Inomhusfälttävlan på Sweden International Horse Show

2014-03-29 | 13:49:03 | Fälttävlan | 0 Kommentarer
Sweden International Horse Show var först med internationell fyrspannskörning, nu är dom först med internationell inomhusfälttävlan! Äntligen får fälttävlan ta plats och visas upp för den större publiken, jag tror det kan bli ett riktigt bra lyft för svensk fälttävlan och även om jag förmodligen inte kommer kunna vara där och se det live (i år...) så är jag riktigt taggad på att få se hur der blir! 

Den 27 november kommer alltså friend arena fyllas med terränghinder, vill ni veta mer kan ni följa länken:

http://www.swedenhorseshow.se/inomhusfalttavlan-till-friends-arena/

Självaste Sara Algotsson Ostholt på en ung Wega på inomhusfälttävlan. Det kan inte alltid gå jättebra

2014-03-28 | 14:37:56 | Träning | 2 Kommentarer
Igår följde mamma med mig ner till ridbanan med Castello och hjälpte mig lite. Det var mörkt ute (även om banan är ordentligt belyst) och Castello var lite extra laddad, det var andra gången jag red i hoppsadeln som ju är ny och därför knarrar ganska ordentligt fast att jag smort den flera gånger. Detta gjorde att Castello blev extra på. Men framför allt red jag inte bra, jag vet att jag är expert på att vara översjälvkritisk med ridningen men alltså det gick verklige inte bra, jag var inte helt i balans, fick inte in den rätta känsla osv. Och därför gick inte heller Castello så bra som han kan, hästens agerande är ett resultat av ryttarens hjälper. Ett tag kände jag att idag går det bara inte och funderade på att strunt i det och bara skritta honom lite på grusvägen, så kan det vara ibland, det får lov att gå dåligt ibland och då är det bästa att inte krångla mer än nödvändigt och då hellre strunta i det och skritta en runda i skogen. Men jag bestämde mig för att nej jag ska klara det, jag vet att jag kan bättre än så. 

Jag bestämde mig helt enkelt för att jag skulle klara det och mot slutet gick det faktiskt riktigt bra, och därför gick också Castello bra! 
Glu-shu- foppatofflor för häst

2014-03-27 | 15:30:45 | Utrustning | 1 Kommentarer
Något jag aldrig skulle sätta på min häst är de "supersmarta" Glu-shu, gummiskor till häst! De sitter runt hoven och går ner undertill ungefär som ett på vanliga skor, däremot limmas dessa fast och ska tydligen vara bra för hästar med dåliga hovar. Dock verkar det som att de inte är gjorda för nordiskt klimat där både vår och höst ofta består av regn och lera, jag har nämligen läst respons från flera som provat men sagt att de trillar av lätt så fort det blir lite lerigt. 
 
Men under sommaren då, skulle det inte vara fränt att trava omkring på tävlingsplatsen med neonrosa gummiskor? Fränt för all del, frågan är om det är så bra för hästen för det tror jag faktiskt inte på att de är. Jag inte det är så bra för hästen att gå omkring med hovväggarna isolerade och indränkta i kemikalier (limm) på det sättet, jag tror absolut det kan ha positiv effekt för hästar som exempekvis lätt drar av sig skor och trasar sönder hovarna, men som man säger "ingen hov, ingen häst", hela hästens kropp är en funktion av hästens hovar, de kan tyckas obetydliga men de påverkar ändå hela hästens rörelsemönster och där med dess skellet, muskulatur och exteriör. Man kan väl tänka sig in själv hur det är att gå omkring i gympaskor, jätteskönt eller hur?! Det sviktar och man får bra grepp, men där kom det igen som vi ryttare är så bra på, att förmänskliga hästen behov. Bara för att vi tycker det är skönt att få bra grepp när vi går betyder inte det att hästen mår bra av det. 
 
I hästens rörelsemönster ingår ett glidmoment precis när den sätter ner hoven i marken så glider hoven en bit framåt mot marken, man har kommit fram till att bland annat underlag som fibersand delvis kan försämra detta moment, dock är det inte så att det på något sätt är skadligt att rida på ett sådant underlag så länge man inte gör det varje dag, något man ändå absolut inte ska göra på något underlag. Hur hänger då det ihop med gummiskon? Jo, om vi tänker att fibersand som är lite strävt och kompakt kan förhindra glidmomentet och kopplar ihop det med hur bra grepp man får med gympaskor i gummi, då är det inte svårt att förstå att det är precis vad denna "genialiska" gummisko gör för hästen. Den förhidrar hela glidmomentet, vilket i längden kan leda till förslitningsskador på skelett och leder.
 
Inga gummiskor för mina hästar inte, då målar jag hellre hovarna i sånt där special hovlack i glitter och neonfärger.
 
 

Gårdagens ridpass

2014-03-27 | 12:41:58 | Castello | 0 Kommentarer
Gårdagens ridpass med Castello gick verkligen jättebra! Jag red i dressyrsadeln för andra gången och det kändes faktiskt bättre, den är superskön att rida i men det tar alltid ett tag innan man vänjer sig vid nya sadlar och får in känslan. 

Castello var precis lagom lugn och jag fick honom ganska snabbt att söka sig neråt och han gick i fin form relativt stadigt. Även galoppen gick bra, första varven gick han väldigt öppen i formen men i nuläget lägger jag i galoppen bara fokus på att han ska gå lugnt och så samlat som möjligt utan att rusa och ta bettet. Sista galoppen innan jag avslutade gick han riktigt bra, han samlade sig, gick lugnt och jag fick honom faktiskt att gå i jämförelsevis låg och rund form. Så man kan väl sammanfatta det som att det gick riktigt bra, jag märker framsteg för i princip varje gång! 
Castello med nya dressyrsadeln

2014-03-26 | 20:03:13 | videor | 0 Kommentarer


Rida i lag?!

2014-03-25 | 13:42:00 | Lag-SM | 2 Kommentarer
Jag tror det är många icke hästmänniskor som har svårt att se ridnig som en lagsport, och visst är det mest individuellt men ändå är det ju en viss lagkänsla mellan häst och ryttare, man måste vara ett team för att det ska fungera. Men det var inte det jag skulle skriva om, utan om att rida i lag, flera ryttare som räknar samman sina resultat och tillsammans tävlar och representerar sin förening/land. Der finns flera olika lagtävlingar, själv har jag ridit lag SM 2 gånger och lag DM två gånger i fälttävlan, samt allsvenskan och knock out i dressyr. I dressyren har det inte varit så mycket av lagtävling egentligen, dressyren över "lag" kan jag tycka är lite tråkig på det sätter att det är så himla viktigt individuellt och det är inte så bra sammanhållning varken på lagtävlingar eller på vanliga tävlingar ryttarna emellan. I fälttävlan är stämningen helt annan, alla pratar med alla oavsett om du rider internationell tvåstjärnig eller P80, det är också där lagtävlingarna varit som roligast!  Vi har haft flera träffar innan varje tävling, främst till SM är det träffar och planering innan, vi bestämmer lagkläder, planerar om vi ska beställa något nytt, har bangång tillsammans, ryttarfest osv. Förra året smet Magnus (Gällerdahl) undan från Årsta runsten en stund som faktiskt hade "hyrt" honom under SM och så hjälpte han oss i lag Dagstorp att gå terrängbanan, han gick igenom varje anridning i mista detalj och pratade med varje ryttare hur man skulle anpassa ridningen på bästa sätt till varje häst, för mig och Heidi som gick tillsammans tog det ca två timmar och det var väldigt lärorikt! 
 
Att rida i lag tycker jag verkligen är bland det roligaste man kan göra i tävlingsform! Framför allt förra årets SM hade vi väldigt roligt i laget, extra roligt var det att vi låg tvåa efter dressyren och hoppningen, sen att det inte gick så bra för laget i terrängen gjorde inte så mycket. 
 
Lag SM 2013, då låg jag efter dressyren och hoppningen tvåa efter en danska så etta totalt på SM, tyvärr blev vi uteslutna i slutet av terrängbanan. Nu i efterhand vet jag att det var på grund av Texas sjukdom som han helt enkelt inte orkade hela vägen, annars var det tekniska inga problem! 
Lag DM 2012
Lag SM 2011- mitt första SM med Texas och mitt första år som fälttävlansryttare! 

 
 

Tappskohäst...

2014-03-24 | 20:00:22 | Castello | 0 Kommentarer
Idag när jag och pappa skulle ut med Castello märkte jag när jag skulle kratsa hovarna att en sko saknades så han har väl dragit av den någon gång under dagen, mamma har ändå varit hemma och hon sa att hästarna hållt sig lugna hela dagen, visst har dom busat lite grann men inte mer, aja. 

 Hovslagaren skulle egentligen komma på fredag men han kunde komma redan i morgon bitti så då tar han alla hästarna då också, det hade varit lite tråkigt annars att inte kunna träna honom på hela veckan. Dock ömmade han inte alls och hoven var inte det minska trasig så han fick följa med på en liten promenad i skogen med Texas i alla fall. 
Ny Hööks favorit!

2014-03-24 | 16:39:21 | Utrustning | 3 Kommentarer
Bland hööks nyheter finns detta pullarträns som jag verkligen måste ge en stor hiss till! Dyón har ett i princip likadant som jag varit inne på länge men då priset är lite saftigare och tränset dessutom behöver beställas då jag inte hittat det i butik än så har det inte blivit av. Men nu äntligen finns det för ca 1/3 av dyón's pris att köpa bland hööks lite finare utrustning! Så fort jag fått pengarna för denna månaden tror jag minsann det får bli en tripp till hööks och införskaffa detta till Castello. 

Skillnaden på denna modellen och ett vanligt pullar är alltså ringarna i sidorna, jag har aldrig riktigt tyckt om pullar på grund av det då jag tycker de sitter precis på de tydliga benen i ansiktet på hästen, men med ett sådant utan ringar blir det ju genast betydligt bättre anpassat för hästens anatomi! 


Långritt i vårvädret

2014-03-23 | 14:07:35 | Vardag | 0 Kommentarer
Det var verkligen länge sedan jag red ut på en riktigt långtur, vilket ju inte är så konstigt med tanke på att vintern precis tagit slut. Men idag red i alla fall jag och Amanda ner till "sjöarna", jag på Texas och hon på Paola, vi träffades vid tio och var inte tillbaka fören tjugo i tolv. Det blev en riktigt härlig tur, Texas var verkligen taggad och låg på rätt ordentligt när vi galopperade, haha gamla gubben beter sig som han vore 10 och inte 20! 

Jag kan även nämna att jag hade lite lagom ont i rumpan när jag kom tillbaka, visst är det mysigt att rida barbacka men såå länge på en häst som dessutom fäller blir lite smått obekvämt. ;)

Vi försökte ta lite "krambilder", de blev väl sådär med min fancy mobilkamera... ;)
Det var fler en vi som var ute och njöt av solen! Fälttävlansponnyn Texas ville inte bli blöt om fötterna till skillnad från Paola som glatt traskade i och sedan stod och njöt! 
Årets första terrängträning

2014-03-23 | 13:21:44 | Träning-terräng | 0 Kommentarer
Igår tränade jag terräng med Sack för första gången i år! Känns skönt att i alla fall ha en häst nu att träna terräng på, även om det inte blir något tävlande. Sack var riktigt pigg och fin, det verkade verkligen som han tyckte det var roligt!
 
 
 

Enkla tips för att stretcha hästen

2014-03-22 | 22:34:47 | Träning | 0 Kommentarer
 

Utekörning runt Flyinge

2014-03-20 | 14:53:16 | videor | 0 Kommentarer

Ett litet klipp från dagens körlektion.


Gårdagens hoppträning

2014-03-20 | 07:48:08 | Castello | 0 Kommentarer
Som jag redan skrivit var jag jättenöjd med träningen med Castello! De senaste träningarna har vi mest hoppat bana men igår bestod hela träningen av småövningar med cavaletti och olika linjer, så då kunde jag vara med på allt utom allra sista rundan så Lena satte ihop en liten bana. Castello är inte tillräckligt stark för att orka eller klara av att gå en hel hoppträning med bana och allt så i nuläget anpassar vi träningen lite och gör bara de övningar som passar honom. 

Som sagt skötte han sig superfint, han tog det lugnt och jag börjar dessutom få lite bättre kontroll på galoppen nu så att han inte bara tar bettet och rusar iväg i obalans. Studsövningen med fem små hinder i rad var egentligen lite för avancerad för honom och han hade rätt svårt att hitta balansen, antingen gick det bra de två första sprången in och så rusade han ut i stället, eller så gick det sämre in men bättre ut. Men sånt lär han sig snart, nu börjar han ju redan förstå det här med att han inte får rusa osv.

Jag red även i den nya sadeln som kom i tisdags, det var en helt annan känsla att sitta i den och skönt att veta att den verkligen passar honom perfekt! Hoppträning- Castello

2014-03-19 | 21:06:50 | videor | 0 Kommentarer

Riktigt nöjd med träningen! Han tog det lugnt och väntade på hindren, dock hade han som ni ser väldigt svårt för studsserien, den var egentligen lite för avancerad för honom men han skötte det super! Kommer en närmare beskrivning på bloggen senare!


Sånt som får en att längta till sommaren

2014-03-18 | 08:37:32 | Det här är jag | 1 Kommentarer
Jag tror knappast att jag är ensam om att längta till sommaren, för visst är det något speciellt med just sommar?! Framför allt vi hästbitna verkar extra galna i just sommaren. Här är en lista på några av de saker som får mig att längta extra mycket! 


Fälttävlan! Behöver jag ens nämna det?! Fälttävlan, fälttävlan och mer fälttävlan, det är ju det bästa man kan göra! 

Kunna trimma markarbete på ett fält med högt gräs iklädd endast ridbyxor och t-shirt, utan att frysa! 

Dammiga hästar som går utan täcke och njuter i solen! 

All den tid man kan spendera med sina vänner! 

Träna utomhus! 

Beta hästen i vägkanten och gå runt i shorts på tävling! 

Alla dessa terrängträningar! Älskar att träna för Magnus med Future eventers gänget! 

Lag SM! Ett av årets absoluta höjdpunkter (inte långt därefter kommer Falsterbo)! 

Knoppade manar, blankputsade hästar och svettiga kavajer, TÄVLING! Det är ju så roligt och jag bara älskar alla små detaljer med det! En liten bit från dagens ridpass- Castello

2014-03-17 | 21:32:59 | videor | 0 Kommentarer

Som ni kan sen var han lite spooky för speglarna nere i hörnen och gick därför och tittade och spände till lite när jag red förbi/mot den kortsidan. Men för övrigt är jag jättenöjd och han skötte sig verkligen super!


Gårdagens ridpass- Castello

2014-03-17 | 07:24:57 | Castello | 1 Kommentarer
Igår blev det markarbete på ridbanan för Castello, egentligen hade jag gärna ridit i ridhuset då han koncentrerar sig bättre där men eftersom där var tävlingar så fick det bli på ridbanan. 

Det gick faktiskt riktigt bra trots att han har fått ta det lugnt några dagar utan ridning då han drog av sig en sko i torsdags. Han hade bra fokus på mig nästan hela tiden och började söka sig neråt riktigt bra i traven. Men det jag var mest nöjd med är galoppen, där har han en tendens att i princip ta bettet och bara rusa med stora obalanserade steg, detta då han helt enkelt inte riktigt orkar bära upp sig själv och sin stora galopp än. Men igår fick jag faktiskt ihop honom i en lugn balanserad galopp! Visserligen inte några längre stunder utan just nu kör jag bara på ett par varv, det är ungefär vad han orkar, innan jag bryter av och samlar upp honom i traven igen. Men det känns ändå som ett framsteg! 
Lagtävlansprogram ponnyallsvenskan 2013 div 1

2014-03-16 | 19:54:36 | videor | 0 Kommentarer


Bra ridpass men ändring i planeringen

2014-03-14 | 23:14:20 | Vardag | 0 Kommentarer
Sack var verkligen jättefin idag när jag red igenom programmet! Han lyssnade och var mjuk hela tiden, utan att tappa energi det minsta! Jag red först fram bara som vanligt, joggade igång, böjde igenom honom med mycket små volter och bågar, flyttade för skänkeln och gjorde massor med övergångar i alla gångarter. Sen började jag med programmet ganska så direkt och han gick det så bra så jag brydde mig inte om att ta om någonting alls efteråt så efter det avslutade jag. 

Men allt gick ändå inte som planerat. Egentligen skulle vi ner till ridhuset så att jag kunde rida programmet på rätt mått då ridbanan är lite för bred. Vi kom faktiskt så långt som till parkeringen, då insåg jag att det är tävlingar där hela helgen vilket innebär att båda ridhusen är stängda! Så det var bara att vända hemåt igen och rida på ridbanan, som tur är bor vi bara några få minuter därifrån men i alla fall. Jag förstår verkligen inte hur jag tänkte, det är ju inte så att jag inte visste om det, jag ska vara funktionär i morgon så jag hade full koll på att det är tävlingar i helgen men ändå lyckas jag förtränga det! Haha, jaha så blir det ibland, det gick ju lika bra för det! En sån dag man bara måste vara ute!

2014-03-13 | 12:16:31 | Vardag | 0 Kommentarer
Solen skiner, det är varmt ute och Flyinge vimlar av snygga hingstar som snart ska bedömas! Tyvärr var vi inne i ridhuset och red dressyr i alla fall, Hanna är bortrest så vi hade vikarie så det var förmodligen därför vi inte fick rida ut. Men nu passar vi på att njuta ute i solen innan hippologin börjar, vi blev förresten precis omedvetet fotade av tidningen ridsport som även tog våra namn så nu hamnar vi väl snart på bild där. 
Första gruppträningen- Castello

2014-03-12 | 22:06:58 | videor | 0 Kommentarer

Castello var verkligen jätteduktig idag på hoppträningen, han tog det lugnt hela tiden och rusade inte varken mot eller efter hindret, vi hoppade t.o.m vattenmatta och han tvekade inte en sekund!


Puss puss på kameramannen!

2014-03-11 | 12:00:29 | Allmänt | 0 Kommentarer
Mamma knäppte den här bilden på mig och Castello igår, först tänkte jag att det var väl en fin bild, sen zoomade jag in och så vad Castello gjorde med "läpparna". Haha alltså den minen!!Man vet att man är allvarligt hästbiten när...

2014-03-11 | 11:17:18 | Vardag | 0 Kommentarer
man går upp klockan sex för att hinna rida en häst innan skolan, när man egentligen kunde gått upp klockan åtta. Haha det är så att icke "hästbitna" folk nästan tror man är lite rubbad, men alltså känslan av att kunna rida ut en tur barbacka när solen precis gått upp och börjat värma så att det är alldeles dimmigt och frosten är kvar på marken, den är obeskrivlig! 

Även om det var tidigt och Texas undrade vad jag nu fått för konstig idé så tyckte han nog att det var härligt han med, vi avslutade med en galopp längst fältet. 
Vårväder

2014-03-10 | 20:12:45 | Foto | 0 Kommentarer
Alltså vilken dag det har varit! Jag har haft studiedag och varit hemma och fixat med hästarna, Sack och Texas gick båda i skogen medan Castello gick på banan. Och hela dagen har solen skinit utan ett moln i sikte, jag satt till och med ute på trädäcket och åt lunch med utsikt över hagarna där hästarna stod/ låg utan täcke och njöt lika mycket av vädret som jag gjorde. Vi släppte ut hästarna med de tunna täckena men det dröjde inte länge innan vi bestämde oss för att ta av dom igen, termometern stod på hela 11 grader i skuggan så det har verkligen varit varmt idag!
 
 
 
 
 
 

Att lyssna på hästen

2014-03-09 | 12:45:03 | Åsikter | 0 Kommentarer
Ridsport är nog bland det svåraste man kan göra, det är inte bara du själv som måste vara i toppform utan även din häst och att styra över en levande varelse kräver tålamod och förståelse. Något som ibland kan vara bristande hos oss ryttare, men något man kan tänka på när man stöter på motgång är att ställa sig frågan varför förstår inte hästen mina hjälper? Är det en ung häst som inte utvecklats så mycket än? Är det en oerfaren häst? Ryttarfel? 99% av alla gånger beror missförstånd på att ryttaren inte är tillräckligt tydlig, ger dubbla hjälper eller gör något fel, så tänk igenom, vad kan jag göra bättre?
Våga ta hjälp! Blir det problem är alltid det bästa att ta hjälp av någon som verkligen kan och kan se från marken ur ett annat perspektiv på problemet och hjälpa till att lösa det. 
"Där kunskapen slutar tar våldet vid" När man "måste" använda våld för att få igenom sin hjälp är något fel, en häst gör inget för att vara elak, antingen försåt den inte ryttaren hjälper, eller så har den ont och det kan då vara bra att kolla med en veterinär, eller kanske är det träningen det är fel på, allt fungerar inte på alla hästar och då får man kanske se över både sitt eget träningsupplägg och den tränare man tränar för. 
Och kom ihåg, hästen är aldrig bättre än sin ryttare. Gör ryttaren fel finns det två alternativ för hästen, gissa sig till vad ryttaren menar eller inte göra något alls, du kan ha en jättebra häst men som ändå inte får mer än 55% på tävling för dess ryttare blir så nervös att hjälperna blir otydliga, vilket innebär att hästen inte heller kan prestera bra.  

Så tänkt alltid på att visa förståelse för hästen, problem uppstår alltid, två steg fram ett tillbaka det är bara då det är, men när problem uppstår så stanna upp och tänk, vad kan jag som ryttare göra bättre för att hästen ska förstå?!

Träningsschema vecka 11- Sack

2014-03-09 | 10:21:04 | Träning | 0 Kommentarer
Måndag: Lättare konditionsträning i skogen. 
Tisdag: Dressyr, rida igenom programmet.
Onsdag: Vila
Torsdag: Lätt markarbete i skogen.
Fredag: Dressyr, rida igenom programmet en sista gång. 
Lördag: Lätt lösgörande arbete, skogsbanan. 
Söndag: Tävling! Div 1 allsvenska lagtävlansprogram 2013 & Lätt A:1. 


Min vackra springare (i det vackra vädret)

2014-03-08 | 21:59:19 | Skattegårds Texas | 1 Kommentarer
Ååh man blir ju alldeles glad bara av att titta ut, eller blev i alla fall för nu är det ju mörkt. Hela dagen har solen skinit och när det var som varmast var det nog nästan över 10 + i solen! Som jag har längtat efter våren och nu är den här, så då kunde jag ju bara inte låta bli att ta en riktigt mysig runda i skogen med Texas och övertala pappa att komma ut och knäppa lite bilder!  

Lägg förresten märke till Texas man, min barndomsdröm om att ha en nordsvensk har nästan gått i uppfyllelse, haha nä skämt åsido men jag börjar faktiskt gilla hans nya vildhäst look, den passar honom. Fast tror ändå jag kommer få ge mig på den där manen snart i alla fall, den kommer bli helt omöjlig att hålla ordning på annars då den inte bara växer på längden utan blir även extremt tjock!    

Datum att se fram emot i vår:

2014-03-08 | 13:53:29 | Allmänt | 0 Kommentarer
• 16 mars, årets första tävling! 
• Nästa vecka då det är bruksprov i Flyinge! 
• 22-23 mars, hingstvisning på Tullstorp! Inte säker att jag kan åka dit men skulle gärna vilja, Castellos pappa Careful ska vara där! 
• 10 april, hingstvisning i Dagstorp, förra året var det jätteroligt att se och där var massor med kända hingstar! 

Mycket hingstvisningar, så passar väl bra med en bild på en ung liten Texas då?! 

Gårdagens hoppträning- Castello

2014-03-07 | 12:09:04 | Castello | 0 Kommentarer
Igår var det verkligen full speed som gällde för at hinna med allt, jag hade eftermiddadsstalltjänst och var inte hemma fören tjogo i fem och klockan sex började träningen men vi behövde vara där halv för att plocka fram hinder och rida frem. Men med lite hjälp från pappa så gick det.
 
Träningen gick i vilket fall superbra, det var ett stort framsteg sen sist! Nu i början kommer vi hoppa väldigt mycket i trav med bommar före och efter för att han ska lära sig att samla ihop sig och inte rusa iväg och dra mig ur sadeln före och efter hindret som han gärna vill göra. De hinder där jag kom in i trav och sedan landade i galopp med bom efter gick jättebra, doch hade han -som ni kan se på filmen- lite svårt för hindret där han hoppade in i galopp, när dom kommer i galopp blir det automatiskt större språng och han hade därför svårare för att samla upp sig och komma rätt på bommen efter. 
 
Men som sagt, supernöjd med honom! Är så himla glad att jag fick chansen att få den här underbrara hästen, han är verkligen rolig att ha att göra med, visst har vi oändligt mycket jobb framför oss innan vi ens kan komma ut och tävla, men så är det med unghäster och jag är säker på att i slutänden kommer det vara värt det! "Det är inte alltid den som är snabbast i början som är först i mål".
 
 

Hoppträning nr 2 med Castello

2014-03-06 | 21:51:45 | videor | 0 Kommentarer

Andra hoppträningen med Castello idag men ändå ett stort framsteg sen sist!


Gårdagens hoppträning

2014-03-06 | 08:34:41 | Träning-hoppning | 0 Kommentarer
Igår var det hoppträning med både Sack och Focus, jag red Sack i första gruppen och sedan Focus direkt efter i andra. 

Sack var inte alls på humör igår, redan när jag började rida fram märktes det att han var sur, men det är bara att acceptera det är så han är och vissa dagar vill han bara inte. Framhoppningen gick bra men sedan när vi började hoppa bana var det ett hinder han absolut inte ville hoppa, tillslut fick jag ju över honom i alla fall men då var det ett plank som var läskigt och så var det ett till han stoppade på. Jag avslutade med att hoppa en kombination som han gick jättebra på, sen bestämde vi oss för att avsluta, sådana dagar är det inte lönt att bråka med honom. 

Focus var supertaggad och lite smått olydig till en början, rusade iväg och tog bettet ibland men efter att han fått ta några språng lugnade han ner sig. Vi red fram på tre upphöjda bommar i både trav och galopp där dom nästan var tvugna att samla sig, sedan hoppade vi fram på ett kryss med travbom som vi sedan la upp till en oxer. Vi avslutade med att hoppa en bana på nio språng med mycket svängar och det gällde att komma ut ordentligt mot hindren och hålla galoppen för att komma rätt. Focus var verkligen jätteduktig, visst det går i 190 men det får det göra nu i början, nu vill han hoppa och söker verkligen upp hinder! 


Göteborg horse show 2014

2014-03-05 | 11:48:33 | Allmänt | 0 Kommentarer
Vår dag började med de sista ekipagen på GP ponny och sedan agility och mounted games.
 
Efter pausen forsatte det med accumulaturhoppningen, lite annorlunda men publikvänligt.
 
Agriamuren var ett utslagsgivande hinder...
 
Det blev en italienare som vann och under prisutelningens intervju tror jag hela publiken blev lite förtjusta i denne lite blyga italienare. 
 
Sedan var det lång paus så vi gick ut och letade upp en mysig liten thailänds resturang, naturligtvis blev det även en del rundor bland alla montrar där man kunde hitta allt man kunde tänka sig i hästväg! Till exempel färgade och  blingade stövlar.
 
Sedan fortsatte det i arenan med kür, man kunde ju inte låta bli att dregla lite över dessa hästar! Jag blev lite extra kär i skimmeln, den gick med öronen framåt genom hela programmet.
 
Så länge man inte var döv var det svårt att missa när det var svenskt på banan.
Kvällen avslutades med en fruktansvärt spännande Gothenburg trophy hoppning...
 
Det blev Emma Emanuelsson som tog hem vinsten som enda felfri i omhoppningen! Applåderna tycktes aldrig vilja ta slut och jag tror inte det kunde blivit ett bättre avslut på dagen!
 
 
 

Hur jag lägger upp ett ridpass

2014-03-04 | 19:52:49 | Träning | 0 Kommentarer
Detta är bara hur jag i stora drag lägger upp ett ridpass, dvs inte om jag har dressyrträning eller rider i skogen eller liknande, utan bara ett helt vanligt ridpass på bana. 

Jag börjar med att skritta fram i 15-20 minuter, sedan börjar jag flytta hästen för skänklarna, fortfarande i skritt på långa tyglar. Jag gör små volter och fyrkanter för att se till så att hästen lyssnar på mina skänkel- och vikthjälper, detta gör även att hästen börjar söka sig neråt mot bettet. 

Sedan kortar jag tyglarna lite (sammtidigt som jag driver framåt med skänklarna) så att jag har ett väldigt lätt stöd med hästens mun. Jag travar sedan runt spåret och lägger volter och serpentiner och ser till så att hästen är framme för båda skänklarna men ändå bara får jogga igång utan större krav, jag är noga med att hålla ett ganska friskt tempo. När jag travat ett stund bryter jag av till skritt, gör lite små volter och flyttar för skänkeln innan jag fortsätter igångjoggningen i galopp, då står jag upp i stigbyglarna så att hästen får ryggen fri och ökar ganska ordentligt längst långsidorna så att den kommer igång i galoppen. Sedan tar jag en liten skrittpaus på halvlånga tyglar och fortsätter med lite små övningar så att hästen fortfarande hålls aktiverad och inte tror att det är slut.

Efter detta börjar jag den riktiga träningen. Vanligtvis börjar jag med en väldig massa övergångar, då får man med baken och ryggen kommer igång, sammtidigt som det är bra lydnadsträning. Jag fortsätter sedan med att göra olika sidvärtsrörelser, vilket är lösgörande. I både trav och galopp tränar jag mycket på att få hästen kvick för hjälperna, bla. genom att samla och länga och då kräva snabba reaktioner. 

Sedan kan jag ju lägga in andra saker också men ungefär såhär ser ett pass ut.  

GHS shopping

2014-03-03 | 15:52:49 | Vardag | 0 Kommentarer
I lördags var jag ju på Göteborg horse show och förutom otroligt fina ekipage och en fantastisk stämning i arenan så blev det lite shopping också. 


Då min gamla hjälm har gått sönder var det dags för en ny, min terränghjälm är från Charles owen och den är jag väldigt nöjd med, så det fick bli en till Charles Owen! Visst är den snygg! 

I tidningen ridsport monter hittade jag en intressant bok om körning. 

Och så var jag ju bara tvungen att passa på och testa uppfinningen broddhålspluggen som faktiskt verkar fungera! Ska bli roligt att få testa sen när terrängsäsongen kommer igång. 
Sadelutprovning

2014-03-02 | 18:58:32 | Castello | 1 Kommentarer
Efter en lång dag börjar nu även denna helg gå mot sitt slut, i förmiddags var min hopptränare här med sin dotter som proverd Sack för att eventuellt låna honom, det gick superbra och jag tror faktiskt hon tyckte om honom (trots att han var lite irriterad på ösregnet). 

Castello gick ett litet pass i paddocken, han var lite okoncentrerad men för övrig gick det helt okej, sen var det dags för Texas som var riktigt taggad och fick gå en runda i skogen. 

Vi halv fyra lastade vi Castello och körde iväg för sadelutprovning som slutade med att vi hittade en hopp och en dressyrsadel som passade honom perfekt! Det hela tog över två timmar men Castello skötte sig exemplariskt och var helt lugn hela tiden och bara stod och väntade! Superduktig är han verkligen!


Gårdagens ridpass- Castello

2014-03-01 | 09:09:49 | Castello | 1 Kommentarer
Igår åkte jag och mamma upp till ridhuset med Sack och Castello, jag red Castello först och så tog jag Sack direkt efter. 

Castello skötte sig verkligen jättebra, det var en del andra i ridhuset och en som hoppade men han höll sig lugn och avslappnad hela tiden. I början tränade jag mycken övergångar och tempoväxlingar för att få igång ryggen på honom och få honom lydig, efter ett tag när han kommit igång lossade han riktigt fint och började söka sig neråt och jobba rätt. Även galoppen gick riktigt bra igår, vi har ju en del att jobba på där och han vill gärna springa iväg lite men fattningarna tog han bra och i vänster varv fick jag faktiskt ihop honom bra. Jag avslutade sedan med att jobba honom på voltspår och träna honom på att ta förhållningar vilket gick riktigt bra. 

Jag är riktigt nöjd med det passet, det kändes faktiskt som han lyssnade på mig och jobbade på bra hela tiden.