Sista tävlingen någonsin...

2014-09-30 | 17:18:45 | Norrhaga Sack | 0 Kommentarer
I söndags var jag och Sack på vår sista tävling tillsammans, någonsin. Varför det var den sista kommer jag in på senare. 

Jag red bara en klass, Lätt A:1 och vi lyckades skrapa hem förstaplatsen på 64.47%, två procent över tvåan! Egentligen var det väl knappast vår bästa ritt, jag kunde ridit bättre. Jag red bra, men inte så bra som jag kan, jag kunde varit mer noggrann och effektiv i mina hjälper. Men det blev ju ett helt okej resultat i alls fall så jag känner att jag får vara nöjd, det var i alla fall väldigt roligt! 

Efter tävlingen var det till att köra hem i racerfart, nej men nästan i alla fall, för det skulle komma folk från Göteborg och titta på Sack! Både mamman och dottern verkade jättetrevliga och provridningen gick verkligen superbra... och ja dom vill ha honom så han besiktigas bästa fredag sen kör vi upp honom till hans nya hem. 

Det känns naturligtvis fruktansvärt konstigt och sorgligt, även om jag vetat om det och han har varit till salu länge nu så är det absolut inget man kunnat förbereda sig på. Min lilla Sack som jag fick som första ponny när jag var tio år, hela sju år har gått sen dess och oj så många glada, oförglömliga minnen den hästen gett mig och så mycket vi lärt av varandra! 

Jag hade bara gått ett år på ridskola när vi köpte honom, jag kommer ihåg att när jag provred var det första gången jag galopperade ett helt varv, dessutom var han fem år och precis inriden men redan då så snäll och lydig så det var aldrig några problem, visst har det tagit tid och massor med hårt arbete när båda skulle lära sig samtidigt men det har varit värt vartenda droppe svett för den glädje han har gett -inte bara mig utan hela familjen- väger upp det tusen gånger om!  

Min fina, ulliga, gulliga lilla busponnyn, åh vad jag kommer sakna dig. Din mjuka mule, de stora rådjursögonen, de lurviga öronen och till och med de söta små hovarna. 

Jag vet att du kommer få det bra hos din nya familj, gå i stora hagar och busa med deras andra små ponnyer, jag vet att du kommer ge dom lika många fina stunder som du gett mig men jag kommer ändå att gråta floder den där sista dagen jag kan kalla dig "min", för ingen häst i världen kommer någonsin kunna ersätta dig och jag är så tacksam för allt du gett mig, min fina Norrhaga Sack. 


Jag på Sack, Emily på dåvarande sköthästen Minta och Amanda på lilla Saga, så många fina minnen dessa hästar gett oss! 


Hoppträning- Texas

2014-09-21 | 17:31:51 | Träning-hoppning | 0 Kommentarer
17/9
 
Utvärdering: Lydig men lite seg i början men svarade sedan bra för skänkeln, hoppade fint men lite svårt med vissa distanser där han kom i "av och på läge" men hoppade riktigt bra för övrigt. 
 
Övningar: Fokus på lydnad och distanser, cavalettibommar samt hinder på böjt och rakt spår. 
 
Syfte: Hästen ska vara reglerbar både fram och tillbaka, kunna se distanser samt lydnad. 
 
Jag var riktigt nöjd med träningen han hoppade fint och jag red precis så som jag skulle till varje hinder. 
 
 

Sammanfattning- Texas

2014-09-21 | 17:25:18 | Skattegårds Texas | 0 Kommentarer
Texas har som ni vet cuching syndrom och får alltså inte tävla p.ga medicinen. Det betyder dock inte att jag inte kan träna, han är i full kondition och tränas regelbundet för tränare precis som vanligt.
 
Framför allt terrängen har vi utvecklats mycket i, han går klockrent på allt även när det blir lite högre och tekniskt svårare, sist jag tränade terräng gick han på linjer som varit med i enstjärnig storhäst (tvåstjärnig ponny) och trots att avståndet inte var helt optimalt och han fick länga för att räcka fram så gick han perfekt på det! 
 
Även i banhoppningen käner jag att det har lossnat mycket av det vi hade svårt för innan. På dressyrfronten har det däremot varit lite sämre, eller inte att det har gått dåligt men jag har helt enkelt prioriterat bort den lite ett tag och det har mest blivit markarbete. Men det blir det ändring på nu när jag börjat träna för Hege!
 

Dressyrträning- Sack

2014-09-18 | 12:05:04 | Träning-dressyr | 0 Kommentarer
16/9
Tränare: Hege Rosland

Utvärdering: Gick i riktigt bra form men kändes lite trött, förmodligen pga pälssättning. 

Övningar: Förvänd öppna: Jag ska använda mycket ytterskänkeln men behålla energi och driva med inner. Innerhanden låg och långt ut, skall dock inte dras åt sidan utan hållas framåt i rörelseriktningen för att ge plats åt bogarna. Sätta över vikten från rörelseriktningen, om man rider lätt ska man byta till "fel" sittben. 
Enkla byten:  Hålla aktiv galopp, inte trycka ner i sadeln utan lätta lite med sätet och brädda båda händerna. 

Syfte: Förvänd galopp: Öppna upp bogarna och få igång bakbenen, lösgörande. 
Enkla byten: Undvika abrupta avbrott och att hästen lägger sig i handen och därmed släpper baken. Få hästen att höja ryggen, trampa under med bakbenen och få en avslappnad skritt. 

Det var andra gången jag tränade privat för Hege och första gången med Sack, vi red nämligen för henne på fälttävlanslägret i somras. Hon är verkligen jätteduktig och supergullig och rolig som tränare! 

#Gotcaketour, Janoskians och Stockholm

2014-09-14 | 21:04:00 | Vardag | 0 Kommentarer

Klockan fem ringde väckaklockan i lördags och fem timmar senare befann jag, min kära vän Ulrika, min bror och mormor och morfar oss i huvudstaden Stockholm! Nu är jag hemma igen och väldigt kortfattat kan man säga att detta har varit en av de absolut bästa helgerna någonsin, jag har spenderat två dagar med min superhärliga, fina, roliga, galna vän och vi har tillsammans varit på en konsert vi aldrig någonsin kommer kunna glömma!

 

På förmiddagen när vi precis kommit till Sthlm gick vi mest runt på stan, var inne på NK och tittade runt innan det var dags för ”the big deal”… The Janoskians med sin #GotCakeTour hade äntligen kommit till Sverige och vi hade biljetter!

 

Vi stod ute och köade i två timmar, det var packat med Janoskianators inne på Tyrol, alla var vi genomblöta av svett, vi hoppade, dansade skrek och sjöng med i vartenda låt och efteråt var man halvt döv och hade ont lite överallt i kroppen efter allt hoppande. Men oj vad det var värt det, känslan att vi stod några meter ifrån scenen och var så nära att det kändes som om vi bara sträckt oss tillräckligt kunde vi nuddat dom var helt obeskrivlig! Bara det att dom kommit hela vägen från Australien till lilla Sverige och står där på scen i ”I love Stockholm” & ”I love swedish girls” tröjor och bjuder på en minst sagt episk show är ju helt otroligt!

 

 

Som om allt detta inte var nog så inledde ingen mindre än självaste Faydee konserten! Ja, jag hade kunnat fortsätta i all evighet och berätta om hur fantastiskt det var, för det var det verkligen, men det ska ni slippa. I stället får ni lite sneak peaks från konserten och sen tycker jag att ni ska kolla in dom på youtube och deras nya låt ”That´s what she sad”!

Daniel, James, Jai, Beau och Luke

DJ James

Daniel Sahyounie, Jai och Luke Brooks

Fan fiction "IRL" 

Daniel förvandlas till Queen Elsa (Frozen), snart kommer de andra inskuttandes (bokstavligt talat) i glittriga små klänningar och peruker för att genomföra ett ytterst dramatiskt nummer av "Let it go"... https://www.youtube.com/watch?v=-n5uTGKbvuk


Sammanfattning Sack

2014-09-14 | 19:39:59 | Norrhaga Sack | 0 Kommentarer

Sack är i bättre form än någonsin, efter New forest SM (kommer till det senare) fick han en liten paus men nu är han igång igen och vi har flera tävlingar inplanerade framöver. Sack har även fått en ny liten medryttare, Stina som tidigare ridit lite på ridskola. Sack är så snäll så och Stina har lärt sig massor på honom på jättekort tid, en perfekt liten läromästare, i måndags hoppade hon för första gången och Sak skuttade så snällt över!

 

New forest SM, det var väl ungefär där jag slutade sist. En fantastisk rolig upplevelse och en femteplacering i SM-klassen samt silver på utställningen fick vi allt med oss hem!

 

 Vi började med Lätt A:1 som förklass där jag kom någonstans i mitten, det var varmt och jag fick inte riktigt energi i steget, annars var det en ritt jag är mer än nöjd med! Tyvärr kom inte hela ritten med på film då minnet i min telefon tog slut.   

https://www.youtube.com/watch?v=FAZtsjUBKjE

Mellan klasserna var det utställning, något jag aldrig gjort tidigare så det var spännande men också roligt! Sack skötte sig exemplariskt och sprang lydigt med och lyssnade jättefin på mitt kroppsspråk. Det blev riktigt bra betyg, silver med poängen 87788=38p och jag fick till och med pris för ”föredömligt och mycket väl visad ponny”!

https://www.youtube.com/watch?v=Vh6T48XwX_s

Själva SM-klassen gick i Lätt A:4, ett av mina favoritprogram! Här bestämde jag mig för att försöka sätta lite mer press på honom, mer tryck i steget och bättre energi, och vilken ritt det blev sen! Bara andra gången jag red det programmet och vi lyckades skrapa ihop tillräckligt med procent för att sluta på en femteplats på placering!

https://www.youtube.com/watch?v=pmMN9hrgnv0

Nu på senaste har vi gjort en del starter igen, senast förra helgen vann vi Lätt A:1 i Flyinge och gjorde vår helt klart bästa ritt i Lätt A:P1 (även om domaren tyvärr var väldigt snål)! Går allt bra hade jag kanske tänkt starta honom på Skånska Mästerskapen i dressyr nu i höst!


Sammanfattning Castello

2014-09-11 | 16:07:58 | Castello | 0 Kommentarer

Castello är väl den häst som det hänt mest med under tiden jag varit borta, vi hade en liten svacka någon gång i mitten av sommaren men vi är tillbaka igen, det sägs ju att fem år är värsta åldern. Hästen börjar sätta muskler och växa till sig, kraven börjar bli högre och dessutom kommer hästen lite i trotsåldern. Castello själv har säkert växt några centimeter under sommaren och har dessutom breddat sig ordentligt. Anna Nilsson (fälttävlansryttare) har börjat rida honom ett par dagar i veckan för att utbilda honom i främst hoppning vilket går jättebra, jag märkte stor skillnad redan efter ett par gånger så förhoppningsvis kan det leda till något bra.

 

Dock började jag för ett tag sedan märka att han var ovanligt jobbig i munnen, när jag tog i vänstertygeln bet han sig fast och han skramlade en del med bettet även när han stod stilla. Så vi kollade upp honom i hs veterinär och hittade två vargtänder som ska tas bort i nästa vecka (väntetid hos veterinären). Så nu har han fått en liten vila. Naturligtvis kommer jag inte kunna stoppa bett i munnen och rida det första jag gör efter operationen men jag hade tänkt prova att ha honom på hack så att han åtminstone kan hålla igång lite och få komma ut och skrittas i skogen och gå lättare markarbete. 

 
 

En ny start

2014-09-11 | 13:56:47 | Vardag | 0 Kommentarer

 Jag är tillbaka! Efter en lång tids frånvaro och mycket övervägande fram och tillbaka om jag ska ta upp bloggandet igen eller inte, har jag kommit fram till att jag vill börja igen. På ett sätt har det varit skönt att inte behöva tänka på bloggen, men samtidigt är det så mycket tankar och idéer och jag känner att jag vill ha någonstans att skriva av mig, dela med mig av allt som händer med mig och hästarna osv.

 

Jag kommer skriva ihop en liten sammanfattning om hur det gått med hästarna och även lite om vad som hänt på Flyinge, jag har ju precis börjat år två på Hippologigymnasiet och det har skett en del förändringar, både positiva och negativa.