Ponnyn försvinner

2013-06-28 | 08:48:00 | Åsikter | 0 Kommentarer
Är det bara höjden som avgör om det är ponny eller ej? Det tycker i alla fall inte jag. En ponny enligt mig stämmer in väldigt bra med wikipedias beskrivning av en ponny:
 

"En ponny kännetecknas mest av sin ringa storlek som alltid är under 148 cm. En ponny kan även maxas upp till 150 cm och ändå tillhöra D-ponnykategorin i vissa undantagsfall. Ponnyer med typisk ponnykaraktär har oftast ganska kraftiga huvuden och korta ben i jämförelse med resten av kroppen, samt en mycket kompakt och robust exteriör. Utseendet kan variera mycket från den lilla ruggiga shetlandsponnyn till ponnyer som ser ut som arabiska fullblod i miniatyr. Vanligt för många ponnyer är dock att de får kraftig päls på vintern och är i genomsnitt friskare och sundare än stora hästar. En ponny kan ha olika utseende på ögonen beroende på sida.

 

I de flesta fall är ponnyer mycket lätthanterliga med ett vänligt och stabilt temperament, men detta kan, liksom utseende, variera kraftigt, inte bara inom olika raser utan även från individ till individ. Då ponnyer idag främst används som ridponnyer för barn och unga ryttare så lägger uppfödare ofta stor vikt vid att ponnyerna ska ha ett utmärkt och lugnt temperament."

 

Tyvärr tycker jag att man på de stora ponnytävlingarna i dressyr ser allt färre "ponnyer". Väldigt många är i stället som wikipedia beskriver det "fullblod i miniatyr". De är byggda precis som stjärnhästarna som man ser på världscupstävlingar för storhäst. De har lika stora flygande gångarter, är nätta i exteriören och precis lika stirriga. Enda skillnaden är att de är mindre.

 

Ska det vara så? Borde inte det vara ponnyer som tävlar mot ponnyer? För som det är nu så känns det ibland som om jag lika bra kunde tävlat mina newforestponnyer blan storhästar, det skulle inte gjort någon större skillnad ändå.

 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback