Snöslask och plusgrader

2013-12-31 | 12:10:27 | Allmänt | 0 Kommentarer
Idag är tyvärr inte vädret det bästa, det vräker ner snöslask som gör kläderna genomblöta, dessutom blåser det ordentligt. Men det går ganska bra ändå, bortsätt från att snön är alldeles klibbig vilket gör att man inte får upp någon fart så är backarna helt okej. Förhoppningsvis blir vädret lite bättre snart, nu har de nämligen öppnat våra hemmabackar så att vi kan åka där också!
 

Nytt år, nya utmaningar

2013-12-31 | 00:01:00 | Allmänt | 0 Kommentarer
Nu är 2014 här, nytt år innebär nya upplevelser och nya utmaningar. Jag tor att detta året kan bli ett spännande och förhoppningsvis ett bra år! Det kommer ske en del förändringar, jag kommer så snart som möjligt förmodligen få hem en storhäst. På grund av Texas sjukdom blev 2013 vårt sista tävlingsår, men om medicinen fortsätta hjälpa så bra som den gör nu kommer jag träna honom nästan som vanligt. Målet är att bli ännu bättre i terrängen och slipa till min ridning och där med klara av att klättra lite till i svårighetsgrad. 
 
I nuläget vet jag egentligen inte mycket alls om hur året kommer att bli, vad som kommer att hända och vilka tävlingsmål jag kan sätta upp. Men det får tiden helt enkelt avslöja, förhoppningsvis så snart som möjligt.
 
Gott nytt år!
 
 

Året som gått- Del 3

2013-12-30 | 18:55:08 | Vardag | 1 Kommentarer
Efter SM fick Texas en kort vila innan det var dags igen, denna gång var det Lag-SM hos "grannföreningen" Tågarps rf. Magnus Gällerdal var snäll och hjälpte oss att gå banan och förklara den i minsta detalj, lärorikt!


Dagstorp låg bra till på en andra plats, tyvärr föll det lite i terrängen för alla av oss. Men det var ändå en rolig tävling, att rida i lag är bland det roligaste man kan göra tycker jag!


Samma vecka som lag- SM hände något annan spännande, jag började gymnasiet! Men än var inte tävlingssäsongen slut, två fälttävlan var kvar. Terrängrundan på DM var en av de svåraste och bästa jag genomfört!


Sista fälttävlan gick tyvärr inte bra alls, lite senare fick jag reda på orsaken...

Efter tävlingen kollade vi Texas hos veterinär och fick diagnosen Cuching, detta var alltså vårt sista år på tävlingsbanan, tyvärr. Men nu är han på gång igen när medicinen hjälper.


Detta året har jag även lärt mig att köra, en förvånansvärt rolig upplevelse!


Och nu är året nästan slut, en dag kvar och sen är det nytt år! 


Första dagen i Sälen

2013-12-30 | 09:29:16 | Vardag | 0 Kommentarer
Igår kväll efter närmare 10 timmar i bilen kom vi äntligen fram till Sälen. Sälen är nog en av de platser jag gillar mest, att åka skidor är ju bara det otroligt kul, men sen är det så mysigt här uppe med alla stugorna och snön, och allt helt enkelt! 

Solen går inte upp fören halv tio här så liftarna öppnar sent, men nu ska vi snart ut i backen. Tyvärr är det flera backar som inte är öppna på grund av bristen på snö, bland annat vår "hemmabacke" så vi kommer förmodligen få köra bort en bit med bilen. 

Jag ska försöka hålla er uppdaterade under veckan jag är här, men det kan hända att den blir lite sämre.






Året som gått- del 2

2013-12-28 | 10:04:30 | Vardag | 4 Kommentarer
Så sent som i Maj började årets fälttävlanssäsong, Texas var i riktigt bra form och jag hade fått klämm på även de svårare momenten i terrängen.

När våren väl hade kommit blev det varmt som mitt i sommaren! Träningarna fortsatte, jag började dessutom för en ny hopptränare.

För Sack blev det ett relativt lugnt år med bara några få starter. I stället ägnade vi oss åt mysiga uterittet och dressyr på fältet.


I Augusti var det dags för fälttävlans SM som gick uppe i Hofors, nära Dalarna. Det blev en lång resa med många stopp.

Under tävlingshelgen låg temperaturen envist kvar på närmare +30 grader så sänkan där tävlingsplatsen låg var rena grytan, men det gick trots allt bra och det blev en minnesvärd och härlig vecka! 










Barbackaridning och Ikea besök

2013-12-27 | 16:35:42 | Vardag | 0 Kommentarer
I förmiddags sken solen och det var riktigt vårligt ute, eftersom Sack gick ganska hårt igår och hoppade så bestämde jag mig för att bara ta en mysig runda barbacka. Det blev ganska mycket galopp ändå och så tränade jag lite skänkelvikningar i trav längst sandvägarna. Riktigt mysigt var det! 

Men när stallet och allt annat var fixat var det full fart in och sen vidare till Ikea med mamma. Jag köpte en lampa och en tavelram till rummet, och tittade ut en fin fåtölj. 

Morgondagen kommer förmodligen bli minst lika mysig som idag, jag ska nämligen till en kompis och så ska vi baka cupcakes! 


Min sagoponny

2013-12-26 | 19:09:33 | Foto | 3 Kommentarer
Under natten har det varit ett par minusgrader så i morse var marken fint vit av frost, i julklapp fick jag bland annat foto shop, något jag önskat mig länge, så jag var sugen på att fota och börja prova redigera lite. Det blev helt enkelt Texas som fick egera modell under vår promenad idag, något han inte var särskilt förtjust i. Speciellt inte när han befann sig mitt på ett stort fält med långt gräs! Men jag lyckades få några bilder i alla fall, efter ett tag kom dessutom min bror till undsättning, då slapp jag åtminstone att hålla i hästen när jag fotade. 
 
Jag tycker Texas ser ut som en riktig sagoponny, fluffig päls och lång, tjock man och pannlugg, och så det frostvita landskapet i bakgrunden gjorde det ännu finare! 
 
 

Studsträning- Focus

2013-12-26 | 14:12:52 | Focus Filur | 0 Kommentarer
Eftersom det är vinter paus med hoppträningen nu så var det ett par veckor sen jag hoppade Focus sist, men idag var jag där och red honom igen, vi höll oss dock hemma på banan. 

De få gånger Focus har hoppat hinder på linjer/studs så har det blivit lite att han velat backa av och så har han försökt slingra sig. Så idag tänkte jag passa på att träna på det. 

Vi började lätt med vanlig cavaletti i trav, höjde sedan upp bommarna innan vi satte upp ett räcke och ett kryss med ett galoppsprång mellan och tog det i galopp. Allt gick jättebra utom de upphöjda travbommarna, där kom han på att det var lättare om man tog det i galopp och hoppade två bommar i ett språng, i stället för att lyfta på benen och gå samlat i tråkig trav... Men egentligen gjorde det inte så mycket, huvudsaken är att han vill framåt och tar tag i det själv, och det gjorde han. Galoppstudset gick allra bäst, han tog verkligen tag i det även när det blev lite höjd, visserligen var han lite lång och det gick lite fort, men det gör inte så mycket nu i början innan han har hittat styrkan och balansen. 












25 December

2013-12-25 | 14:04:51 | Vardag | 0 Kommentarer
Idag är det juldagen, dagen efter julafton, för mig är det väl nästan som en julafton nr 2. Vår familj brukar nämligen alltid göra så att vi på julafton firar vi med ena delen av släkten och på juldagen med andra. 

Nu på förmiddagen kom mormor och morfar hem till oss och så gick vi en runda ner till sjöarna, jag följde med på Sack så att han också fick lite motion. Han vilade igår så han behövde springa av sig lite överskottsenergi. Nere vid sjöarna blir hästarna alltid extra pigga, de vet att de brukar få springa där och det är också ofta dit vi rider med kompisar på sommaren. 

Det blåste ganska ordentligt men det brydde sig inte Sack om, han bara sprang ännu fortare när det blev medvind. ;)




Året som gått- Del 1

2013-12-24 | 21:19:32 | Det här är jag | 0 Kommentarer
2013 inleddes med mycket snö och vintern tycktes aldrig vilja ta slut. Jag var väldigt taggad inför detta året, tävlingarna och träningarna för nya terräng tränaren Magnus Gällerdal. Dessutom skulle jag gå ut grundskolan och efter sommaren börja gymnasiet. Vi tar helt enkelt en liten resumé på 2013. 

Efter vintervilan när hästarna skulle igång igen blev det mycket ridhusridande då vintern aldrig ville ta slut.
I februari var det hingstvisning i Dagstorp, Malin Baryard visade upp Tornesch. 

När snön äntligen försvann drog terrängträningarna igång. 

Konditionen behövde förbättras så det blev intervallträning på travbanan. 

Våren bestod av mycket terrängträningar och mysiga uterittet.

Jag praoade en vecka hos distrikts veterinärerna i Flyinge och en vecka på Kungshaga gård. 
Catharinas ston hade fått föl! På bilden syns Foxen. 
Under påskveckan var jag och åkte skidor med familjen, vi hade sol hela veckan och alla backar var öppna!




God Jul!

2013-12-24 | 10:48:37 | Vardag | 0 Kommentarer
God Jul fina bloggläsare önskar jag och hästarna, hoppas ni får en riktigt bra jul!



 

23 December

2013-12-23 | 20:02:37 | Vardag | 0 Kommentarer
23 december idag, i morgon är det julafton och jag hoppas att vädret håller sig lika fint som det har varit idag! 

Jag vaknade vid sju i morse, åt frukost och släppte ut hästarna innan de andra vaknade. Solen har skinit konstant hela dagen från det att den gick upp. Sack gick ett härligt dressyrpass ute i skogen och på fältet, han riktigt höll på att explodera av energi emellanåt! Texas är ju under igångsättning så vi två gick på en mysig liten promenad, jag trot Texas tycker det är skönt att få komma ut och röra på sig lite, trots att han tycker det går lite väl långsamt ibland. Han tycker inte heller om när jag går först på de smala stigarna, jag tror han känner sig underlägsen då så han gick och nafsade och puffade mig i ryggen mest hela tiden när jag gick först. 

Efter middag åkte jag, mamma och lillebror för att inhandla de sista julklapparna. Senare bar det av vidare till Lund där pappa mötte upp oss och så såg vi Hobbiten 2 på bio. En bra och mysig dag så här innan julafton! 








Bästa passet på länge!

2013-12-21 | 16:18:46 | Träning-dressyr | 0 Kommentarer
Idag var det dags för ett ordentligt dressyrpass med Sack, den senaste tiden har jag mest tränar lite lättare, ridit en del markarbete barbacka och tränat kondition. 

Som "tur" är har det inte kommit någon snö och det är flera plusgrader ute så det är inga problem att träna ordentligt ute. Så jag skrittade ner på grannens bana och red där. 

Sack var riktigt fin idag, finare än på länge! Han hade verkligen energi och jag fick till ett riktigt tryck i både traven och galoppen. När jag får honom att gå med det där extra trycket och energin så blir det också mycket lättare att få till alla rörelser och övergångar. Då har man liksom något att rida med, få ihop och länga utan att tappa energi och bli markbundet och tråkigt. Därför passade jag på att träna sidvärtsskolor, mycket öppna och sluta. Tränade även sluta i galopp och mycket enkla byten. Det var verkligen ett bra ridpass, sådana pass kan man liksom leva på känslan länge.

 

Positivt provsvar!

2013-12-20 | 20:27:47 | Skattegårds Texas | 0 Kommentarer
Idag fick vi svaret från proverna som togs på Texas i onsdags. Det är nu sex veckor sedan han började få medicinen så det vi skulle kolla var alltså om han svarar på den. Och lyckligtvis gör han det! Hans värden var väldigt mycket bättre och vi ska halvera medicinen, sen är det återbesök igen om sex veckor för att se om effekten fortsätter. I och med detta får jag dessutom börja sätta igång honom igen! Ett tag framöver kommer jag bara jobba honom från marken, tömköra och gå på promenader så att han bygger upp lite till i ryggen innan jag sitter upp. 

Idag tog vi första promenaden, Texas verkade väldigt glad över att efter nästan två månader bara gått och skrotat i hagen, äntligen få komma ut. Även om han är gammal så vill han att man jobbar med honom, och han vill jobba själv. 

Min vackra lilla hingstpelle!

Intressant läsning

2013-12-20 | 09:14:04 | Utrustning | 0 Kommentarer
 
 
Om du funderar på att köpa nytt träns så tycker jag att du ska läsa igenom inlägget om tränstillverkning och hur man känner igen ett bra kvalitetsträns/"dåligt" träns på ps of sweden bloggen. Klicka på bilden för att komma till inlägget.
 
 
 Väldigt intressant att läsa tycker jag, många saker hade jag inte en aning om och det får en faktiskt att tänkta till lite extra, kanske är det ändå värt de där extra hundralapparna. Inte bara för hållbarhetens skull, utan även för att man förhoppningsvis kan spara någon människa att utsättas för de kemikalier och orättvisa arbetsförhållanden många tvingas leva i, för att vi ska ha billiga träns. 
 
 
 

Utekörning och flyingeknoppar

2013-12-19 | 14:10:16 | Hippolologigymnasiet Flyinge | 0 Kommentarer
Sista flyingedagen idag för denna terminen, vi körde ut en runda runt på vägarna, jag hade Jesper. En något sur och bestämd herre som tyckte de andra hästarna gick på tok för långsamt. Men det gick bra, vi var ute innan solen hunnit gå upp ordentligt och det var faktiskt ganska lugnt på anläggningen, ett mysigt avslut helt enkelt. 


På stallövningen tränade vi flyingeknoppar, en minst sagt avancerad konst. Tror jag kommer få träna på det hundra tusentals gånger innan jag gör det med riktigt flyt som vanliga knoppar. Men idag blev det faktiskt ganska bra. Det ser lite roligt ut dock, i brist på gummiband fick vi ta fuxfärgade/gula. 



Mina lärare på Flyinge

2013-12-18 | 19:41:15 | Hippolologigymnasiet Flyinge | 0 Kommentarer
Hanna Carlsson: Hanna är min ridlärare, jag vet faktiskt inte så mycket om henne men hon är duktig som ridlärare och även som ryttare, hon har ridit/rider upp till 140 hoppning, MSVB dressyr och lätt fälttävlan. Hon har även hållit på lite med inridning samt visat unghästar på bl. a treårstest.
 
Fredrik Persson: Fredrik är min körlärare, han är A-tränare i körning och har även stallchefsutbildning. Några av er vet kanske redan vem Fredrik är eller har hört om honom, han körde bland annat i Globen i år. Han har deltagit i VM i fyrspann hela 9 gånger varav VM-brons lag 1998, VM-guld lag 2000, WC plac och vinst. Jag tycker han är en av våra bästa lärare, han har koll, kan sin sak och ser alltid till att allt är helt perfekt (ex. är det ett halmstrå under hoven ska det tas bort innan lektonen börjar). 
 
Birgitta Valette: Birgitta undervisar i princip alla flyinges utbildningar, däribland min klass i hippologi. Hennes meritlista skulle förmodligen kunna göras milslång, men jag ska bara nämna det jag anser mest väsentligt. Förutom att hon har både veterinär assistansutbildning, etologiutbildning och en hel rad andra utbildningar räknas även detta till hennes meritlista: 
  • Uppfödare och utbildare av svenskt halvblod under lång tid
  • Byggt upp hästutbildningen på naturbruksgymnasiet i Södermanland
  • arbetat där i 24 år varan 12 år som programansvarig
  • Medverkat i utbildningsmaterial och film om hästar
  • Arbetat på tidningen Ridsport som sakkunnig ( ca 5 år)
  • Haft en egen artikelserie i tidningen Ridsport
  • Medverkat i och färdigställt hästkunskapsspelet på Ridsportförbundet
  • Suttit i HYN under många år
Kia Olsson: Kia är min mentor på Flyinge. Då hon inte har oss i något ämne så träffas vi bara ca en kvart i veckan på mentorstiden innan hippologin. Kia är ansvarig för flyinges gymnasieutbildningar och undervisar även några klasser. Kia är både legitimerad gymnasielärare, diplomerad hästmassör och har gått ridlärarkurs.
 
Anna-Lena Martinsson: Anna-Lena är stallchef och håller i stalltjänsterna och är även vår lärare i "stallövningen". Stallövningen är kursen som förbereder oss för att i slutet av trean kunna ta hästsköterexamen. Anna-Lena har själv gått flyinges hippologiutbildning så hon är alltså utbildad hippolog. (Hippologiutbildningen är inte samma sak som hippologigymnasiet, HG utbildningen är efter gymnasiet).
 
Om du kanske vi söka in på Flyinge och vill veta mer så finns det mer information om alla lärare på flyinge.se.

Sovmorgon och återbesök

2013-12-18 | 10:49:22 | Vardag | 1 Kommentarer
Eftersom mattekursen för denna terminen är avslutad så slapp vi den tre timmar långa mattelektionen vi annars har på onsdagar, så idag börjar vi 11.00 vilket innebär sovmorgon! I eftermiddag ska Texas på återbesök hos veterinären för att se om cuching medecinen har hjälpt, hoppas!!! Då jag slutar fyra idag kan jag tyvärr inte följa med så mamma åker dit själv med honom, men jag ska försöka uppdatera er så fort som möjligt om hur det gått. 




Bowling

2013-12-17 | 18:16:03 | Vardag | 1 Kommentarer
Har haft en riktig mysig kväll, då det är några som tyvärr ska sluta i klassen så bestämde vi för att hitta på något kul, och det blev bowling. Tyvärr var det en del som inte kunde så vi var bara ca halva klassen, men det var ändå roligt och det blev en bra kväll. 

Jag måste ju också nämna att jag vann! ;)




Vem lär dig mest, Brunte eller Briar?

2013-12-17 | 09:17:32 | Åsikter | 1 Kommentarer
För många är drömmen att få den där absoluta superstjärnan, ponnyn som kan gå hur långt som helst, med svävande gångarter och hoppteknik som Tornesch. Men vilken häst lär man sig mest på, och vilken häst kommer man längst med i längden? Jag skulle säga att de som får börja med Brunte och kämpa sig till Briar är de som kommer längst. Av egen erfarenhet kan jag säga att det är lättare att komma upp i klasserna på ponny,bara ren fakta, men när man kommer till storhäst krävs det helt annan ridning och för att komma till toppen tror jag det krävs att man är redo att kämpa. Och att kämpa, både med sin ridning och allt runtomkring tror jag man lär sig mest av den där envisa ponnyn som aldrig kommer kunna mäta sig med superstjärnorna, men om man ger sig på att man minsann ska ta sig så långt det bara går, då kan även Brunte gå SM. Och det är jag säker på att man kommer få stor nytta av senare, kanske har man inte möjlighet att få drömhästen som första storhäst, men om man är envis så kan man ofta få chansen att hjälpa någon annan med sin häst. Och så småningom kan man jobba sig uppåt tills man nått sitt mål. 
 
Ingenting är omöjligt, men för att göra det omöjliga möjligt krävs envishet och kämpaglöd! 
 
 
 
 
 
 

Mycket att göra!

2013-12-16 | 16:51:35 | Allmänt | 0 Kommentarer
Denna veckan kommer det vara mycket som ska hinnas med, på fredag kommer förhoppningsvis den nya hästen och på lördag fyller min bror år och vi ska ha gäster. Det behöver städas både inne och i stallet, boxen där ... ska stå måste tömmas för den är i nuläget fylld med foder, sulkyn och en del annat. Jag började lite smått igår med att skura väggarna i stallgången, idag ska jag skura inne i boxen. 

Så om det är lite tomt här så vet ni vad jag gör. 

Focus innan träningen. 



Tredje advent

2013-12-15 | 08:06:52 | Vardag | 1 Kommentarer
Vaknade för en stund sedan, tänkte jag skulle rida ganska direkt efter att hästarna kommit ut. Idag är det söndag och tredje advent, bara nio dagar kvar till julafton och det har fortfarande inte kommit någon snö. Visserligen kan det väl vara ganska skönt så att man kan rida ordentlig utomhus, dessutom skulle det vara skönt att slippa allt krångel som snö innebär när (förhoppningsvis) den nya hästen kommer (!!!). Ja som ni förstår har jag en liten bomb att släppa, nu har jag väl släppt halva men mer än så får ni inte veta fören han är här! 









Det ligger en sanning i det...

2013-12-14 | 19:40:49 | Allmänt | 0 Kommentarer

Visst ligger det lite sanning i det, valacker är oftast lite mer simpla, hingstar gör bara det dom själva känner för och med ston krävs det ibland långa diskussioner för att dom ska göra det man vill. Ponnyer, ja hur man än gör så är det inte säkert dom gör det man ber om och dom ger sig inte heller i första taget. 





Vintertäcke a la 80-tal

2013-12-13 | 18:36:55 | Utrustning | 0 Kommentarer
Sack har fått ett nytt täcke, skrikande rosa med 80-tals grön kant. Just den färgen hade jag väl inte tänkt mig från början men täcket verkade bra och det fanns inga andra så det fick bli det. Så hädanefter får lilla söta valacken gå i ett illrosa täcke och lysa upp hagarna.

Men nu får erkänna att han blev rätt söt i det. ;)




Vad gör vi på stalltjänsterna?

2013-12-13 | 02:17:00 | Hippolologigymnasiet Flyinge | 1 Kommentarer
På Flynge har vi varje torsdag stalltjänst, klassen är uppdelad i fyra grupper som i perioder på fyra veckor har stalltjänster. Exempelvis så började jag med att ha eftermiddagsstalltjänst i fyra veckor, sen morgonstalltjänst och efter det ledigt i fyra veckor, och nu har min grupp lunchstalltjänsten. Så vad är det då vi gör? Jo det tänkte jag berätta nu.
 
Morgonstalltjänst: Vi börjar klockan sju på morgonen, då städar vi ur krubbor och vattenkoppar och ser till så att alla har mat inne. Sen tar vi in hästarna för det går nämligen ute på nätterna. När dom är inne kratsar vi hovarna och borstar av dom, eventuellt byter vi även täcken och om det är lerigt spolas hovar och ben.
 
Lunchstalltjänst: Luchen skulle jag säga är den som är mest stressig då det måste gå undan för att vi själva ska hinna äta. Vi börjar i alla fall med att ge kraftfoder till alla hästarna, vi har en vagn med kraft och mineraler och en med betfor, en ansvarar för listan med vad alla hästar ska ha och så går vi från ena änden av gymnasiestallet till slutet av körstallet. När alla hästar fått sin mat är det några hästar som ska ut och även några som ska in, de som ska in är ofta de som ska stå i hippologernas stall så dom hästarna tar vi bara in i sina boxar så fixar hippologerna med täckesbyte och så. 
 
Eftermiddagsstalltjänst: Eftermiddagsstalltjänsten har vi efter att vi slutat sista lektionen vid tre, så då har vi stalltjänst till ungefär klockan fyra. Vi börjar med att byta täcken på alla hästar och sen släpper vi ut dom i hagarna, valacker för sig och ston för sig. Vi har under denna stalltjänst bara ansvar för gymnasiehästarna (ridhästarna), inte de i körstallet. När alla hästar är ute mockar vi, sopar stallgången, ser till så att det är snyggt och rent i sadelkammaren och kollar så att det finns rena täcken i tvättrummet. 
 
Det är väl ungefär det vi gör, morgonstalltjänsten är min personliga favorit, trots att jag får gå upp klockan fem för att hinna dit.
 
En tidig morgon på Flyinge.
 

Dagens körlektion

2013-12-12 | 16:10:19 | Hippolologigymnasiet Flyinge | 0 Kommentarer
Torsdag idag vilket innebär Flyinge och körning. Jag körde ihop med Josefin, vi har de två senaste gångerna haft Isur, helt klart finaste hästen i stallet. Men idag tog vi Regattor i stället, men efterfrågan visade sig inte vara särskilt stor på Isur, så vi tar nog honom nästa vecka igen. Det är ju trots allt sista körlektionen för terminen då så hade varit roligt att ha en häst man verkligen gillar då.

Även om Regatto inte är lika fin som Isur så var han ändå helt okej att köra, lite stumm i munnen men lyssnade jättebra på rösten. Det med att han var lite stumm och okänslig i munnen kan bero på att han går på vanligt tvådelat tränsbett, de andra går på postkandar, men det kan ju vara att han inte trivs med ett sånt bett. 

En bra dag har det i alla fall varit, lunchstalltjänsten gick riktigt bra och snabbt idag, vi börjar få in ett system där och jobbar mer effektivt. 



Gårdagens hoppträning med Sack

2013-12-12 | 07:39:06 | Träning-hoppning | 0 Kommentarer
Hoppträningen igår gick oväntat bra, Sack skuttade fint över de små hinderna och var riktigt pigg och ville hoppa! Sen är han ju väldigt feg på hinder så jag fick övertyga honom så att han vågade, men det gick riktigt bra.

 Eftersom det var sista hoppträningen för i år så hade vi banhoppning, Lena hade byggt upp en tävlingsliknande bana så vi hade lite tema tävling. Först gick vi igenom hur man gjorde på framridningen, vad man skulle checka av osv. Sen hoppade vi fram på ett kryss, ett räcke och en oxer, efter det fick vi hoppa banan. Sack tyckte det var riktigt roligt och skuttade till och med över ett hinder med sockerbitar utan att blinka, det var bara på första hindret in i en kombination med vita plankor som han tyckte var lite väl läskig och stoppade, men andra gången gick det utan problem. 

Jag är verkligen jättenöjd! Kanske får Sack följa med på fler hoppträningar längre fram.

Den lille skrutten kan faktiskt hoppa, en bild från sist vi terrängtränade.



Lite omväxling i träningsschemat

2013-12-11 | 11:02:48 | Träning-hoppning | 0 Kommentarer
Idag blir det lite omväxling för Sacks del, Karin som äger Focus är bortrest så jag bestämde mig för att ta Sack idag istället. För er som inte vet så är Sack en riktigt fegis vad det gäller hoppning, stockar i skogen och så går bra men plastbommar är desto läskigare. Men jag tänkte prova idag i alla fall, vi ska inte ge oss på något avancerat eller försöka övertyga honom att hoppa vattenmatta eller de livsfarliga regnbågarna, utan bara ha roligt och få lite omväxling i träningen. 


En bild från i somras med Sack, åh vad jag vill ha sommar nu! 


Fem snabba om mig

2013-12-09 | 13:00:00 | Det här är jag | 2 Kommentarer
  • Jag går första året på Flyinges hippologigymnasium, vilket innebär att jag läser naturvetenskap fyra dagar i veckan och rider/kör och läser hippologi en dag. 
  • Jag kommer förhoppningsvis snart ha en ny häst (...)
  • Jag är helt beroende av Hawaii five-0, just nu håller jag på att se om alla avsnitt i väntan på nästa säsong, för er som inte vet så är det en serie.
  • Min favoritfilm är The lucky one, så bra på alla sätt, och att Zac Efron har huvudrollen är ju inte precis negativt...
  • Jag älskar att åka skidor! Har gjort det ungefär lika länge som jag kunnat gå men eftersom det inte är så mycket snö ellet stora backar att åka i här nere i Skåne så blir det bara en vecka om året, jag hade gärna åkt mycket mer, de senaste åren har jag även börjat med snow board. 
 
 

Lite peppande inspiration

2013-12-09 | 11:35:33 | Allmänt | 0 Kommentarer




The typical Skåne

2013-12-08 | 14:46:09 | Vardag | 1 Kommentarer
Igår när jag skulle hem efter att jag och en kompis haft filmkväll så var det hela -11 grader ute och det såg ut som på bilden nedan, idag töar det och är flera plusgrader och duggregnar, så nu är nästan all snö borta. Lite typiskt Skåne, först kommer all snö på en gång, så ligger den några dagar sen regnar den bort, har man tur kommer den tillbaks till julafton. 

Idag tog jag faktiskt sovmorgon och låg kvar i sängen enda till klockan nio! Sen åkte jag och pappa iväg och hämtade halm, så har vi ätit lite lunch, jag har pluggat och mockat och nu ska jag ta in Sack så ska vi iväg till ridhuset. 

Hur har er dag varit? Har ni snö?? 




Stilbedömning på ponny SM?!

2013-12-07 | 19:59:00 | Åsikter | 2 Kommentarer

Under en tid nu har det pågått en debatt angående stilbedömning på ponny SM i hoppning, det är svårt att avgöra men jag tycker ändå det verkar som att majoriteten är för och tycker det är bra med stilbedömning, men det finns ändå väldigt många som anser att detta är helt absurt att barn ska bli bedömda! Personligen tycker jag det är ett fantastiskt brabeslut att ha stilbedömning på SM, ska man hoppa de höjderna och tävla om att bli Sveriges bästa, då ska man också kunna rida ordentligt på ett följsamt och vårdat sätt. Om man inte klarar av att sitta balanserat i sadeln och förhindra att hästen vansinnesgalopperar utan att slita i munnen, då ska man inte rida SM.

Dressyr är grunden till all ridning, att kunna kontrollera sin häst på ett följsamt och snyggt sätt borde vara en självklarhet, men tyvärr är det inte det för många. Jag tror att en vanlig anledning till att många barn väljer att rida hoppning är för att ”det är ju jobbigt att rida dressyr”, och varför ska man rida snyggt om hästen ändå hoppar? Som Maria Gretzer skriver i sitt inlägg tror jag inte att de barn som inte vill rida dressyr eller kan ta kritik genom stilbedömning, de är helt enkelt inte redo att kämpa och kommer förr eller senare sluta i vilket fall.

Sen kan jag tycka att förbundet på ett sätt börjat i fel ände, det blir liksom en chock att komma till SM och så ska man helt plötsligt bli bedömd för hur man rider?! Jag tycker att man borde införa mer stilbedömningar även på lägre nivå, och framför allt ha det oftare på fler tävlingar i hela Sverige så att det blir en vana och självklarhet att bli bedömd när man tävlar.

Ni förstår säkert redan var jag står i den här frågan, stor hiss och tummen upp för stilbedömd hoppning! 

 

En bild från Stil-SM i fälttävlan 2012. 
 

Dagens ridpass- Sack

2013-12-07 | 18:40:07 | Träning | 3 Kommentarer
På grund av snön som kommit fick vi köra ner till ridhuset, annars hade jag tänkt rida markarbete i skogen idag och låta honom springa av sig lite också, men det kändes inte helt optimalt med tanke på vädret. Men det gick i alla fall bra, Sack var pigg och faktiskt hyfsat lösgjord trots att han inte gått på två dagar.
 
Jag red mest lite allmän träning, tränade inte på något speciellt utan jobbade bara lätt igeonom honom med mycket övergångar och galopp på volter och serpentiner. Eftersom han vilat ville jag inte rida honom så trött så jag körde bara runt en halvtimme med skrittpauser emmelan, i morgon däremot blir det lite mer hårdträning. Jag skulle egentligen tränat för Catharina men hon skulle dömma på dagen så hon kunde inte förän sent på kvällen så jag kände att vi kunde hoppa över det denna veckan, det gör inte så mycket.
 
 

Första snön!

2013-12-07 | 10:52:26 | Vardag | 4 Kommentarer
Ända in på kvällen igår blåste det stormvindar och dessutom haglade/snöade det! Och i morse när jag vaknade var det alldeles vitt ute och det föll stora vita flingor, så nu är det vinter på riktigt! 

Om en stund när vi kommit fram ska jag provrida en häst, för andra gången (!) och förhoppningsvis går det lika bra som sist. 



Rainy days

2013-12-05 | 15:11:13 | Hippolologigymnasiet Flyinge | 0 Kommentarer
De senaste dagarna har det verkligen inte varit något roligt väder, och idag är inget undantag. Det både regnar och blåser halv storm, och som följd av det var min buss hem från Flyinge inställd men som tur var kunde morfar hämta. Vi slutade tidigt idag då vi inte hade någon hippologi, så jag slyndade mig att mocka och ta in hästarna, innan de blåste bort. Så det blir ingen ridning idag.

Körningen gick i alla fall bra, Fredrik var tillbaka efter Globen förra veckan och vi fortsatte bygga på det vi gjorde sist med vikarien. Dvs träna volter och hörnpaseringar, låter kanske simpelt med det är inte det lättaste. För att få en bra hörnpasering ska man hålla stöd på ytter tömm så att det nästan känns som man ska köra in i väggen, sen ska man släppa efter på ytter och ta lite extra och ställa med inner tömm, sen räta ut längst kortsidan och sen samma sak vid nästa hörn. Men roligt är det! (Hästen på bilden är Isur, den jag körde idag).






Internationell dag på Flyinge

2013-12-05 | 07:48:42 | Hippolologigymnasiet Flyinge | 0 Kommentarer
Idag på Flyinge ska vi ha en internationell dag, dvs det ska hållas clinics på engelska och tydligen ska även våra lektioner vara på engelska... Därför har vi fått en liten ordlista men vanliga stallrelaterade ord, några ord ni kunde sen innan?

VÅG

SCALE

VATTENKANNA

PITCHER

KRATTA

RAKE

SOPBORSTE

BROOM

GALLER

BARS

SKOTTKÄRRA

WHEEL BARROW

BETT

BIT / SNAFFLE

FRAMBEN

FORE LEG

BAKBEN

HIND LEG

HOV

HOOF

GRIMMSKAFT

HALTER

HOVKRATS

HOOF PICK

RYKTSKRAPA

CURRY COMB

RYKTBORSTE

BODY BRUSH

SADEL

SADDLE

GRIMMA

HEAD COLLAR

TRÄNS

BRIDLE

BOX

BOX

HÖSILAGE

SILAGE

HEY

HALM

STRAW

SPÅN

SHAVINGS

GREP

FORK

SVANS

TAIL

STALL

STABLE

BRANDSLÄCKARE

FIRE EXTINGUISHER

HALVBLOD

WARMBLOOD

SKRITT

WALK

KRAFTFODER

CONCENTRATED FEED

TRAV

TROT

GALOPP

CANTER

HINDER

FENCE

DRESSYR

DRESSAGE

HOPPNING

SHOWJUMPING

OXER

OXER

RÄCKE

VERTICAL FENCE

SADELGJORD

GIRTH

TVÄTTMASKIN

WASHING MASHINE

TVÄTTMEDEL

DETERGENT

SCHABRAK

NUMNAH

ROTBORSTE

DANDYBRUSH

SVETTÄCKE

SWEAT RUG

UTETÄCKE

TURN OUT RUG

STALLTÄCKE

STABLE RUG

LINDOR

BANDAGES

SPÖ

WHIP

STRYKKAPPOR

BRUSHING BOOT

HANDSKAR

GLOVES

HAGE

PADDOCK

RIDHUS

INDOOR SCHOOL

STAKET

FENCE

HJÄLM

HELMET / CRASH HAT

RIDSTÖVLAR

RIDING BOOTS

UNGHÄST

YOUNG HORSE

KÖRHÄST

CARRIGE HORSE

TVÅHJULIG VAGN

CART

PÄLS/HÅRREM  

COAT

KRUBBA

CRIB

VATTENKOPP

WATER BOWL

VALACK

GELDING

STO

MARE

SELE

HARNESS

SALTSTEN

SALT LICK

MOCKA

MUCKING OUT

 



Bästa träningen hittills!

2013-12-04 | 21:27:19 | Focus Filur | 0 Kommentarer
Idag var det hoppträning med Focus igen, vi tränade linjer och studs och det gick verkligen superbra! Han är ju knappt hoppad och det här var bara femte träningen, men det är skillnad för varje gång och idag kändes det verkligen att mycket hade lossnat och han fick upp flytet och tyckte det var riktigt roligt.  Även Lena (tränaren) var imponerad och riktigt entusiastisk över hur mycket han faktiskt utvecklats på denna korta tid. Än så länge hoppar vi naturligtvis inget avancerat och plockat bort murar och vattenmattor, det är onödigt att bråka med honom i onödan, nu i början gäller det bara att hitta flytet och vinna hans förtroende. Men eftersom han gick så himla bra idag provade vi faktiskt med att hoppa plank, och det gick utan problem! 





Jag är med och tävlar...

2013-12-04 | 07:23:37 | Allmänt | 1 Kommentarer
 
 
Om att vinna den ursnygga Working future pikén hos dressyrmupparna
 klicka på bilden för att komma till tävlingen!

Träna mentalt- med Andy Swärd

2013-12-03 | 09:24:28 | Allmänt | 0 Kommentarer
Detta inlägg skulle publicerats i måndags men hamnade av någon anledning i utkast. I måndags och förra måndagen har jag och resten av Future eventers gänget varit på tre timmars föreläsningar med Andy Swärd, det var ordnat av ridsportförbundet så det var även en del hoppryttare och dressyrryttare från Talang Skåne (motsvarande Future eventers för dressyr). Andy Swärd är mental coach och har jobbat med många internationella ryttare men även många andra idrottsmän.

Lätt A:1 Viarps kör o ridklubb- Sack

2013-12-01 | 13:41:31 | Allmänt | 0 Kommentarer
Nu är sista tävlingen för i år förbi och det blev ett helt okej avslut på tävlingssäsongen. Sack var fin men vi fick inte till något riktigt bra flyt inne på banan, en grov miss men annars inget. Det var i slutet i sista galoppen, snett igenom i mellangalopp, i upptagningen till arbetsgalopp så slog han om till fel galopp. 

Vi lyckades skrapa ihop 66,842% och kom trea, så precis på placering.