Tränar Lätt A:4 med Sack

2014-06-19 | 10:25:05 | videor | 0 Kommentarer


Tränar Lätt A:4 med Sack

2014-06-19 | 09:28:49 | videor | 0 Kommentarer

Supernöjd med gårdagens träning, Sack kändes verkligen fin! Han var dock lite irriterad på att det dammade så mycket från banan så frustade därför en del men var för övrigt hur lydig som helst och hade bra energi hela tiden!


Terrängträning-Castello

2014-06-19 | 09:26:23 | videor | 0 Kommentarer


Satsa mot stjärnorna men glöm inte glädjen

2014-06-17 | 18:44:44 | Åsikter | 0 Kommentarer

Ibland när man är mitt uppe i något så kan man glömma att det är roligt, varför man gör det, glöden som en gång drev en oavsett motgångar slocknar och helt plötsligt går allt enbart per automatik. Det kan bero på olika saker, kanske har man haft så mycket att göra att man varit tvungen att stressa igenom allt för att hinna, eller så har man bara varit i ful gång med allt vad satsning innebär, träningar, tävling, planering, analysering… Kanske kan man tappa bort sig för en stund, men det viktiga är att man hittar tillbaka till glädjen i det man vill göra.

 

Jag försöker att inte ta tävlandet på för stort allvar, naturligtvis är jag vinnarskalle, fälttävlansnörd och fullkomligt älskar allt vad tävling innebär, men jag tycker ändå det är viktigt att ta sig tid till att bara rida en lång helt oplanerad runda i skogen, plaska i sjön barbacka med kompisar och strunta i allt vad gå på tygeln heter, bara rida för att det helt enkelt är kul!

 

Innan jag fått hem Castello och Texas precis börjat komma igång var jag så fruktansvärt taggad på att få tävla (fälttävlan) igen (är det fortfarande), men samtidigt kunde jag också känna hur skönt det var att bara skippa all planering och bara köra på, rida som man kände för stunden och efter hur hästen kändes för dagen.

 

Vad jag vill komma till med detta inlägg är, satsa mot stjärnorna men glöm inte att ha kul på vägen, kanske når du bara trädtopparna men du har ändå haft roligt, upplevt perfekta stunder och gjort ditt livs resa! Hästar är roligt, ridning är roligt, fälttävlan, dressyr, hoppning, ja vad det än är så är det för att det är roligt som vi gör det och kan fortsätta kämpa trots motgångar som inte tycks ha någon ände! 

 
 

Ändrade planer

2014-06-17 | 15:52:02 | Vardag | 0 Kommentarer
Idag skulle jag egentligen tränat för Gällerdal med Castello med Future eventers för första gången, men fick precis beskedet att Magnus fått influensa så träningen är inställd! Tråkigt för jag hade verkligen sett fram emot att få höra vad Magnus tycke om Castello men det får bli en annan gång. 
 
Sack och Texas var i alla fall duktiga idag, Texas skrittades en runda på hårt underlag och Sack gick markarbete på fältet i låg form för att stretcha ut, red mycket på böjt spår, ställde utåt och inåt och höll ett friskt tempo i både trav och galopp.Stretchade även honom efteråt. Castello tänkte vi åka ner till ridhuset med senare idag när mamma kommit hem, köra lite markarbete varvat med miljöträning, dvs. rida på gräset vid terrängbanan och gå lite genom vattnet för att avdramatisera det hela så att han ska känna sig trygg och lita på mig även när det är en jätteläskig grav, en kolsvart vattengrav eller bara en konstig fläck på marken. 
 
 

Gårdagens terrängträning med Texas- taggad ponny!

2014-06-17 | 10:37:20 | Skattegårds Texas | 0 Kommentarer
Igår följde mamma med mig ner till ridhuset och hjälpte mig med Texas, det var ett tag sedan han terrängtränades så det var på tiden, det tror jag även Texas själv tyckte! Han var taggad från första stund och låg på i bettet hela tiden, han riktigt sökte upp hindren och hoppade som en katt! Superhärlig känsla att han äntligen är tillbaka i form igen, nu gäller det bara att fortsätta bygga på det här och träna, än så länge är han inte i toppform för att gå på svårare och större hinder men jag känner att det är på väg så snart nog!
 
Naturligtvis känns det lite tråkigt att vi inte kan tävla (medicinen) nu när han verkligen mår bra och är på väg in i sin livs form, men huvudsaken är så klart att han mår bra och träna kan jag ju göra i alla fall. 
 
 

Lätt A:4- Lätt A:P1 Åstorportens rf

2014-06-17 | 08:42:00 | Norrhaga Sack | 0 Kommentarer
Lätt A:4 Tror helt ärligt det var en av våra bästa ritter någonsinn trots att jag bara ridit programmet en gång tidigare! Bra takt och tempo, Sack var lydig gick verkligen superfint, tyvärr fick vi ett par missar precis i slutet, efter den ökade galoppen fick jag inte tillbaka honom tillräckligt och han drog iväg lite. Sen blev det ett missförstånd i ryggningen, jag vet egentligen inte riktigt vad som hände men det var som om han trodde att vi var klara där och när jag bad honom att rygga bet han isg helt oförståened fast i bettet och ville inte alls backa, men men, sista halten från galopp blev i alla fall riktigt bra. Lite surt bara att jag i efterhand vet att de där missarna kostade mig massor med poäng som förmodligen hade kunnat ta oss till förstaplatsen utan problem, jag var nämligen endast (exakt) 1,22 % ifrån vinnaren! Surt att snubbla på mållinjen. Nej men jag är väldigt nöjd, Sack gick bra, jag red precis som jag skulle och vi kom ändå upp i 64.756 %!
 
 
 
Lätt A:P1 I denna klassen tappade vi en del av det fina tempot vi hade i förra klassen, Sack var lite tröttare vilket påverkade både öppnorna och slutorna, dessutom  är det ett svårare program. Bortsett från det gick det riktigt bra, naturligtvis finns det alltid saker att föbättra men detta kändes verkligen som ett framsteg och jag vet att det var vår klart bästa P1:a hittills, vilket även visades i pocenten, 64,079 % och personligt rekord för den klassen!
 
 

Sommarlovsstart

2014-06-15 | 16:55:00 | Skattegårds Texas | 1 Kommentarer
Igår var första dagen på sommarlovet så jag och Amanda passade på att inviga sommaren med lite fotografering, jag på Texas och Amanda på nya fina hästen Tura! (Bilderna är än så länge helt oredigerade)
 
 
.
 
 

Dödsfall skakar ridsports världen - ifrågasättande av sporten

2014-06-15 | 15:15:22 | Fälttävlan | 0 Kommentarer

Den avslutande banhoppningen under tävlingarna i Luhmühlen skuggades idag av den tragiska olyckan där Benjamin Winter igår avled efter ett rotationsfall i terrängen som skakat hela ridsports världen. Även kanadensaren Jordan McDonald avled samma dag under Nunney International Horse Trials i Storbritannien, han ska under terrängritten ha drabbats av en hjärtattack och föll där efter ur sadeln.

 

Dessa dödsfall är verkligen tragiska för sporten, även om det i dessa fall var olyckor som om inte i en annan skepnad likväl kunnat inträffa när som helst, var som helst, på ridbanan eller hemma i stallet. Vi måste vara medvetna om att det är stora levande djur vi har att göra med som enkelt kan döda oss med dess kraft.

 

Det var på hinder 20 som Benjamin Winters häst inte riktigt fick ordning på benen och hakade i hindret, samma hinder som använts tidigare i flera år utan missöden, men kanske tog turen slut efter den fyrstjärniga terrängen i Badminton med skrämmande många omkullridningar och totalt 43 uteslutna men trots det inga allvarliga skador! I och med detta känns det som ett passande tillfälle att se över banbyggnaden, jag vet att fälttävlanssporten redan arbetar hårt för att göra inte minst terrängen säkrare, med bättre säkerhetsutrustning och rivbara hinder, men jag tror det finns mer att göra. 43 uteslutningar i Badminton känns som ett bra exempel för det, Badminton räknas som världens svåraste fälttävlan, det är inte vem som helst som tar sig dit, endast ekipage i absolut världsklass klarar av att kvala in. Det är inte som OS där ryttare som egentligen inte riktigt är redo kan delta pga. låg konkurrens i hemlandet, de som rider Badminton vet vad de gör och det begås inga onödiga misstag, ändå händer det här. Varför?

 

Varje hinder kan ses som en fråga, det finns lätta och svåra frågor som alla måste besvaras rätt för att komma vidare, sen finns det också de frågor som blivit fel ställda, kuggfrågor där svaret för en kan verka självklart men så när som omöjligt för en annan. Det är dessa frågor (hinder) som gör terrängen farlig och det är banbyggarens uppgift att bedöma om en sådan fråga är lämplig eller ej, det är även banbyggarens uppgift att anpassa frågeställningen efter förhållandena. Om det som i Badminton är oväder som gör underlaget till sumpmark kanske man måste plocka bort en del hinder, använda sig av mer teknisk svårighet snarare än fysisk.

 

Fälttävlan är en fantastisk sport som jag älskar med allt vad det innebär och jag kan knappt vänta till den dag då jag är tillbaka på tävlingsbanan igen, men det innebär även vissa säkerhetsrisker. Som ryttare kan man undvika många men ett stort ansvar vilar även på arrangörerna och banbyggarna. 

R.I.P Benjamin Winter och Jordan McDonald

 

terrängträning med Castello (över förväntan!)

2014-06-13 | 23:51:17 | Castello | 0 Kommentarer

Alltså vilken häst jag har! Min lilla bebis (Castello) gör framsteg efter framsteg, visst kommer det precis som med allt annat bakslag med framsteg, som man säger ”två steg fram och ett tillbaka”. Nu när han börjar bli starkare och få kondition så har han ork över att hitta på bus och lägga in ett och annat bocksprång.

 

I vilket fall var jag idag nere vid ridhuset och hoppade terräng med Castello tillsammans med Lina på Bobbo, Lina hjälper mig en del med Texas i terrängen och är själv väldigt duktig så det var roligt att hon ville hjälpa till även med Castello, dessutom med trygga Bobbo som draghjälp när det blev lite väl läskigt.

 

När jag ridit fram började vi direkt med att hoppa ”däcken”, som en liten stock fast med däck. Det ser lite konstigt ut men hästarna brukar aldrig tveka och hoppar bra på det, vilket även Castello gjorde. Jag hoppade det några gånger tills han kändes helt avslappnad och säker på det, då vände jag direkt efter runt på en stor båge och hoppade stocken bredvid. När han tog allt lugnt och utan att tveka gick vi vidare och hoppade en annan stock som även den gick galant trots lite läskiga vita infångare i sidorna!

 

Så var det dags för nästa utmaning, hoppa grav! Jag började med att på lösa tyglar med lugn men bestämd skänkel skritta fram mot det, han fick stanna och titta men skulle sedan gå över. Detta gjorde jag om och om igen flera gånger i både skritt och trav. Målet är att hästen lugnt ska kliva över, inte hoppa, vilket Castello naturligtvis gjorde nu när han tycker det är lite spooky och dessutom är försiktig av sig.

 

Vi avslutade med att sätta ihop en runda med några av de hinder vi hoppat, däck, stock, stock och avsluta med att gå genom vattnet. Första rundan var han ganska försiktig och tittade lite, så för att han verkligen ska bli trygg i det här och känna att han kan så tog vi rundan fyra gånger och sista gången gick han på som bara den, bjöd verkligen och blev nästan lite väl kaxig och övermodig!

 

När vi skulle hem följde jag med Lina då hon skulle skritta hem (vi bor grannar) och Castello skötte sig över förväntan, gick lugn som en filbunke bredvid Bobbo och brydde sig varken om fladdrande lakan eller bilar. Det var dessutom både första gången jag red den vägen och var ute i skogen utan ledare!

 

Mamma filmade även så det kommer senare!


Planering vecka 24

2014-06-09 | 10:28:38 | Träning | 0 Kommentarer

Denna vecka kommer det få bli lite som det blir med ridningen, det är avslutningar och studenter om vartannat, på onsdag ska jag och en kompis dessutom jobba på en student, hjälpa till att servera osv. På lördag är det tävling med Sack, Lätt A:P1 oh Lätt A:4 som går på stor bana så jag kommer försöka få in i alla fall et pass vid ridhuset så att jag kan rida igenom hela programmet på en bana med rätt mått.   

Måndag

Sack: Dressyr, rida igenom L A:4                

Texas: Dressyr Rida igenom L A:P1

Castello: Markarbete

Tisdag

Sack: Markarbete

Texas: Skogen

Castello: ?

Onsdag

Jobbar på en studentfest, alla hästar vilar.

Torsdag

Sack: Dressyr rida L A:P1, fokus på tempo                                                                                               och lösgörande 

Bortbjuden med familjen, inte säkert jag hinner rida.

Fredag

Sack: Lösgörande arbete på skogsbanan.

Skolavslutning, svårt att planera.

Lördag

Sack: Vila

Texas: Skrittas långrunda

Castello: Hoppa terräng/markarbete

Söndag

Sack: Tävling Åstorportens rf, Lätt A:P1, Lätt A:4

Texas: Hoppa terräng

Castello: Dressyr/markarbete

 

Första terrängträningen med Castello!

2014-06-09 | 07:35:02 | Castello | 0 Kommentarer
Igår var det äntligen dags, efter veckor av dressyrarbetet och lydnadsträning i hoppning kände vi nu att det var dags för Castello att komma ut i terrängen. 

Vi tog det naturligtvis väldigt lugnt, nu i början är det mest miljöträning, hoppa kan han så det är bara att han ska vänja sig vid allt som är nytt för honom i terrängen. 

Jag skrittade först fram honom ute på banan, lät honom titta på en del hinder samt passade på att ta draghjälp genom vattnet när en tjej red där med sin häst. Innan vi började hoppa stockar red jag fram honom på hoppbanan och tog några språng på lätta hinder. När vi sedan tog de första sprången på en liten stock på marken kam jag väl säga att Castello förvånade mig, visst tittade han till lite och tog sedan ett jättehopp över men han drog inte det minsta, lyssnade på mig hela vägen och var hur lugn som helst! När vi tog lite tittigarw hinder blev han naturligtvis lite mer bångstyrig men jag är verkligen supernöjd, stolt matte över duktig häst! 
Gårdagens träning -Första programridningen!

2014-06-02 | 22:19:06 | Castello | 0 Kommentarer

Jag vet att jag tjatar om det men Castello utvecklas verkligen med stormsteg! Igår på träningen red vi igenom hela Lätt C:2 och Catharina som även är domare tyckte det var bra genomfört och klart godkänt, vem hade trott att det skulle vara möjligt för bara några veckor sedan?!

 

Men träningen var inte bara en dans på rosor, jag fick jobba stenhårt hela lektionen igenom. Castello var framför allt i början ganska seg, inte riktigt trött men som Catharina sa så lufsade han liksom fram och jobbade inte riktigt. Vi la därför fokus på att få honom uppmärksam för mina hjälper genom att göra övergångar, korta och länga steget och flytta för skänkeln på voltspår. I slutet fick jag även låna Catharinas sporrar och rida med dom en stund, sporrar är annars inget jag använder mer än på tävling och när jag tränar riktig dressyr men det börjar bli dags att rida lite med det på Castello när vi tränar så hårt. Inte på något sätt för att få starkare reaktion genom att trycka med sporren konstant, utan för att jag inte ska behöva nöta med skänklarna hela tiden. Har jag sporren kan jag lägga till skänkeln försiktigt när det behövs och sedan ta bort den och ändå få en reaktion.

 

Programridningen gick som sagt riktigt bra, lite sena galoppfattningar, någon sned halt och en lite vinglig uppridning men annars var det helt klart godkänt. Förhoppningsvis kan vi komma ut på vår första dressyrtävling nu i slutet av juni och fortsätter utvecklingen såhär tror jag inte det blir några problem alls!


Film från gårdagens träning- Castello

2014-06-02 | 16:54:03 | videor | 0 Kommentarer

Utvärdering kommer senare.