Del 2 - Vad är fälttävlan?

2013-03-14 | 20:02:51 | Tävling | 2 Kommentarer

Nu tänkte jag förklara lite om de olika klasserna i fälttävlan och även hur det fungerar med straffpoäng.

Namnen på de e olika klasserna i fälttävlan har inte riktigt samma system som i dressyr och banhoppning där det heter ex. Lätt B, Msv A osv. I stället är det enligt mig mycket enklare. Från debutant till lätt klass börjar klasserna på antingen P eller H beroende på om det är storhäst eller ponny, P=ponny och H=häst. Bokstaven följs sedan av ett nummer som talar om hur höga hindren är i terrängen. Ex P90= Ponny 90 cm i terrängen, H90= häst 90 cm i terrängen. Ponnyklasserna är följande P70, P80, P90, CNCP*, CNCP**. Hästklasserna: H90, H100, från en* till fyr****.

Jaha, och vad står alla de andra konstiga bokstäverna och stjärnorna för undrar ni? Jo det är faktiskt inte så komplicerat det heller. Bokstäverna behöver man inte tänka på, men stjärnorna är viktiga. När det finns med stjärnor är det svår klass. På ponny motsvarar en stjärna 1 meter i terrängen och två stjärnor 1.10 m i terrängen. Och ungefär samma system på storhäst, bara det att en stjärna motsvarar 1.10m och sen går det uppåt.

Hoppningen då? Jo, hindrens höjd i hoppmomentet hänger också ihop med klassens namn, men på numret (ex. P90) lägger man till fem centimeter, alltså är hindrens höjd i klass P90 95 cm. I dressymomentet bestämmer tävlingsarrangören i princip själv dressyrprogram för respektive klass.

I fälttävlan räknar man i straffpoäng, lägst antal straff vinner. I dressyren räknar man om procenten till straff, de straffpoängen tar man sedan med sig genom hela tävlingen, därför är dressyren väldigt viktig. Sedan gäller det att rida felfritt för att inte dra på sig fler straff. River du i hoppningen får du 4 straff per rivning. Första olydnaden ger också 4 straff men sedan dubblas det. Blir man utesluten i hoppningen är man utesluten från resten av tävlingen och får inte starta terrängen. I terrängen gäller det att vara felfri och inom optimaltiden. Är man det får man inga extra straff.

Men om man överskrider optimaltiden får man 0,4 straffpoäng för varje påbörjad sekund. Maxtiden är dubbla optimaltiden. Överskriden maxtid för terrängritten innebär uteslutning.


Kommentarer
» Erika

Kul att du skriver ut det :)

2013-03-16 | 11:24:58
URL: http://erikajoyisabella.blogg.se
» Carolina

Riktigt bra och pedagogisk förklaring!!! Bra skrivet!

Svar: Tack så mycket roligt att det uppskattades! :)
Elsa Mårtensson

2014-05-17 | 18:08:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback