häst och låtit den som vann få hästen utan närmare kontroll så skulle jag dock inte tycka det var rätt då det okunskapen bland hästägare enligt min mening redan är alldeles för stor. 
 
Så nej jag ser inget problem med det, hästarna som lottas ut är dessutom hästar som är bra i temperamentet så att en "vanlig" människa ska kunna klara av den utan problem. 
 
 

Hoppträning med Focus- stort framsteg!

2014-02-26 | 21:37:27 | Focus Filur | 0 Kommentarer
Focus utvecklas hela tiden i hoppningen och man märker skillnad för varje gång, han blir säkrare och tycker det är roligare och roligar. Men idag överträffade han verkligen sig själv! Vi hoppade flera övningar där öven de äldre mer erfarna hästarna hade problem, studsserier, linjer och kluriga bågar. Men Focus tog allt med glädje, visst är han lite osäker fortfarande, det vinglar rätt ordentligt när det blir nya linjer han inte hoppat tidigare och han kräver verkligen sin ryttare att ha ett stadigt säte och att man ramar in honom inför varje hinder, ja även om det så är en bom på marken. Men ändå så var det stor skillnad idag. Han tog för sig, taggade till ordentligt mot varje hinder utan att backa av och bli osäker, det var några gånger han försökte vingla iväg på en båge ut ur en linje men när jag snabbt visade honom till rätta så tog han det och hoppade snällt. 
 
I serier där han ska hoppa studs går det fortfarande lite väl fort och han kastar sig lite igenom, men just nu gör det inget, huvudsaken är att han själv bjuder och vill hoppa. Och det är absolut inte så att han river, han är faktiskt väldigt kvick i benen samlingen kommer senare när han verkligen är säker på allt. 

 
 

Miljöträningsclinic med ridande poliser

2014-02-26 | 08:29:27 | Vardag | 1 Kommentarer
Igår var jag som jag tidigare nämnt på clinic i Flyinge med ridande poliser, de visade bla. hur de tränar sina hästar, visade olika situationer som kan uppstå när de är ute och jobbar, de svarade på frågor och berättade lite allmänt om hur de arbetar med sina hästar och hur olika situationer kan påverka hästarna.

 Det var väldigt intressant att se och jag var förvånad över hur få det var som var där och tittade, visst var det en del men ändå. Jag var ju där med future eventers då det var Skånes ridsportsförbund som fixat det så folk från talang Skåne i dressyr och hoppning var också inbjudna, dock var intresset från dressyrsidan inte så stort vad jag förstod (även om det kanske är de som skulle behöva det mest... ;))

Det var fantastiskt att se vilket förtroende hästarna visade för sina ryttare och hur ryttarna lyckades visa sina hästar tillrätta när de blev rädda, ridningen skillde sig en del från vanlig ridning, de red med skänklarna väldigt långt fram med knackande rörelser när de skulle förflytta hästarna, de använde vikten väldigt mycket, inte bara genom att sätta sig lite extra över på en sida utan genom att verkligen luta sig långt ut. 

Jag tog en del bilder men de blev tyvärr inte så bra, jag filmade även lite som ni ska få se sen. 












Intensiv motionering

2014-02-25 | 18:11:03 | Castello | 0 Kommentarer
Då jag inte var hemma fören klockan fem idag och jag ska vara i flyinge på clinic med ridande poliser nu vid halv sju så blev det bara en snabbis ut på ridbanan och lina Castello. 

Han skrittades bara i skogen igår så han tyckte det var roligt att få springa lite, utan mig på ryggen kan man ju dessutom passa på att ta några språng ovan mark, (haha). Jag provade även att ta honom lite i galopp några varv åt båda hållen vilket gick förvånansvärt bra, de senaste gångerna jag linat honom har han varit lite busig och tonårsaktig, dragit i väg i små bockserier, stannat mitt i traven osv. Men idag var det inget sådant, han bara sprang på, även i galoppen blev det bara ett bocksprång sen höll han sig på marken. 

Den här clinicen jag ska på nu tror jag kommer vara riktigt interessant, ska även försöka få lite bilder om batteriet håller. 



Gårdagens dressyrträning- Sack

2014-02-24 | 20:41:24 | Träning-dressyr | 0 Kommentarer
Sack var verkligen jätteduktig igår på träningen för Catherina, han vill väldigt gärna gå och "lulla" i sin komfortzon, och visst går han prydligt och gör det mesta utan problem men jag (/vi) vill ha mer action, han ska gå med stora luftiga steg precis som han kan, det ska vara reaktion direkt osv. Så det är detta vi jobbar på mest just nu, framför allt reaktionerna jobbade vi mycket på sist, i nuleäget när jag gör en övergång är det i princip som om jag gör övergången→ signalen går till hjärnan→ hjärnan bearbetar→ han gör övergången, och varje moment tar sin lilla tid. Det ska vara reaktion direkt, speciellt i övergången från skritt till trav behövs det lite finslipning. 
 
Den 16 mars ska jag tävla honom i div 1 där jag ska rida ett av de allsvenska lagtävlansprogrammen, just detta har jag inte ridit innan så vi kollade även igenom lite av vad som fanns med där och red igenom utvalda delar ur det. Till exempel skänkelvikningar över hela diagonalen, två halvcirklar åt båda håll över medellinjen, överstrykning och en del där man ska komma halvt igenom i samlad galopp, vända över ridbanan i halvcirkel och fortsätta en bit ner längst andra långsidan, fortfarande i förvänd galopp. Detta gjorde vi mot slutet så Sack var lite trött vilket ledde till att lite problem i slutet av bågen till vänster då han slog om, jag behöver även bli noggrannare med att verkligen titta utåt i förvänd, då blir det ännu tydligare för hästen där jag lägger vikten.
 
Jag är i vilket fall nöjd och riktigt taggad på att komma igång med träning och tävling igen, jag tycker dessutom det verkar vara ett roligt program, lite speciellt med en del konstiga vägar men ändå roligt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Första hoppträningen med Castello

2014-02-23 | 19:27:36 | videor | 0 Kommentarer

Castello var verkligen jätteduktig idag! Det är naturligtvis mycket att jobba med vilket ni kan se på filmen, han har inte 100% koll på alla fyra ben och är inte så stark att han orkar bära upp sig fullt än, men det kommer.


Utvärdering av dagens hoppträning med Castello

2014-02-23 | 13:06:51 | Allmänt | 0 Kommentarer
Idag var första gången jag hopptränade Castello, senare i vår kommer jag börja med honom i gruppträningen precis som Focus men i nuläget är han för outbildad för det. Jag behöver få lite bättre kontroll på honom och han behöver stärkas mer, det kan dock hända att jag kommer träna honom någon gång i grupp som miljöträning och då bara vara med på framridningen och utvalda övningar. 
 
Det gick i alla fall riktigt bra, jag är supernöjd även om det naturligtvis är otroligt mycket jobb kvar att göra den närmsta tiden. Vi började med att rida fram honom i trav på en stor volt så att Lena fick se honom iom att det är första gången. Jag red mycket övergångar, tränade att sänka och öka tempot samt flytta honom från stort voltspår till litet och tvärt om. Han var verkligen jättefin och kändes riktigt avslappnad. Innan vi började gå på bommarna skulle jag galoppera honom lite och just nu har vi lite problem med fattningarna där. Det krävs många försök och avsaktningar innan jag får honom i galopp, förmodligen beror det delvis på att hans förra ryttare har varit betydligt mycket längre än vad jag är och därmed har deras skänklar varit längre ner på magen på honom så med mig blir det en helt annorlunda skänkelhjälp, men det ska vi öva på mer. Vi fick en del bra tips av Lena också som jag tänkte prova. 
 
Vi började sedan att trava över fyra olika serier med bommar där vi kom på en stor åttvolt, vi provade sedan att lägga upp det till hinder och komma i galopp, vilket inte gick så bra då han väldigt gärna vill dra iväg då så vi provade en annan övning. Denna övning bestod av två hinder längst långsidan med fyra galoppbommar mellan, vi skulle alltså komma så att han tog ett språng per bom så att han tvingades samla ihop sig. Detta fungerade mycket bättre så vi körde den övningen några gånger innan vi avslutade. 
 
Han blev ordentligt trött, både i kropp och huvud och han är dessutom en sån häst som svettas mycket så det nästan rann av honom, så jag hoppade av och gick med honom i ridhuset i nästan 40 minuter. Mamma filmade lite också så det kommer senare. 

Haha...

2014-02-23 | 12:43:17 | Allmänt | 0 Kommentarer



Dagens ridpass

2014-02-22 | 17:42:27 | Träning | 0 Kommentarer
Castello var på riktigt bushumör idag, när jag linade honom sprang han och blåste upp sig som om han ville imponera på den andra hästen som var där, sen fick han lite spel och drog iväg två gånger i bockserier och galopperade några varv innan jag fick ner honom i trav igen. Men sen när jag red honom skötte han sig bra. Jag tränade mycket övergångar till skritt och fokuserade på att hela tiden hålla honom aktiverad. 

Även Sack skötte sig bra, han var väldigt pigg vilket var roligt. Jag började med att rida på banan men sen red jag bort till fältet och lät honom galoppera av sig lite. 




Planer för i morgon

2014-02-21 | 20:59:39 | Träning | 0 Kommentarer
Sack: I morgon är det dressyr som gäller, han har fått ta det lite lugnt nu några dagar och bara busa i skogen så det är dags för ett ordentligt pass igen. Jag hade tänkt lägga mycket fokus på att få honom lösgjord och träna lydnad med mycket övergångar. 
 
Texas: För Texas del fortsätter igångsättningen som vanligt, just nu longerar jag honom några gånger i veckan i alla gångarter och går då även med honom över bommar för att få igång ryggverksamheten så att han mjukar upp sig. Annars rider jag honom i skogen barbacka, just nu mest i skritt och lite trav men jag har börjat galoppera honom korta stunder också. 
 
Castello: Då det är tävlingar i ridusen i morgon blir det markarbete på ridbanan. Fokus på att han ska lyssna på mig med mycket tempoväxlingar. 
 
 
 
 
 
 
 

Leriga hagar

2014-02-21 | 11:03:15 | Vardag | 2 Kommentarer
Vid den här årstiden efter att snön smält och regnet aldrig tycks vilja ta slut blir hagarna lätt upptrampade och leriga, där jag bor har vi dessutom lerjord som gör det ännu värre. Hagarna där Sack och Texas går är än så länge okej, däremot är Castello och Lukas hage fruktansvärt upptrampad, Castello har en tendens att skutta omkring en del i hagen och göra det ännu värre så det finns liksom inte mycket att göra. Det känns bara tråkigt för dom att inte ha något ordentligt gräs, vi försöker dock ge dom hö i mindre mängder och oftare så att dom håller sig sysselsatta längre, vi har även hängt upp ett slow feed nät som Castello verkar väldigt förtjust i. 

Hur är era hagar, trampar era hästar också upp mycket? 





Tips- ridning på engelska!

2014-02-20 | 19:28:12 | Allmänt | 3 Kommentarer
Google translate är bra till mycket, men när det kommer till hästrelaterade ord fungerar det inte alltd så bra. I samband med "internationella" dag på Flyinge där alla skulle prata engelska, även på stalltjänsterna så tipsade vår engelsklärare oss om den här sidan. Där finns massor med hästrelaterade ord att hitta, både i de olika ridsportsgrenarna och i körning. Superbra tycker jag, inte alltid så lätt att hitta rätt ord när det kommer till sådana specifika saker. 
 
 

Mål med Sack våren 2014

2014-02-20 | 10:23:59 | Norrhaga Sack | 0 Kommentarer
Även om Sack är till salu vill jag naturligtvis fortsätta som vanligt, sätta upp nya mål och utvecklas med honom. Just nu börjar han komma igång i riktigt bra form och jag var på träning hos Catharina i helgen för första gången på flera månader, vilket gick riktigt bra! Vi körde mycket lösgörande arbete och tränade på att få snabba reaktioner och varvade det med att träna skolor. Catharina tyckte Sack såg riktigt fin ut och tyckte att det minsann var dags att börja ut och tävla igen ;). Jag har faktiskt inte planerat in någon tävling så här den närmsta tiden mer än en den 16 mars, då ska jag rida Lätt A:1 och lagtävlansprogrammet för Div 1. 

Några mål för våren är följande:
• Rida stadiga rundor i Lätt A:1 på 70%+. 
• Få honom säker och stadig i alla skolor. 
• Bli klara för fei. 




Dagens ridpass- Castello

2014-02-16 | 15:04:25 | Castello | 1 Kommentarer
Idag red jag Castello nere på grannens bana, han börjar få lite överskottsenergi nu då han inte går så mycket. Jag vill nämligen inte rida honom för mycket nu då vi inte har någon sadel som ligger helt bra på honom, som tur är kommer sadelprovaren nästa helg så då ska vi se till att få en ordentlig sadel utprovad till honom så att vi kan komma igång. 
 
Han skötte sig i alla fall riktigt bra, jag började med att lina honom lite så att han fick jogga igång innan jag satt upp, naturligtvis gjorde jag inget avancerat, bara red lite allmänt lätt arbete i alla gångarterana. Galoppen behövs som jag tidigare nämnt stärkas så att han orkar bära upp sig bättre och få lite koll på benen och balansen där, han tycker till exempel att det är jobbigt att gå på volt (även om den är stor) i galopp och vill liksom "välta" lite inåt. Men det kommer, det tar naturligtvis tid och så här i början är det bara grundläggande arbete som gäller, men jag tror det kommer gå bra, det får helt enkelt bara ta sin lilla tid.
 
 
 
 
 
 
 

...

2014-02-14 | 09:25:05 | Allmänt | 0 Kommentarer



Vår i luften!

2014-02-13 | 16:10:12 | Vardag | 0 Kommentarer
Ååh jag blir glad bara av att titta ut, solen skiner och det är alldeles vårligt ute! Jag hade eftermiddagsstalltjänst och det var riktigt skönt att få gå ute i solen, sen att man höll i en grep och plockade bajs gjorde inte så mycket. 

Jag vet, det har varit lite dött här på bloggen, det beror delvis på att jag var sjuk igår och inte orkade blogga, men det ska det bli ändring på! 





Mina mål med Castello

2014-02-10 | 16:00:40 | Castello | 0 Kommentarer
Castello är som ni vet inte så gammal, bara fem år och har inte gjort särskilt mycket. Det gäller alltså att ta det lugnt, inte stressa fram något utan det får helt enkelt ta den tid det tar. Men mål har jag naturligtvis ändå. 

• Kunna starta Lätt B dressyr och 90- hoppning i vår. 
• Börja träna lättare terräng i vår. 
• Kunna starta vår första fälttävlan till sommaren. 




Dagens ridpass- Sack

2014-02-09 | 18:13:42 | Norrhaga Sack | 0 Kommentarer
 
 

Utvärdering av ridpasset med Castello

2014-02-09 | 18:07:11 | Castello | 0 Kommentarer
Castello skötte sig verkligen exemplariskt idag, han gick rat upp i transporten utan att tveka det minsta både när vi skulle åka till ridhuset och när vi skulle hem. Det var första gången han var i ridhuset och där var dessutom en del hästar och folk på läktaren, men han var lugnt och stabil, naturligtvis tittade han runt lite och blev lite små nervös när en häst gick ut, men inget annat.
 
När vi kom dit började jag med att leda honom några varv runt ridhuset så att han fick kolla sig omkring, sedan longerade jag honom en stund i skritt och trav innan jag satt upp. Mest för att han skulle få känna på sadeln lite då han inte haft den på sig innan, samt för att han skulle få jogga igång och springa av sig lite. Trots att han bara är 5 år så är han väldigt snäll i hantering och det var inga som helst problem att longera honom, han bara travade på i lugnt tempo tills jag bad honom sakta av.
 
Sedan var det dags att sitta upp, jag skrittade honom ganska länge så att han fick känna in sig ordentligt. Började sedan med lite volter för att få honom att koncentrera sig lite mer på mig och började efter det att trava. Då han inte är jobbad särskilt mycket i dressyr + sin ålder är han inte så stark än och orkar därför inte riktigt bära upp sig, det gör att han lätt blir lite "hackig" med huvudet ibland. Speciellt i högervarvet där han har lite svårt för sig blir det lätt att han slår lite med huvudet när han tycker det blir jobbigt. Även i galoppen märks det tydligt att han inte orkar bära upp sig, han blir lång och kan lägga lite för mycket vikt i bettet.
 
Jag är nöjd med honom, han kändes fin att rida och skötte sig bra hela tiden.

Första ridpasset på Castello

2014-02-09 | 13:29:49 | videor | 0 Kommentarer

Idag var första gången sen vi fick hem honom som han blev riden, även första gången han är i ridhuset. Det gick super men jag berättar mer på bloggen sen.


Jag longerar Castello

2014-02-08 | 14:47:28 | videor | 0 Kommentarer

Idag var första gången Castello var på banan, ändå var han väldigt lugn och avslappnad och gick bara och tittade lite. Jätteduktig var han!


Active stable foderautomater

2014-02-06 | 21:01:42 | Hippolologigymnasiet Flyinge | 0 Kommentarer
Några av er har kanske sett i media den senaste tiden om Flyinges nyinvigna active stable (lösdrift), bortsätt från de stora stationerna med fri tillgång till hö och halm finns det tre stycker kraft och grovfoderstationer med två foderautomater i varje. Automaterna ser ut som smala spillror med utgång vid sidan och som en stor krubba där maten finns, de fungerar som så att hästarna har ett band med en liten "plupp" på runt halsen, när de kommer in i spiltan är det en maskin som känner av vilken häst det är efter bandet och anpassar då mängden kraftfoder, en lucka stängs baktill och hästen får sin mat. När hästen ätit klart går den ut vid sidan. Maskinen känner även av vilka hästar som redan fått mat så att de inte får en gång till om de går in igen. 


Vissa vill inte riktigt förstå det där med att man inte kan få mat när man vill... 





Dagens hoppning- Flyinge

2014-02-06 | 12:50:46 | Hippolologigymnasiet Flyinge | 0 Kommentarer
Idag var det hoppning på Flyingeschemat, jag hade Propell vilket gick bra. Vi hade två hinder på en distans på 24.5 meter, vi började med vanliga travbommar som uppvärmning, sen byggde vi upp andra hindret till ett kryss med travbom. Fortsatte sedan att lägga upp så att första hindret var kryss med travbom och andra hindret ett räcke som vi skulle komma på i galopp på 7 galoppsprång. Som avslutning la vi upp så att ena hindret var en oxer och andra var ett räcke, det kom vi på i båda varven med 6 språng mellan. 

En lite halvful bild från idag på mig med Propell på höger sida och Tokaj på andra.












Hoppträning med Focus

2014-02-05 | 22:09:51 | videor | 0 Kommentarer

Här kommer äntligen första filmen på Focus, så att ni får se vad det är för häst jag hoppar varje onsdag.


Simple joy...

2014-02-05 | 07:08:56 | Vardag | 0 Kommentarer
Tänk vad små saker kan göra att ens dag går från att vara ganska jobbig till riktigt bra. Som att vår tre timmar långa mattelektion nu på morgonen är inställd, det betyder att jag börjar 10.55 i ställer för 08.00!!! Alltså kan jag nu lugnt följa med mamma ut i stallet och släppa ut hästarna i stället för att stressa iväg till bussen, jag hinner plugga lite extra på samhällsprovet till idag och jag hinner blogga. Tänk vad tre ynka små timmar kan göra...





Första dagen med Castello

2014-02-04 | 19:02:53 | Castello | 1 Kommentarer
Jag måste säga att han verkligen är fruktansvärt snäll och lugn. Jag broddade honom i morse innan vi släppte ut dom och till skillnad från vissa andra (Texas...) som hela tiden ska dra åt sig benet och trampa runt så bara stod han helt lugnt och stilla! Just nu går han med Lucas (shettisen) i hagen närmst stallet. Först gick jag ett par varv runt hagen med honom så att han fick se sig omkring, sen släppte vi in Lucas till honom, dom hälsade lite på varandra, sen gick Castello runt lite i hagen, nosade på Sack över staketet och tog några glada språng. Men sen har han gått lugnt i hagen hela dagen. Nu på kvällen gick vi en liten runda med honom, det kommer vi göra nu några dagar innan jag sitter upp, bara så att han får vänja sig vid allt som är nytt nu. 




Castello- presentation

2014-02-03 | 20:56:03 | Castello | 0 Kommentarer
Nu är han alltså här, den nya hästen Castello, så då är det väl lägligt med en presentation. Han är en valack född 09, e: Careful- Quite Easy- RobinZ, 168 i mankhöjd, brun med fyra vita strumpor och bläs. 
 
2012 gick han treårstestet med poängen: 888878, 99 i hoppningen. Han gick även breeders på flyinge och kom totalt 6:a. 
 
Det är verkligen en otroligt trevlig häst, precis min typ med bra gång, rätt temperament och vid ridning får man verkligen känslan av att han vill göra rätt och tycker det är roligt.
 
En häst jag tror kan bli riktigt fin och komma lågnt!
 
En något år gammal bild på honom. 
 

Bild från första provridningen. 
 
Klicka gärna in på länken nedan så kan ni se honom från breeders: 
http://www.youtube.com/watch?v=nD4tXByfYNc

Nu är han här...

2014-02-03 | 17:25:36 | Vardag | 2 Kommentarer
Nu äntligen har jag fått hem nya hästen, Castello, en valack född 09. Berättar mer senare...




En sammanfattning av mitt hästliv

2014-02-03 | 11:46:49 | Det här är jag | 0 Kommentarer

Den tredje september 1997 kom jag till världen, en tjock liten sak.  Man kan väl säga att mitt liv med hästarna började redan då. Mamma hade ridit sen hon var liten så vi har alltid haft hästar. När jag var riktigt liten tävlade mamma en del dressyr på sina storhästar men allteftersom jag blev större så blev det mindre och mindre med det.

 

När jag var tre år började jag på ridskola, men min dåvarande karriär på hästryggen blev minst sagt kort. Jag tror jag gick en halv termin innan minan föräldrar insåg att det fanns betydligt bättre saker att hitta på som intresserade mig mer. För just då var jag inte ett dugg intresserad av att rida, hästar var väl kul att titta på men annars, nej.  

 

När jag var fyra köpte vi en treårig shettis som sällskapshäst åt mammas storhäst. Shettisen heter Lucas och går fortfarande kvar här hemma. Jag såg väl Lucas lite som min, även om jag i princip inte gjorde något med honom. Sitta på honom någon gång ibland och ryckta lite med mamma och pappas hjälp räckte.

 

Några år senare när jag var åtta (tror jag) började jag på ridskola igen. Lomma ridklubb där några av mina kompisar redan gick. Nu var jag lite äldre så jag tror det var därför jag uppskattade ridningen mer. Lördag var den dagen man längtade till hela veckan, då man äntligen fick rida! Min första favorithäst där blev en liten svart-vit shettis vid namn Bullen (passande namn).  Men efter ett tag ändrades det när en ny häst kom till ridskolan. En lika liten svart shettiskorsning som hade gått på travet. Hon hette Afrodite och var den piggaste häst jag ridit! Förmodligen var det därför jag var ganska ensam om att ha henne som favorit. Hennes ben gick som elvispar och hon var alltid glad.

 
Bullen och Afrodite.

 

Nu kommer jag inte ihåg exakt när detta var men någon gång under ridskoletiden fick jag min första häst. Ett fuxfärgat russ som hette Marsan. Men min tid som hästägare blev inte lång. Jag kunde inte hantera honom själv då han var rätt vild och när man red kunde det helt plötsligt slå slint i skallen på honom och han började bocka och hålla på. Så han såldes.

 

Jag fortsatte lika glad för det på ridskolan i någon termin till. Men så 2007 när jag var tio årbörjade vi leta häst igen. Vi kollade på två hästar, den ena var skadad och den andra var vild och ”kunde” bara gå i ena änden av ridhuset. Men så åkte vi och tittade på en nyinriden femårig new forest… Trots att han kunde lika lite som jag så var han den snällaste häst jag träffat, både i stallet och att rida! Jag kommer ihåg att när jag provred honom var det första gången jag galopperade mer än en långsida.  Och där började min resa med Sack. Den envisa, söta, fina, sura lilla ponnyn som jag fortfarande rider omkring på.

Bild från provridningen.
 

 

Att köpa en så pass outbildad häst till en lika outbildad ryttare är kanske inte det smartaste man kan göra men eftersom mamma red så hjälpte hon mig mycket. Eller försökte i alla fall. Vad var vitsen med att harvar runt på en ridbana och försöka rida hästen i form när man kunde försöka slå rekord i att galoppera fort genom vår långa sommarhage… Jag var som ni förstår inte särskilt intresserad av att träna och rida på riktigt. Jag ville rida i skogen, galoppera fort och hoppa.

 

 

Hoppa var det ja. Att vilja göra det är en sak, att göra det en annan. I vårt fall var väl både viljan och kunskapen att göra det problemet. Sack kommer aldrig bli någon bra hopponny –han är för feg- och det var han inte då heller, och jag var definitivt inte rätt person att övertyga honom. Jag hade hoppat max två gånger på ridskolan, eller att trava över ett hinder på 20 centimeter räknas knappt som hoppning. Vi tränade lite hoppning till och från i några år innan vi i princip gav upp. Vid det laget hade jag börjat försöka träna lite mer dressyr. Jag startade en pay and ride i Lätt C:2. Otroligt nog red jag inte fel en enda gång, men procenten blev väl inte precis lysande. 53,02% och en fyrapå ryttarens inverkan. Sen dröjde det ett år (2010) tills jag vågade mig ut på tävlingsbanorna igen. Det gick inte särskilt bra då heller och skulle inte göra det på ett bra tag.

 

 

2010 började vi leta häst igen. Kraven var att den skulle vara snäll, hoppvillig och ha hyfsade gångarter. Ganska tidigt i letandet provred jag Texas. Efter första provridningen hade jag bestämt mig för att det var honom jag ville ha! Problemet var bara att vi tyckte att han var lite väl dyr för sin ålder, och dessutom hingst. Så det blev en kompromiss, jag skulle få rida honom några dagar i veckan hos hans ägare. Men det blev inte så. En annan tjej som var både äldre och mer erfaren än mig ville låna hem honom och så blev det. Så vi fortsatte vårt letande, utan resultat. Men så en dag i början av 2011 ringde Texas ägare. Det hade inte fungerat hos hon som lånat honom, han hade nästan blivit vanskött och uppenbarligen inte riden på länge. Så jag började rida honom. Efter några månader lånade vi hem honom och lite senare köpte vi honom.  

En av de första gångerna jag red Texas. 
 
 

Man kan väl säga att det är tack vare Texas som jag verkligen blev intresserad av att träna och tävla.Och framförallt är det tack vare honom som jag upptäckte fälttävlan. Texas är gammal fälttävlansponny, han har aldrig varit bäst men han har gått höga klasser. Så hans förra ägare Ida hjälpte mig med träningen och snart kunde jag starta min första fälttävlan. En P70 i tågarp och vi blev placerade! Senare samma år startade vi lag SM tillsammans i Dagstorplaget och kom sjua!

Lag SM 2011
 

 

Sen har det bara fortsatt med bla. Stil SM 2012, Lag SM 2013 och stil SM 2013, och förhoppningsvis kommer vi fortsätta utvecklas även om min och Texas tid på tävlingsbanorna är slut.

 
 I nuläget känns det som att framtiden är så nära att man nästan kan ta på den, ändå vet jag inte riktigt vart den kommer att leda. Kanske får jag hem en ny häst redan idag...

 


Hoppning med Sack

2014-02-02 | 18:47:22 | Träning-hoppning | 1 Kommentarer
Direkt efter att jag kommit hem från Flyinge åkte vi iväg till ridhuset för att hoppa Sack. Han skötte sig superbra idag, skuttade snällt över även när vi höjde upp och hade sockerbitar i hindret. Vi satte bara upp två hinder, först hade vi några cavalettibommar med ett kryss efter som uppvärmning, sen la vi upp det till ett räcke och så hade vi en oxer bredvid. 

I morgon kommer Sack nog få vila, han behöver det så kan kanske Texas följa med ner till ridhuset i stället. 

En väldigt gammal bild på mig och Sack (säkert 4-5 år gammal!).

Best friends forever

2014-02-02 | 11:55:27 | Vardag | 0 Kommentarer
Under dagen så har Lucas, vår lille shettis, krupit under staketet och gått in till Texas. Eftersom Texas är hingst har han alltid gått själv men det tänkte tydligen Lucas ändra på. Texas verkade väldigt glad över sin nya kompi, Lucas däremot verkade mest glad över att där fanns mer gräs i Texas hage. 





Vad är egentligen "gå på tygeln" och hur gör man?

2014-02-01 | 19:57:02 | Åsikter | 0 Kommentarer
Gå på tygeln är ett begrepp 99,9% av alla hästmänniskor känner till, och något nästan lika många strävar efter. Men vad innebär det och hur gör man egentligen? Jag tror, eller egentligen vet jag att många fokuserar alldeles för mycket på var hästen har huvudet, det är så himla viktigt att hästen kröker på nacken att man glömmer det som faktiskt är viktigt och själva målet med att ha hästen i form, nämligen att bakedelen är med och hästen höjer ryggen något, först då kan hästen söka sig neråt med och välva nacken korrekt. 
 
Metoderna att få hästen på tygeln är varierande, och många gånger skrämmande, att folk sitter på graman och skarpa bett och bokstavligt talat drar ner hästen på tygeln är ingen ovanlig syn, allt för att hästen ska kröka på nacken. 
 
Texas är en häst som inte kan gå i korrekt form utan några minuters ordentlig uppvärmning i travoch galopp på i princip långa tyglar, jag bara låter honom gå med huvudet där han vill ha det. Sedan gör jag en massa övningar och övergångar för att aktivera bakdelen, fortfarande på ganska slappa tyglar. Först när bakdelen är med så söker han stöd i bettet och kan gå ärligt på tygeln. 
 
Här nedan är en fantastiskt bra video om vad "gå på tygeln" är, de beskriver det på ett väldigt bra och intressant sätt så jag tycker alla ska ta en nogrann titt!
 

Effektiv förmiddag

2014-02-01 | 11:43:20 | Hippolologigymnasiet Flyinge | 1 Kommentarer
Klockan 05.15 ringde klockan i morse och 07.00 stod jag i stallet på Flyinge och mockade första boxen. En timme senare hade vi (fyra personer) mockat inne i stallet, tagit ut ett par hästar och mockat hela active stable lösdriften. Efter det åkte vi ut med foder till unghästarna på stora lösdriften och strödde upp med två rundbalar halm i ladan i stonas lösdrift. Sen var det dags att rida, jag valde Tokaj. Annars brukar man rida ut under APU men på grund av kombinationen av snö och plusgrader cantrade vi hästarna på täckta banan i stället. Sen när hästarna var ute, utrustningen putsad och sadelkammaren städad så var vi klara och då var klockan bara 10.40. 

Nu är jag hemma igen och det är dags för de egna hästarna att gå.