Markarbete på fältet-Sack

2013-10-30 | 18:55:35 | videor | 0 Kommentarer

Hade egentligen tänkt rida i ridhuset men det hade trillat så mycket träd över stigarna dit så det gick inte att komma förbi. Så det fick bli på fältet, men det gick bra i alla fall. Sack skötte sig fint!


På promenad

2013-10-30 | 12:24:18 | Vardag | 0 Kommentarer
Idag hade jag lite tid över nu på förmiddagen så jag bestämde mig för att pyssla om Lucas och sen tömköra på en liten promenad. Jag började i hagen först bara för att se att han lyssnade, han är ju inkörd så det var inga problem. Sen gick jag ett varv runt hela området vilket motsvarar ungefär en kilometer. På grusvägen gick det jättebra, när jag kom ut på det som har varit väg men som nu är en bred stig provade jag trava en bit vilket även det gick bra. Men sen blev han lite trött på det och tvärnitade flera gånger och vägrade röra sig ett steg framåt, bak och åt sidan gick bra men det var ju fram vi skulle... Det slutade med att jag fick putta honom på baken några meter innan han insåg att det var lika bra att gå. När vi kom ut på gräset blev det lite problem igen då han som den tjockis han är hela tiden försökte dra ner huvudet och beta, så sista biten hem fick jag gå bredvid honom. Men annars gick det utmärkt! 






Strömmen gick för att ta kaffepaus...

2013-10-29 | 11:00:34 | Vardag | 0 Kommentarer
I går eftermiddag när jag var i lund började det kännas att det blåste upp för storm, vi lyckades hinna med sista bussen hem för senare sattes alla bussar och tåg ur trafik. Hästarna var rätt stirriga när vi tog in dom, speciellt Texas betedde sig som om han skulle blåsa bort, han flög i luften för minsta lilla och dansade runt mig som om han hade myror under hovarna. De andra hästarna stirrade också men inte alls så mycket. Jag vet inte men det kan ju bero på att han är hingst och att instinkten om att skydda flocken vid storm och naturkatastrofer lever kvar. Det blåste i vilket fall riktigt ordentligt och helt plötsligt började vår transport leva sitt eget liv och var på väg att rulla in till grannen, men vi fick stopp på den i tid. Jag vet även att lite längre in bland villorna flög det förbi studsmattor lite då och då och två vägar var avstängda på grund av träd som trillat. Och några timmar senare, vid sju någon gång försvann strömmen och den har fortfarande inte kommit tillbaka, det konstiga är att det är bara vi fyra gårdar precis i vårt område, hundra meter bort har alla andra gårdar strömm. Men vi får hoppas att den kommer tillbaka snart!
 
 
 
 
 

Föreläsning med Ulf Johansson

2013-10-28 | 17:20:49 | Åsikter | 0 Kommentarer
Igår var jag på föreläsning med bland annat folk från future eventers -men även en del hopp- och dressyrryttare. Föreläsningen var det ridsportsförbundets som hade fixat och hölls av fd fälttävlansryttaren Ulf Johansson som bland annat varit coach åt Young rider landslaget på Irland, är A-tränare i fälttävlan och även har skrivit en bok: "Ryttate är idrottare". Denna bok fick vi efteråt. 

Innehållet i denna boken var i princip det föreläsningen handlade om, alltså vikten av att själv som ryttare vara vältränad och vilken skillnad det faktiskt gör att man fystränar regelbundet. Som exempel för detta tog han sin tid som coach på Irland. Första året han var där blev EM (2006) en katastrof med avtrillningar och uteslutningar, som till stor del berodde på otränade ryttare som helt enkelt inte orkade få det att hålla ihop hela vägen i terrängen. Efter det försökte han få ryttarna att ändra sina matvanor som till stor del bestod av skräpmat och framför allt la han upp ett träningsschema som varje ryttare skulle göra varje dag! Några månader senare i januari samlades dom igen och gjorde fystest för att se resultatet, och det hade faktiskt blivit lite bättre. Samma år skulle EM gå på ett ställe som var känt för att ha en riktigt tuff terräng, Ulf tryckte då ännu hårdare på träningen och sa att om de ville ta sig runt var de tvungna att träna ännu hårdare. Förbundet var dessutom tveksamma till att skicka ett lag över huvud taget med tanke på föregående års resultat, dessutom var tre av de bästa hästarna skadade så tre reservhästar hade fått hoppa in. Men de åkte i alla fall och resultatet blev helt annat, denna gången var de bara några få straff utanför placering! Så hur kunde resultatet bli så mycket bättre trots sämre förutsättningar? Jo, denna gången hade de ryttare som som kunde ta sina hästar runt alla tre moment för de var själva vältränade och orkade. 

Ulf gav även en del tips på hur man kan träna själv och övningar som är bra för ryttare, och så listade han några enkla redskap som är bra att ha hemma för träning:
• Skivstång 
• Hantlar
• Balansplatta
• Gumniband (sånt långt som finns i sportaffärer)
• Pilatesboll
(Pilatesboll och gummiband var de redskap han främst rekommenderade).

Om man inte själv är i god kondition och styrka kan man inte heller begära att hästen ska prestera, oavsett nivå! 




Dagens ridpass- Sack

2013-10-27 | 09:41:55 | Träning | 0 Kommentarer
Markarbete/dressyr i skogen stod på schemat för Sack idag. Eftersom han vilade igår tog jag det rätt lugnt, körde mest lydnad för att få honom att lyssna och bli lösgjord. 

Han var väldigt pigg vilket naturligtvis var roligt, dock gjorde det att han till en början mest försökte springa iväg i övergångarna. Men precis som han brukar så mjuknade han och blev riktigt fin när jag jobbat med honom ett tag. 





Planer för i morgon

2013-10-26 | 20:21:12 | Vardag | 0 Kommentarer
Först och främst har jag tänkt gå upp så tidigt som möjligt, runt sju för jag har nämligen en del att göra i morgon. 

• Första hästen ut blir Sack som ska få gå markarbete.

• Innan halv elva tänkte jag göra i ordning Texas utrustning och plocka ihop lite grejer.

• Sen 10.30 ska jag gå bort till grannen och rida Focus, jag har lite planer på hopptävlingar jag tänkte prova.

• Efter det är det tid för lunch och sen dags att göra iordning Texas.

• Halv tre börjar terrängträningen för Magnus med Future eventers, kvart över fem är det föreläsning i Flyinges aula så där emellan blir det lite tid att 
vänta. Mamma kör i alla fall hem med Texas så att han slipper vänta hela den tiden.




Lätt att peka finger när vi blundar för våra egna problem

2013-10-25 | 13:52:55 | Åsikter | 1 Kommentarer

Igår på hippologilektionen kollade vi på en film av The national encyclopedia, filmen var en hyllning till hästen och visade hästar från olika delar av världen. En stor del av filmen handlade om de mongoliska hästarna och mongolernas traditioner och seder kring hästarna. Bland annat fick man se hur det gick till under ett av deras största lopp som rids av ryttare under 12 år (flera ryttare var runt fem år), de red i full galopp i flera mil och man fick under loppet se hästhantering som inte är av den världen vi lever i. Eller?? Det var barn som drog så mycket i ena tygeln så att bettet nästan åkte igenom munnen och hästarna gapade stort, som piskor hade de platta lädersnoddar som de viftade med (de slog inte hästarna utan bara viftade vid sidorna). Efter loppet var det en häst som dog, förmodligen av ansträngning.

Vi här i väst pekar finger och tycker detta är fruktansvärt hemskt. Men är det verkligen så illa, och framför allt, är vi bättre själva? Jag kan med säkerhet säga nej, vi är inte ett dugg bättre trots att vi har massvis med forskning om hästens välmående som vi utan problem kan ta del av. Enda skillnaden är att vi gör det lite mer civiliserat och döljer det mer. Det är bara att åka ut på en helt vanlig tävling så kan du rada upp hur mycket djurplågeri som helst. Både barn och vuxna som med skarpa bett sliter sina hästar i munnen, sporrar dom i sidorna och slår dom med spöet. Anledningen till att detta inte syns så tydligt och framstår som lika hemskt är för att vi har hittat på en massa utrustning för att dölja det. Hästarna kan inte gapa och visa att det gör ont i munnen för vi har dragit ihop käkarna med remmar. Dessutom har vi modern utrustning som ska vara anpassad för hästarna som gör att det inte ser lika makabert ut när vi viftar runt med våra spön, för det är ju ändå ett spö och inte en pinne med en lång lädersnodd... Och hästen som dog, det är klart att det är hemskt. Men innan vi pekar finger åt dem borde vi tänka på vad vi själva gör och vad som händer med våra hästar. Hur många galopphästar är det inte som bryter benen, dör av brustna artärer osv. Men som sagt, vi sköter detta på ett mer civiliserat sätt. I stället för att plocka upp hästen med en grävskopa och sedan brutalt kasta liket i en lastbilsvagn så döljer vi det på bästa sätt.

Men mår dessa hästar verkligen så dåligt som vi verkar vilja få det att framstå som? Faktiskt så tror jag inte det, jag tror till och med att dessa hästar ofta har det bättre än många av våra svenska hästar. För de mongoliska hästarna får vara hästar. De går på stora ytor i flockar med massor av andra hästar och får utlopp för sina naturliga behov och instinkter. Här hemma ser man ofta hästar som går i små leriga hagar, på säkert avstånd från andra hästar och är bildligt talat inlindade i bubbelplast från topp till tå. Mår dessa hästar verkligen bättre? Nej jag tror inte det.

Vad tror ni, nu vill jag höra era åsikter.  




Effektiv kväll (igår)

2013-10-25 | 08:09:09 | Vardag | 0 Kommentarer
Att vara effektiv är inte alltid min grej, men igår var jag väldigt effektiv. Jag satte mig på tredje och sista bussen hem 25 minuter över tre, var  framme 40 minuter senare och fick då gå hem eftersom jag inte hade någon cykel. Den raska promenaden tog 20 minuter så fast att jag slutade halv tre var jag inte hemma fören halv fem. Men väl hemma var det full speed, fixade båda hästarna och utrustningen på två timmar och var inne igen kvart i sju. Men dagen var inte slut än, efter att jag duchat och ätit skrev jag klart en text på spanska om vad jag brukar göra. 

Sen kallade sängen och idag är det fredag och sista dagen innan det är lov! 



Första "körlektionen"

2013-10-24 | 15:53:42 | Hippolologigymnasiet Flyinge | 2 Kommentarer
Idag är det torsdag vilket innebär flyinge. Men just idag var det lite annorlunda för det var nämligen första gången vi hade Fredrik och därmed också första körlektionen. Idag blev det dock ingen körning utan Fredrik bara visade var allt fanns osv. Sen visade han oss "museet", en lång byggnad med massor av väldigt gamla vagnar, och så fick vi se gamla selkammaren med delar från bland annat hovstallet med förgyllda detaljer! Rummet i sig var inte så dåligt det heller, alla detaljer i mörkt trä, och tänkt att ha en sadelkammaren med två våningar! Efter det fick vi en genomgång på hur man selar, hur allt ska sitta och hur man gör. Kommer nog bli en liten utmaning att komma ihåg allt enda tills efter lovet. Men jag blev i alla fall sugen på att få komma igång med körningen och prova på. 

Innan lunch hade vi som nu ska ha körning ett tag framöver stallteori med Anna-Lena som är stallchef och som även håller i stalltjänsterna. Idag gick vi bara igenom lite allmänt vad vi ska göra och så fick alla presentera sin hästbakgrund, vad man har för erfarenheter och om man har några planer för framtiden efter gymnasiet. 

Och som vanligt avslutades dagen med två timmars hippoligi med Sveriges förmodligen bästa lärare Birgitta Vallet. 






Inspiration

2013-10-24 | 15:23:27 | Träning | 0 Kommentarer



Årets bästa julklapp?!

2013-10-23 | 13:06:10 | Hippolologigymnasiet Flyinge | 1 Kommentarer
Varje år ger Flyinge en julklapp till eleverna. Årets present till oss elever kommer vara kanske årets bästa julklapp. Nämligen biljetter till Rolf Göran Bengtssons clinic som kommer vara på just Flyinge! Hur bra är inte det?!


Inspiration

2013-10-22 | 17:54:35 | Allmänt | 1 Kommentarer



Newforest

2013-10-22 | 16:07:45 | Skattegårds Texas | 0 Kommentarer
Visst är det något speciellt med newforestponnyer. Kloka små ponnyer som älskar att springa i skogen men ändå är perfekta tävlingshästar i allt från dressyr och hoppning, till körning. Och deras stora fina ögon, jag tror aldrig jag har sett en Newforest som inte har sådär stora svarta rådjursögon! 






Snabb fakta om mina hästar

2013-10-21 | 19:11:57 | Det här är jag | 1 Kommentarer
Skattegårds Texas: Newforest hingst född 1994 som jag började rida 2011 och blev min senare samma år. När jag fick honom hade han varit ifrån tävlingsbanorna i två-/tre år samt varit utlånad. Tyvärr gick det inte som det skulle hos hon som lånade honom, han blev inte ordentligt riden, vandrade i hagen och tappade både muskler och hull. Med Texas satsar jag framför allt på fälttävlan och har som främsta meriter tillsammans startar lag-SM 2011 och 2013, samt stil-SM 2012 och 2013. Vi har även silver från lag-DM 2012. Texas är en väldigt speciell häst med stor personlighet, alla som ridit honom kan intyga på att han är minst sagt svår. 
Norrhaga Sack: Min första egna häst som vi köpte 2007, när han var fem och jag tio. Även Sack är Newforest men det närmsta fälttävlan han kommit är att skutta terräng i skogen, han tycker nämligen inte om att hoppa. Dressyr är han desto bättre på och tillsammans har vi starter upp till nationell dressyr och placeringar i lätt A på regional nivå. Förutom att han är världens härligaste ponny är han söt som socker och inte många kan låta bli att klappa på hand rosa mule när han spetsar öronen och spärrar upp sina stora ögon! 
Lucas: Är en shettis med en vilja av stål. När jag har tid kör jag honom men annars går han som kompis till Sack. 


Kavajdjungeln

2013-10-21 | 15:27:14 | Utrustning | 3 Kommentarer
Det finns hur mycket kavajer som helst, långa och korta och i så många olika färger att det inte går att räkna! Själv har jag en vanlig svart dressyrkavaj från pikeur, Diana tror jag den heter. 

Här är en lista på några av mina drömkavajer som jag gärna haft i min tävlingsgarderob:







Dessa kavajer från Kingsland är perfekta på alla sätt! Klassiska och stilrena men ändå nytänkande! 

Denna lite ovanliga kavaj kommer från Couture Hippique, snygg tycker jag! 

Och slutligen, Manfredi kavajen är även den stilren och snygg men åt det lite sportigare hållet. 


Mål med Sack- höst/vinter 2013

2013-10-21 | 07:26:47 | Norrhaga Sack | 0 Kommentarer
• Få ner magen och de extra kilo fett han har lagt på sig i sommar och inte blivit av med på grund av att han bara gått lite på halvfart. 

• Träna upp hans styrka i baken så att han orkar komma upp bättre i formen samt få in flyt i skolorna. 

• Kunna starta Lätt A:P1 och Lätt A:1 i Trolleholm den 9:e november.  



Hoppning och uteritt med Focus

2013-10-20 | 19:36:47 | Focus Filur | 0 Kommentarer
Idag var jag och red Focus igen (grannens unghäst). Vi fortsatte på samma övning som sist men med mer galopp och lite högre hinder. Jag märker skillnad för varje gång, han förstår bättre vad det är han ska göra och tar tag i hindren mer och tycker det är kul. Idag var han dessutom riktigt pigg och tog glädjesprång och spurtade ivär efter hindret några gånger. När vi hoppat klart red vi en runda runt området där vi bor, runt fältet och sen tillbaka igen. Han skrittade på hur fint som helst. Det var bara när vi skulle gå förbi några inplastade ensilagebalar som han blev rädd och det tog lite tid innan vi kom förbi. Men när han väl vågade ta sig förbi så var det inga problem sen.
 
 
 
 

Härlig fredag!

2013-10-18 | 14:51:30 | Vardag | 0 Kommentarer
För första gången på länge vaknade jag och var pigg! Skoldagen började med tre timmars matteprov och det kändes faktiskt bra! Åt lunch med mina härliga vänner och fortsatte sedan dagen med muntligt spanskaprov som kändes klockrent. Och så sista lektionen, kemi sen var den skolveckan slut. Nu sitter jag på bussen och ska ut i stallet och det fina vädret så fort jag kommer hem. Texas ska skrittas en runda i skogen samt lite lösgörande övningar men Sack  tänkte jag ska gå dressyr. 

Hur har er fredag varit? Några roliga planer för helgen?? 



Mitt ❤️

2013-10-17 | 10:30:55 | videor | 4 Kommentarer


Mål inför helgens tävling

2013-10-16 | 10:24:50 | Tävling-dressyr | 1 Kommentarer
Lätt A:1: Få en bra känsla och att han lyssnar på mig hela tiden och har egen bjudning. Målet är att komma på över 70%.

Lätt A:P1: Samma här få en bra känsla osv. Sätta alla skolorna och bytena och få ihop formen. Procentuellt ligger målet här på runt 65%. 



10 saker att längta och inte längta till i vinter

2013-10-16 | 08:29:38 | Vardag | 0 Kommentarer
Fem saker att längta till:

• Åka till Sälen och åka skidor.

• Julafton (så klart).

• Snö (men den behöver bara stanna till jul)! 

• Sitta inne och mysa i fluffiga koftor och morgontofflor med varm schoklad! 
 
• Pepparkakor! Det bästa som finns! 

Fem saker att inte längta till:

• Mörker! 

• Frysa fingrar och tår av sig i kylan! 

• Slask och is! 

• Ingen fälttävlan...

• Och över lag den hemska skånska vintern, konstant blåsande som får -15 att kännas som -35 (i kombination med den fuktiga havsluften)! Snön som kommer och sen regnar bort, regnet som fryser till livsfarliga isbanor över allt och snön som slutligen kommer (ofta för sent efter julafton) och helt plötsligt bestämmer sig för att stanna till långt in i mars...





Mot mörkare tider

2013-10-15 | 21:10:43 | Allmänt | 2 Kommentarer
Det märks att hösten är här och vintern inte är allt för långt borta, det är mörkt när jag 06.45 trampar iväg mot bussen och när hästarna ska in vid halv sju är det redan mörkt igen. Visst kan det vara mysigt med lite mörker men om några veckor kommer det vara mörkt när jag åker till skolan och mörkt när jag kommer hem. Vilket inte är så kul med tanke på hästarna samt att skoldagarna kommer kännas mycket längre. Annars tycker jag faktiskt om hösten, den lite kyliga luften, träden som skiftar färg och alla snygga och mysiga kläder man kan ha på sig! 
 
Vad tycker ni, vilken årstid är er favorit??
 
 

Gårdagens dressyrpass- Texas

2013-10-15 | 08:58:39 | Träning-dressyr | 1 Kommentarer
Igår var sista riktiga dressyrpasset innan tävlingen i helgen. Jag red genom alla skolor så som öppnor, slutor och skänkelvikningar. Men fokusen låg främst på att få ordentlig samling i de enkla bytena då vi inte riktigt fick till dom hos Catharina i lördags. Jag valde att börja med dom tidigt under ridpasset så att han skulle ha ordentlig energi. Första gångerna blev det mest att han la sig i bettet, blev lång och låg och liksom droppade ner i trav och sen skritt. Jag provade då att sätta lite mer tryck i galoppen och redan på kortsidan innan jag vände över ridbanan samla ihop med sätet sammtidigt som jag hela vägen in i "bytet" drev precis som i en galoppökning. Och det fungerade bättre, på det sättet fick vi till några riktigt bra övergångar. Det största problemet med Texas är att han inte riktigt har någon egen bjudning utan du måste rida fram bjudningen (alla som har provat vet att det inte är det lättaste), problemet då är att han blir lång och hamnar på bogarna, och när han gör det fungerar inte något särskilt bra.. Så för att undvika det måste du sen rida ihop den bjudningen du har ridit fram så att han kommer "uppåt framåt". Men vi kämpar på och det går faktiskt bättre och bättrenästan för varje gång!
 
 

Annorlunda funktionärsjobb

2013-10-14 | 15:07:27 | Hippolologigymnasiet Flyinge | 2 Kommentarer
Eftersom jag är elev på flyinge så får jag mail angående kommande saker, vad som hänt osv. Idag kom ett mail om ett något annorlunda funktionärsjobb. Nämligen att under Swedish riders trophy och VW GP agera stork! Dessa "storkar" kommer vara utklädda i Flyinges fina storkdräkter som används årligen och sen gäller det att släppa loss. Dansa runt på läktaren och på banan och kasta ut godis i pauserna. 

Visst låter det som en ovanligt roligt funktionärsjobb?! 


Taggad för tävling!

2013-10-14 | 07:59:26 | Vardag | 1 Kommentarer
I helgen är det dags för första dressyrtävlingen på länge och jag är riktigt taggad! Texas och jag har utvecklats mycket i år, framför allt på dressyrfronten. Men eftersom det varit så mycket fälttävlan i år så har det inte blivit några dressyrtävlingar. Visst är det dressyr i fälttävlan också men det är ändå lite skillnad i både bedömning och program. Därför ska det bli roligt att se och få testa det vi lärt oss under året och se vart det leder. 

Jag ska rida Lätt A:1 och Lätt A:P1. Startlistorna har kommit ut och det är hård konkurrans, men vi ska göra vårt bästa. Eller jag ska i alla fall göra mitt bästa, om Texas vill anstränga sig beror helt på vilket humör han är på den dagen. Men vi får hoppas han är på bra humör. 



Bloglovin

2013-10-13 | 18:28:34 | Allmänt | 0 Kommentarer
<a href="http://www.bloglovin.com/blog/4918981/?claim=2uhe5wuwf7j">Följ min blogg med Bloglovin</a>

Bra saker i fel händer blir inte bra!

2013-10-13 | 17:30:41 | Utrustning | 0 Kommentarer
Ofta ser man ny utrustning som exempelvis bett som är framtaget för att minimera ryttarens hjälper och vara skonsamt mot hästen. Tyvärr får mycket av denna utrustning motsatt effekt när de kommer i fel händer.
 
Vi tar som exempel detta Pee Wee bettStorsäljare i USA och Australien. Skonsamt för hästens mun. Ett anatomiskt bett som tar minimalt med plats och ligger stilla i hästens mun. Bettet ger dig som ryttare maximal kontroll med minimal inverkan
Vi kan ju börja med att titta på hur bettet ser ut. Stången är extremt tunn vilket visserligen innebär -precis som produktbeskrivningen antyder- att bettet tar väldigt lite plats i hästens mun. Men man kan ju också se det som följande. Effekten av ett drag i tygeln blir betydligt större med ett sådant tunnt bett jämfört med ett normaltjockt, vilket jag främst ser som något negativt. Bettet är förmodligen framtaget för att erfarna och riktigt duktiga ryttare ska kunna ha "maximal kontroll med minimal inverkan". Men vad händer när detta bett köps av en amatörryttare som sätter det på sin heta lilla ponny och sen sliter ovh drar i tyglarna precis som vanligt... Jo bettet får precis motsatt effekt än vad som var tänkt. I stället för att vara skonsamt och anatomist blir det rena tortyrverktyget för hästens mun. Just detta bett finns att köpa hos bland annat Hööks, alltså är det inte alls svårt att få tag på och hamnar lätt i fel händer och orsakar mer skada än nytta.
 
Så vart vill jag komma med detta inlägg?! Jo det jag vill få fram är att det börjar gå för långt med all specialdesignad utrustning som ska vara sååå bra men blir sååå fel när den används fel av fel sorts människor än vad produkten kanske var tänkt för. 
 

Nya bilder på Texas

2013-10-12 | 21:21:31 | Skattegårds Texas | 4 Kommentarer
Såg precis att det kommit upp bilder på equipe från fälttävlan förra helgen. Riktigt härliga bilder, Texas ser så glad ut! 





Dressyrträning- Texas

2013-10-12 | 12:35:25 | Träning-dressyr | 0 Kommentarer
Idag var vi och tränade dressyr hos Catharina. Texas blev vaccinerad innan i veckan och har därför vilat ett par dagar och sen gått lugnt. Därför la vi in mycket skrittpauser idag men körde ändå på rätt bra för övrigt. 

Vi red fram en stund och jobbade honom så att han tog jämnt stöd, sen red vi öppnor en stund. Övningen bestod av öppna lägst långsidan, hålla kvar öppnan och vända upp på medellinjen, byta varv och rida förvänd öppna längst andra långsidan. Öppnorna börjar lossna och gå riktigt bra nu! Det är bara slutorna som vi ska få ordentlig kläm på också. 

Efter det satte sig Catharina på domarplatsen och så red jag igenom Lätt A:P1 som jag ska rida nästa helg. Det gick helt okej, öppnorna blev riktigt bra men slutorna satte vi inte riktigt och första travökningen blev lite springig och han vilade inte tillräckligt på steget. Galoppen var bättre, serpentinerna var inga problem. Däremot fick jag inte ihop honom tillräckligt i de enkla bytena. Men allt som gick mindre bra red vi igenom efteråt och då gick det bättre. 




Tips- Quick shine!

2013-10-11 | 19:59:36 | Utrustning | 0 Kommentarer
Quick shine är överlägset det bästa och snabbaste sättet att få lädret att glänsa! Egentligen är det för skor men jag använder det både till mina stövlar och på tränset. Vilket fungerar utmärkt! Det är som en svamp i en plastbit som man bara drar på lädret så blir det glansigt direkt. Produkten gjörs av Boston och finns väl att köpa lite över allt, jag köper mitt på Ica. 


Olika definition på intensiva dagar

2013-10-11 | 17:32:22 | Allmänt | 0 Kommentarer
Något jag har märkt både genom att läsa bloggar samt från folk "irl" är att definitionen på vad en intensiv dag är, är väldigt olik om man jämnför hästfolk med hästlöst folk. Att plugga,titta på TV och springa en runda efter skolan är enligt många en väääldigt intensiv dag. Har man häst lägger man till runt två timmar i stallet med hästen/arna. ;)




Ryttarens inverkan på hästen (från breeders)

2013-10-10 | 16:24:01 | Åsikter | 1 Kommentarer
Förra veckan under breeders som gick på Flyinge så fick vi som uppgift på hippologilektionen att titta på antingen dressren eller hoppningen, själv valde jag 4 åringarnas dressyr. Uppgiften var att att bedöma hästens mentala och fysiska status med följande punkter på minst fyra ekipage:
 
  • Verkar hästen fysiskt färdig för uppgiften?
  • Hur bedömer du att hästens mentala status är?
  • Verkar ryttaren mogen för sin uppgift?
  • Är hästen i gott hull och väl musklad?
Jag gjorde anteckningar på två ryttare per omgång (de red tre åt gången på banan). Något jag la märke till då var den enorma skillnaden på ryttare och "ryttare". Samt hur dessa påverkade sina hästar. Det ekipage som utan tvekan var det mest harmoniska och enligt mig finaste -med hänsyn till både ryttare och häst- var Maria von Essen på Dora (SWB). Hästen såg lugn ut, den rörde sig på ett sätt som gjorde att det såg enkelt ut och hela ekipaget utsrålade harmoni och säkerhet. Både ryttare och häst visste vad dom gjorde. Men sen var det ju en 4 åring vilket innebär att hästarna inte är lika stabil som en dubbelt så gammal häst är. Vilket innebär att när någon tappade en väska på läktaren eller dörren slogs upp så blev hästarna rädda, skuttade till och kanske sprang iväg en bit. Och det var framför allt här konstrasterna blev som tydligast. Medans ryttare som Maria lugnt satte tillbaka hästen med sätet, gav efter lite på tygeln och gav en liten lugnande klapp på halsen. Så var det många ryttare som i dessa situationer kastade sig ner i sadeln och sågade ner hästen på tygeln igen. Vilken häst tror ni lugnade sig och slappnade av snabbast?... Rätt svar, hästen vars ryttare klappade den på halsen och själv behöll lugnet. 
 
Tyvärr var det så att många av de hästar som gick där inte såg ut att vara helt mentalt färdiga för att klara uppgiften. Många gånger hade dessutom dessa hästar en ryttare som såg ut att inte var klara för uppgiften själva. Det såg stelt och forcerat ut, vilket resulterade i hästar som spände sig, klippte med svansen och rullade med ögonen.
 
Jag pratade med de som suttit på hoppningen och det var samma sak där. Ekipage som kansle inte borde vara där, osäkra hästar med ännu osäkrare ryttare. För det är ju trots allt ryttare som ska leda hästen, så om inte ryttaren klarar det den skall göra, hur ska hästen kunna göra det då?!
Maria och Dora. Bild från dressyressen.se
 
 
 
 
 

Några av mina bästa hästminnen:

2013-10-10 | 05:53:41 | Det här är jag | 0 Kommentarer
Första gången jag proverd Texas! Kände redan då att den här hästen vill jag ha, ingen annan. Tyvärr skulle det dröja 1,5 år innan den drömmen slog in.

Terrängen från min första fälttävlan! Kommer fortfarande ihåg känslan när jag gick i mål!  
 Lag-SM 2011! Att rida i lag är alltid roligt, den här gången gick det dessutom riktigt bra och vi blev placerade! 

• Fälttävlan i Falkenberg! Vet inte varför men tyckte om denna tävlingen väldigt mycket! Fin anläggning och mysigt att vara uppstallad där. 


• Stil SM 2012! Det var den svåraste terräng jag ridit då men det kändes som så mycket lossnade då och jag visste precis hur jag skulle göra!

• Stil SM 2013! Själva tävlingsarrangemanget tyckte jag tyvärr inte var så bra men där vi var uppstallade var så mysigt och bra. Och så var det en rolig terrängbana. 

• Lag SM 2013! Som jag redan nämnt, alltid roligt att rida i lag! 



Framsteg med Focus

2013-10-08 | 13:58:55 | Focus Filur | 0 Kommentarer
I söndags var jag och red Focus igen, denna gången lyckades jag undvika att trilla i backen ;). Det gick till och med riktigt bra, det känns som han börjar förstå vad och hur det är han ska göra med de där bommarna. 

Vi började med upphöjd cavaletti i trav. (Varannan bom upphöjd till höger, varannan till vänster). Första gången förstod han inte riktigt var han skulle göra av alla benen och det blev lite konstigt. Så vi la ner bommarna en gång och la sen upp dom igen. Och då förstod han och gick jättebra! 

De andra gångerna har vi bara haft ett litet hinder med markbom. Men nu provade vi med två små kryss som vi sen la upp till räcken. Det ena stod längst långsidan och det andra på diagonalen. Så vi hoppade dom i följd åt olika håll. Det gick väldigt bra. Focus är väldigt seg och har dålig framåtbjudning så han kröp in lite för nära hindret och överhoppade i ett stort helikopterliknande språng. Men det var ändå bättre än de andra gångerna. Nu hoppade han verkligen, lyfte ordentligt på benen och fick till skutten till språng. När jag hade hoppat det några gånger i trav så kände jag att det gick så bra så jag provade göra det i galopp. Och vilken skillnad det blev! Det blev riktig fart på honom, han tog tag i hindren och hoppade superfint på båda hinderna! Det gick så bra så efter det bestämde jag mig för att det räckte för den gången. Man ska ju avsluta när det går som bäst och medan hästen tycker det är roligt!
 
 

Trollskogen

2013-10-07 | 19:26:00 | Foto | 1 Kommentarer
Igår när jag och min bror var ute och cyklade så visade han mig en liten del av skogen där det har varit granodling. Träden står i spikraka led men ser nästan döda ut. På marken däremot är mossan så grön ocg fluffig att den nästan ser konstgjord ut! Jag blev naturligtvis sugen på att fota där så idag cyklade jag dit igen och tog kameran med mig. Jag blev faktiskt nöjd med bilderna, älskar framför allt den lilla knubbiga flugsvampen. 
 
Har ni någon favorit bild?
 
 
 

Plötsligt blev min dag rätt awesome...

2013-10-07 | 09:15:11 | Vardag | 0 Kommentarer
Språklärarna ska på kurs och efter lunch har vi först 55 min spanska och sen 90 min engelska. Så eftersom vi inte har några lärare så slutar vi 10.50! Så nu är det bara 75 min matte och sen slutar vi!!!


Film från hoppningen

2013-10-06 | 19:14:14 | videor | 0 Kommentarer


Bilder från igår

2013-10-06 | 16:16:22 | Fälttävlan | 0 Kommentarer
 
 
 

Dressyren och hoppningen

2013-10-05 | 13:28:14 | Fälttävlan | 0 Kommentarer
På framridningen var han verkligen jättefin, bra bjudning och mjuk. Inne på banan gick det tyvärr inte lika bra. Han tappade lite energi och det blev en onödig miss i travökningen där han fattade galopp så där blev det bara en femma. För övrigt gick det helt okej och jag slutade på 48.6 straff (67.619%) och la mig på en tredje plats. 

Hoppningen gick för en gång skull riktigt bra! Jag fick ett bra tryck i galoppen och det flöt på bra. Nolla och klättrade upp på en andra plats. 

Nu är det bara terrängen kvar, ingen jättesvår bana men allt kan hända!  

Banskiss- Tågarps rf

2013-10-04 | 19:39:12 | Vardag | 0 Kommentarer
I morgon är det alltså sista fälttävlan för i år, P90 i tågarp. Hinner tyvärr inte skriva mycket mer men uppdaterar er under dagen i morgon om hur det går. 

Så här ser banan ut:



Dressyrträning- Texas

2013-10-02 | 20:58:42 | Träning-dressyr | 0 Kommentarer
Just nu sitter jag i bilen på väg hem från träningen hos Catharina, det blev lite sent idag så jag kommer inte vara i sängen fören närmare halv elva. Lite drygt då jag ska upp 40 min tidigare än vanligt (5) då jag har morgonstalltjänst och börjar 7.00. Men jag ska nog överleva.

Vilket fall var det inte det jag skulle skriva om, jag skulle ju berätta hur det gått på träningen! 

Texas var riktigt fräsch och fin idag, det var bara lite på slutet och någon gång i mitten som han tappade energin lite och blev seg. I början fokuserade vi bara på att få honom att ta jämnt stöd och så fick jag rida en del övergångar där jag plocka in baken. Sen tränade vi skolor, först bara skänkelvikningar vilket gick bra. Sen gick vi över till öppnor och slutor. Det gick inte lika bra till en början. Jag stressade honom lite mycket och gav helt enkelt för många hjälper på en gång. Men sen provade vi igen och då lossnade det, jag red bra och Texas lyssnade! Slutligen gjorde vi enkla byten. Det gick ganska bra, några byten satte vi riktigt bra men han var lite trött och tappade därför baken och det blev halvdant. 

Men över lag var det en väldigt bra och lyckad träning! 





Svar på kommentar- Vad gör jag egentligen på Flyinge?

2013-10-01 | 09:54:23 | Hippolologigymnasiet Flyinge | 1 Kommentarer

För ett par dagar sedan fick jag en fråga på vad jag egentligen gör på Flyinge varje vecka? Jag antar att jag har varit lite otydlig med det så tänkte därför berätta det lite utförligare nu.

Det är så att jag går på Flyinges så kallade Hippologigymnasium. Det innebär att jag en dag i veckan är på Flyinge och läser hippologi (läran om hästen), rider/ kör samt annat hästrelaterat. Just nu är denna dag torsdag. De andra dagarna är jag på Polhemskolan i Lund och läser helt vanlig naturvetenskap. Natur är alltså den största delen av programmet, Flyinge är egentligen bara som en extra bonus.

Vad krävs för att komma in?

Intagningspoängen i år låg på 230 p. Men det varierar från år till år. Eftersom ridningen bara är en liten del krävs det inte att man gör något kunskapstest eller så, i princip kan du komma in utan att ha varit i närheten av en häst någonsin. Men förhoppningsvis är det bara folk men någorlunda bra grundkunskaper som söker och vill gå programmet.

Jag trivs jättebra, eftersom det är natur så blir det rätt mycket plugg, speciellt eftersom vi ska läsa in det på fyra dagar medan andra gör det på fem. Men jag tycker faktiskt att det är värt det när man får vara på Flyinge en dag. Dessutom känns det bra att få full behörighet från naturvetenskapen så att man kan bli något annat i fall det skulle hända något på hästfronten. Det behöver ju inte vara att man tappar intresset, det kan ju vara så att något händer, man blir skadad eller något annat som gör att man inte kan hålla på med hästar.

Jag har lagt till en ny kategori, ”Hippologigymnasiet” där jag kommer skriva fler inlägg om det. Lite om vad vi gör när vi är där osv.  

En bild på nästan hela Flyinge, elev- och körstallet samt där hippologerna håller till och ridhuset där vi är finns inte med. Det ligger precis i utkanten av vänstra hörnet på bilden.