Att lyssna på hästen

2014-03-09 | 12:45:03 | Åsikter | 0 Kommentarer
Ridsport är nog bland det svåraste man kan göra, det är inte bara du själv som måste vara i toppform utan även din häst och att styra över en levande varelse kräver tålamod och förståelse. Något som ibland kan vara bristande hos oss ryttare, men något man kan tänka på när man stöter på motgång är att ställa sig frågan varför förstår inte hästen mina hjälper? Är det en ung häst som inte utvecklats så mycket än? Är det en oerfaren häst? Ryttarfel? 99% av alla gånger beror missförstånd på att ryttaren inte är tillräckligt tydlig, ger dubbla hjälper eller gör något fel, så tänk igenom, vad kan jag göra bättre?
Våga ta hjälp! Blir det problem är alltid det bästa att ta hjälp av någon som verkligen kan och kan se från marken ur ett annat perspektiv på problemet och hjälpa till att lösa det. 
"Där kunskapen slutar tar våldet vid" När man "måste" använda våld för att få igenom sin hjälp är något fel, en häst gör inget för att vara elak, antingen försåt den inte ryttaren hjälper, eller så har den ont och det kan då vara bra att kolla med en veterinär, eller kanske är det träningen det är fel på, allt fungerar inte på alla hästar och då får man kanske se över både sitt eget träningsupplägg och den tränare man tränar för. 
Och kom ihåg, hästen är aldrig bättre än sin ryttare. Gör ryttaren fel finns det två alternativ för hästen, gissa sig till vad ryttaren menar eller inte göra något alls, du kan ha en jättebra häst men som ändå inte får mer än 55% på tävling för dess ryttare blir så nervös att hjälperna blir otydliga, vilket innebär att hästen inte heller kan prestera bra.  

Så tänkt alltid på att visa förståelse för hästen, problem uppstår alltid, två steg fram ett tillbaka det är bara då det är, men när problem uppstår så stanna upp och tänk, vad kan jag som ryttare göra bättre för att hästen ska förstå?!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback